Structor utreder en bättre vattenförsörjning i Gimo


2020-06-11

Gimo damm i april 2020.
Bild: Structor
Gimo damm i april 2020.

Structor Vatten & Miljö Uppsala AB och Structor Miljö Öst AB har tillsammans med Kvartär AB fått i uppdrag att utreda de geologiska förhållandena i Gimo, Östhammars kommun. Syftet är att förbättra förutsättningarna för Gimos framtida vattenförsörjning. Beställare är Östhammar Vatten AB och projektet beräknas pågå fram till november 2020.

I Structors utredning ingår att identifiera områdets geologiska förhållanden genom borrning, installation av grundvattenrör och vattenprovtagning. Utredningen ska också ta fram lämpliga platser för att infiltrera vatten och utreda möjligheter att få tillgång till ytvatten som kan användas för infiltration. Inom ramen för utredningen beskrivs också vad respektive åtgärd kan få för inverkan på enskilda och allmänna intressen inom området.

Detta för att kunna bedöma genomförbarheten av åtgärdsförslagen. Sammantaget ska utredningen kartlägga förutsättningarna för en bättre dricksvattenförsörjning i Gimo, både vad gäller kvalitet och kvantitet. Projektet har medfinansierats genom statsstöd till åtgärder som förbättrar vattenhushållning och tillgången till dricksvatten, förmedlade av Länsstyrelsen i Uppsala län

– Det är jättekul att ha fått detta uppdrag. Det kräver gedigna kunskaper om vattnets egenskaper, såväl under som ovan markytan, vilket är något av vår expertis. Vi är tacksamma för förtroendet från Östhammar Vatten AB och ser fram emot att bidra till en bättre vattenförsörjning i Gimo, säger Josef Nordlund, uppdragsledare och vattenspecialist på Structor Vatten & Miljö Uppsala AB.

– Det här en viktig utredning som ska ligga till grund för Gimos framtida vattenförsörjning. Vi ser fram emot ett gott samarbete med Structor och Kvartär i projektet, säger Johanna Weglin Nilsson, Östhammar Vatten AB.


Källa: Structor