Gävle Hamn lanserar Port Activity App


2020-05-20

Port Activity app - snart i din hand!
Bild: Gävle Hamn
Port Activity app - snart i din hand!

Port activity app är en digital lösning för att dela information som kommer att implementeras i Gävle hamn under 2020. Gävle Hamn AB är i full färd med att implementera en testversion med en liten grupp av nyckelaktörer i hamnen.

Som enda svenska hamn deltar Gävle hamn i Sjöfartsverkets EU-finansierade projekt ”Efficient flow”, som ska göra anlöpen mer effektiva. Den nya mobilapplikationen ska tillhandahålla samma information till alla parter inför och under ett anlöp. Lösningen syftar alltså till att öka hamnoperatörernas effektivitet genom att kommunicera ankomsttider och avgångstider m m för fartyg. Genom appen kommer anlöpsprocessen för fartyg att effektiviseras och därigenom öka sjöfartens konkurrenskraft samt bidra till mindre miljöpåverkan genom anpassade och planerade anlöp i hamn.

– Det kan vara ett tiotal olika aktörer inblandade och idag sitter alla och ringer runt till varandra. Bogserbåtar, lotsar, förtöjare, hamnmyndigheten, mäklare, lastnings- och lossningsledare, containerterminal och så vidare, förklarar Linda Astner, chef för Hållbarhet och digitalisering
i Gävle hamn, samt projektledare för Port Activity App.

Det sker ofta förändringar i en hamns verksamhet, tider förskjuts, väder och vind påverkar. Om alla sitter med rätt information, både planerade och aktuella tider, kan anlöpen göras smidigare och tiden som fartygen behöver ligga och vänta med motorerna på minimeras.

Appen ska samverka med STM, Sea Traffic Management (Sjöfartsverkets initiativ för förbättrad information mellan land och fartyg), men vara mer specificerad för hamnklustret. Genom att designa och skapa en ny modern lösning från grunden, med en app med öppen källkod, tillgängliggörs en skalbar och kostnadseffektiv lösning för hamnar.

Gävle Hamn började 2016 arbeta målmedvetet med processen kring hamnanlöp och den nu pågående utvecklingen är en naturlig del i hamnens digitaliseringsprocess. Gävle Hamn hoppas att projektet ska inspirera andra hamnar att implementera liknande lösningar och därmed bidra till en hållbar sjöfart i ett större perspektiv.

– Testversionen är klar och appen samt en webbsida med samma information kommer lanseras under 2020. Källkoden är öppen, fast den måste förstås anpassas till den egna hamnens förutsättningar om fler ska kunna använda den, säger Linda.



Källa: Gävle Hamn