Preliminär sammanställning av omkomna vid drunkningsolyckor under januari 2020


2020-02-10

Preliminära siffror för januari 2020.
Bild: SLS
Preliminära siffror för januari 2020.

Medeltal per 10år för omkomna i drunkningsolyckor i Sverige 1891-2019.
Bild: SLS
Medeltal per 10år för omkomna i drunkningsolyckor i Sverige 1891-2019.

Svenska Livräddningssällskapets, SLS, preliminära sammanställning över omkomna vid drunkningsolyckor visar att 0 personer miste livet vid drunkningsolyckor under januari 2020, jämfört med 4 personer samma period 2019.

Svenska Livräddningssällskapet har allt sedan organisationen bildats 1898 arbetat för att minska antalet omkomna i drunkningsolyckor. Detta genom att verka för simkunnighet, främja livräddning och propagera för säkerhet i, vid och på vatten. När organisationen bildades omkom ca 1 000 personer per år (4,8/100 000) i drunkningsolyckor att jämföra med 68 personer 2019 (0,68/100 000).


Utvecklingen är fantastisk men det finns också anledning att fundera över hur arbetet med att stärka individer och samhälle kan fortsätta, för att inte tappa fart i arbetet med att främja, förebygga och avhjälpa drunkning som fenomen. "För det krävs att vi är lyhörda för ny kunskap och omfattar utmaningen i sin helhet. Vi ska lära av historien för att försöka förstå samtiden och därigenom ta ut riktningen för framtiden" skriver organisationen i ett pressmeddelande.

Sedan 2014 utgör definitionen för drunkning en viktig ledstjärna för allt arbete i organisationen. Drunkning per definition innebär att den som drabbas kan avlida eller överleva, med eller utan skador. Statistiken som presenterats har avgränsats till att handla om omkomna i samband med olyckor, vilket innebär att endast en del av alla drunkningar som drabbar individer och samhället redovisas. Med andra ord, det är sannolikt att mörkertalet är stort för den reella omfattningen av drunkning per definition.

Under 2018 ger Svenska Livräddningssällskapet uppdraget till Sifo Kantar att genomföra en attitydundersökning, på en specifik fråga om erfarenheter av drunkning bland vuxna personer uppger 3 procent, eller motsvarande 225 000 personer, att de har erfarenhet av drunkningstillbud inom de senaste tre åren. Resultatet av undersökning bekräftar delvis det SLS anat en längre tid; drunkning omfattar många fler än att endast avgränsats till dem som förolyckas i samband med drunkning.

SLS har alltid strävat efter att ligga i framkant när det handlar om den senaste kunskapen inom området vattensäkerhet, därför initierar SLS tillsammans med Karolinska Institutet (KI) en registerstudie över drunkning per definition i Sverige mellan åren 2003 och 2017. Studien avser att belysa den totala omfattningen över antalet drabbade av drunkning i Sverige under 15 år och kartlägga förhållandet mellan dem som omkommer och överlever med eller utan skador. Resultatet av studien presenteras på Vattensäkerhet 2020 i Helsingborg 4-5 mars.



Källa: SLS