Viking Cinderella första Östersjöfartyget att klassas som en Hjärtsäker zon


2020-10-15

Viking Cinderella blir Östersjöns första Hjärtsäkra zon.
Bild: Viking Line
Viking Cinderella blir Östersjöns första Hjärtsäkra zon.

Ålandskryssaren Viking Cinderella har som första fartyg på Östersjön klassats som en Hjärtsäker zon, enligt den standard som tagits fram av bland andra Hjärt-Lungfonden. Det innebär att Cinderellas medarbetare är utbildade i och regelbundet repeterar hjärt- och lungräddning med de hjärtstartare som finns ombord. Det finns även sjukvårdsutbildad personal på fartyget och möjlighet att tillkalla ambulanshelikopter vid behov.

– Säkerheten går alltid först för oss på Viking Line och vi genomför olika typer av säkerhetsövningar varje vecka. Dessa görs antingen internt eller i samarbete med relevanta myndigheter och övriga aktörer. Att vi tillsammans med Hjärt-Lungfonden nu har genomgått kriterierna för att kunna klassa Viking Cinderella som en Hjärtsäker zon är ytterligare en trygghetsfaktor för både resenärer och medarbetare. Vem som helst kan drabbas av plötsligt hjärtstopp och då är tiden, utrustningen och kunskapen ofta avgörande för att rädda liv, säger Jan-Tore Thörnroos, senior befälhavare och högste ansvarig för säkerheten på Viking Cinderella.

Viking Cinderella kryssar normalt dagligen mellan Stockholm och Mariehamn med 900 000 resenärer per år. Under den pågående pandemin har turtätheten minskat och fartyget tar endast emot hälften så många resenärer som normalt för att garantera social distansering. Samtidigt är intresset för att kryssa stort och många längtar efter en stunds avkoppling till havs. För att säkerställa allas trygghet finns alltid utbildad sjukvårdspersonal i tjänst ombord. Vid behov kan också ambulanshelikopter tillkallas från land.

– När ett plötsligt hjärtstopp inträffar är det livsviktigt att veta vad man kan göra och hur man ska agera. Varje sekund kan vara avgörande. Det är framförallt viktigt att starta hjärt-lungräddning och ha tillgång till en hjärtstartare. Det är glädjande att Viking Line tar plötsligt hjärtstopp på stort allvar och gjort fartyget Viking Cinderella till en hjärtsäker zon, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare på Hjärt-Lungfonden.

Hjärt-Lungfondens kriterier för att klassa Viking Cinderella som en Hjärtsäker zon:

 Läs mer om branschstandarden Hjärtsäker zon här.


Källa: Viking Line