Produktion av Gripen F har påbörjats i Linköping


2020-03-26

Bild: Saab

Saab har påbörjat produktion av det tvåsitsiga stridsflygplanet Gripen F till Brasilien. Gripen F är under utveckling för det brasilianska flygvapnet och har samma avancerade konstruktion och egenskaper som Gripen E, men med stol, displayer och reglage för ytterligare en pilot. Gripen F kan användas både för utbildning av piloter och för att två piloter ska kunna dela arbetsuppgifter med hjälp av olika displaysättningar.

På Saabs anläggning i Linköping påbörjades nyligen produktion av Gripen F genom att en första metallkomponent tillverkades. Komponenten ingår i luftkanaldelen strax bakom cockpit.

– Det här är en viktig milstolpe för Gripenprojektet eftersom det visar att utvecklingen fortskrider enligt planerna. Den tvåsitsiga Gripen F är efterlängtad av det brasilianska flygvapnet, och det här markerar starten på tillverkningen, säger överste Renato Leite, chef för Monitoring and Control Group (GAC-Saab) inom det brasilianska flygvapnet.

Industrisamarbetet kring Gripen F sker mellan Saab och de brasilianska partnerföretagen Embraer, AEL Sistemas, Akaer och Atech. För närvarande arbetar cirka 400 ingenjörer med utvecklingen av Gripen F, huvudsakligen vid Gripen Design and Development Network (GDDN) på Embraers anläggning i Gavião Peixoto i delstaten São Paulo, Brasilien. Tillverkningen kommer att ske i både Sverige och Brasilien.

– Ett effektivt lagarbete och många engagerade medarbetare, både i Sverige och Brasilien, har banat väg för den här milstolpen. Sådana här ögonblick är speciella eftersom de inte inträffar så ofta, säger Jonas Hjelm, chef för Saabs affärsområde Aeronautics.

Brasilien har lagt en order på 28 Gripen E som kommer att levereras med start under 2021, och åtta Gripen F med start under 2023. 

Saab har även erbjudit Gripen F till det finska programmet för ersättning av stridsflygplan.

Klicka här för att se en kort film om tillverkningen av den första metallkomponenten.



Källa: Saab