Energirådgivare ger inspiration under Europeiska Trafikantveckan


2020-09-16

Europeiska Trafikveckan äger rum 16-22 september.
Bild: Skara kommun
Europeiska Trafikveckan äger rum 16-22 september.

Den 16-22 september arrangeras Europeiska Trafikantveckan (European Mobility Week), ett europeiskt initiativ för att underlätta och uppmuntra till hållbara resor och transporter. Energirådgivarna i kommunerna i västra Skaraborg fokuserar i år på aktiviteter som hålls i Lidköping.

Europeiska Trafikantveckan syftar till att uppmuntra till hållbart resande och transporter och samordnas i Sverige av Trafikverket. Under veckan anordnas aktiviteter runt om i landet, till exempel om kollektivtrafik, gång och cykel, men också resfria möten, samåkning, bilpooler, sparsam körning och trafikplanering för attraktiva tätorter.

Energi- och klimatrådgivningen, som är gemensam för sex kommuner i västra Skaraborg (Essunga, Grästorp, Götene, Lidköping, Skara och Vara) uppmärksammar evenemanget genom att delta på plats i de aktiviteter som ordnas i Lidköpings kommun.

– Det är viktigt att lyfta frågan om fossilfria transporter och samtidigt visa upp den kommunala energi- och klimatrådgivningen, säger Christer Broberg, energi- och klimatrådgivare.

I Lidköping har man positiva erfarenheter från tidigare års deltagande i Trafikantveckan.

– Vi bygger vidare på lärdomarna och den positiva responsen från allmänheten förra året då vi anordnade ett bilfritt dygn i Lidköping. I år stänger vi av västra körbanan och delar av Mellbygatan från Apoteket till Intersport under perioden 16-22 september, säger säger Dennis Tomazic, trafikplanerare Hållbara resor, Lidköpings kommun.

Delar av på Mellbygatan nära Nya stadens torg kommer att gestaltas om med mer fokus på folklivet och information om hållbara transporter. Exempelvis ställs ett gatu-schackspel ut och körbanan förvandlas till ett vardagsrum där man kan slappna av en stund med en kopp kaffe från det lokala kaféet. Det blir ett bra tillfälle att få känna på hur centrum kan upplevas utan biltrafik.



Källa: Skara kommun