Äventyrare plockar plast i Riddarfjärden från jolle av skräp


2020-09-24

Jolle av skräp ska hjälpa till att städa havet.
Bild: Sjöräddningssällskapet
Jolle av skräp ska hjälpa till att städa havet.

Fredagen den 25 september plockar äventyraren Oskar Kihlborg skräp ur Riddarfjärden, från en optimistjolle byggd med just plastskräp. Segelturen är finalen i en treårig kampanj för att stoppa plasten i haven.

Optimistjollen som äventyraren Oskar Kihlborg seglar har byggts med plastskräp som samlats in av frivilliga vid svenska kuster. Det treåriga projektet är ett samarbete mellan Håll Sverige Rent, Sjöräddningssällskapet och Svenska Seglarförbundet. Syftet med kampanjen är att uppmärksamma den stora mängden plast i havet och problemen som följer med det.

– Som äventyrare har jag sett många av världens mest natursköna platser och har ett stort engagemang för Östersjön. Därför känns det viktigt att uppmärksamma ett av vår tids största miljöproblem – och roligt att få göra det genom att segla i en optimistjolle som är byggd av skräp, säger Oskar Kihlborg.

Projektet avslutas den 25 september, genom att Oskar Kihlborg seglar en av optimistjollarna runt Riddarfjärden och på vägen plockar upp skräp ur vattnet. Väl i hamn vid Stockholms Segelsällskap i Rålambshovsparken överlämnar han jollen till tre föreningar, som kommer att använda den i sina ungdomsverksamheter.

– För Sjöräddningssällskapet har det varit viktigt att engagera oss i en av vår tids viktigaste miljöfrågor. Vi har gjort det genom att plocka skräp och sortera det för att få användbar plast till optimistjollarna. Ett hållbart hav är förutsättningen för att vi som älskar att vara på havet ska kunna fortsätta med det, säger Cia Sjöstedt, vd Sjöräddningssällskapet.


Fakta: Plast i havet
• Plastskräp i havet är ett av vår tids största miljöproblem och varje år tillförs mellan 5 och 13 miljoner ton skräp i havet.
• 2050 beräknas det finnas mer plast än fisk i havet om inget görs.
• Plast som hamnar i naturen försvinner inte inom en rimlig tid – den sönderdelas till mindre och mindre bitar för att så småningom bli till mikroplast.
• 80 procent av allt skräp i havet kommer från land, och har förts ut till havet med vindar och vattendrag. En del av skräpet kommer tillbaka till våra kuster med strömmar och vågor.
• Sedan 1950-talet har vi tillverkat 8,3 miljarder ton plast. 40 procent av plastproduktionen används till förpackningar.


Källa: Sjöräddningssällskapet