KTH-studenter gör projektarbeten om hållbarhet och Värmdös vatten


2020-12-08

Bild: Lars Åke Holst, Gustavsbergs Bildatelje

Värmdö kommun och Kungliga Tekniska Högskolan har ett samarbete kring utbildning, forskning och innovation samt projektarbeten. Den 8 december kommer KTH-studenter att hålla presentationer av sina projektarbeten om och i Värmdö kommun.

Samarbetet inleddes 2018 med målet att bland annat säkerställa tillgång till hållbara dricksvatten- och avloppssystem samt främja och bidra till en hållbar skärgårdsutveckling i Värmdö kommun. Inriktningen på samarbetet är hållbar skärgårdsutveckling, decentraliserade och enskilda vatten- och avloppslösningar samt teknik och ekologi i marin miljö. Inom ramen för samarbetet gör KTH-studenter också sina projektarbeten i Värmdö kommun.

I år är det 21 studenter från kursen ”Hållbar utveckling” som gör arbeten om avloppsvatten, grundvattenbrist och regnvattenhantering på Runmarö, grönblå infrastruktur i Gustavsberg, delningstjänster i Skärgården, framtida turism i skärgården, hållbar konsumtion, cykelfrågor och lokal matproduktion.

Några av de projekt som tidigare genomförts inom ramen för projektet är testbäddar, projekt för att lösa vattenbrist på skärgårdsöar och VA-lösningar.


Samarbete för en hållbar skärgårdsutveckling
Målet är att genom forskning och utveckling stärka kompetenser, processer och testarenor för att säkerställa tillgång till hållbara dricksvatten- och avloppssystem, bevara och nyttja havet och de marina biologiska resurserna på ett hållbart sätt. Samarbetet ska också främja och bidra till en hållbar skärgårdsutveckling i Värmdö kommun och dess omgivning.

Huvudinriktningen i projektet kopplas initialt mot Värmdös miljömål ”Grundvatten av god kvalitet” samt ”Hav i balans, levande kust och skärgård och ingen övergödning”. Över tid kan ytterligare lokala miljömål bli aktualiserade i samarbetet.


Källa: Värmdö kommun