Hexagon lanserar visuellt positioneringssystem till marknadsledande GNSS RTK-rover


2020-08-17

Bild: Hexagon

Hexagon AB lanserar idag Leica GS18 I, en mångsidig GNSS RTK-rover som möjliggör för användaren att mäta allt som är synligt. Den är utrustad med samma innovativa funktioner som Leica GS18 T, som med hjälp av lutningskompensation är kalibreringsfri och helt okänslig för magnetiska störningar, men har även ett kraftfullt visuellt positioneringssystem.

Genom att kombinera sensorer för satellitnavigation (GNSS), rörelse (IMU) och bilder (kameraoptik) är Leica GS18 I den första GNSS RTK-rovern som kan mäta avstånd på punktnivå utifrån bilder. Förmågan att läsa av och mäta platser genom bilder är ett kraftfullt tillskott till fördelarna hos GS18 T, som möjliggjorde snabb och enkel punktmätning i svårtillgängliga områden så som inuti väggar eller under föremål (exempelvis bilar). Med Leica GS18 I kan användare nu kartlägga områden som är svåra att nå fysiskt, så som diken, höga kraftledningar och högtrafikerade vägar, eller platser utan GNSS-signaler, så som under broar eller tak – allt på säkert avstånd.   

– Med Leica GS18 I blir kartläggning och mätning enklare, säkrare och effektivare än någonsin förut. Möjligheten att snabbt kunna läsa av ett helt område utan att behöva växla mellan olika verktyg eller ta sig runt på otillgängliga platser frigör både utrustning och personal. Det enkla och intuitiva gränssnittet hos Leica GS18 I möjliggör dessutom för fler områden att nyttja de många fördelarna hos visuella positioneringslösningar, från energibolag till utredare för bil-, tåg- och flygolyckor, säger Hexagons vd och koncernchef, Ola Rollén.

Leica GS18 I möjliggör för användaren att mäta hundratals punkter på bara några minuter. I kombination med Leica Captivate-mjukvara blir mätningen intuitiv och kvalitetssäkrad. Ytterligare mätning av de tagna bilder görs genom integration med Leica Infinity office-mjukvara, som också möjliggör skapande av automatiskt registrerade och angivna 3D-punkter i standardformat som kan exporteras till en lång rad molnbaserade lösningar.



Källa: Hexagon