2020 starkt år för Air Leap trots pandemi


2021-01-15

Air Leaps nya flygplansmodell ATR 72-500 lyfter från Bromma Flygplats.
Bild: William Skoglund
Air Leaps nya flygplansmodell ATR 72-500 lyfter från Bromma Flygplats.

Vi har precis lämnat år 2020 bakom oss, ett katastrofalt år för flygindustrin där resandet globalt minskat med mer än 95 procent och hundratals flygbolag som gått i konkurs eller behövt göra en rekonstruktion för att överleva. Trots en mycket skakig marknad har ändå många regionala flygbolag klarat sig bra och där Air Leap gjort sitt bästa år någonsin.

Våren 2020 kom att bli en mörk period för svenskt inrikesflyg där i stort sett hela södra Sverige stod utan flygtrafik. Air Leap valde då till skillnad från sina branschkollegor att utvidga sin verksamhet och göra en satsning när andra stänger ner. Air Leaps marknadschef Emelie Ahlin ger svar på året som varit.


Hur kommer det sig att ni valde att satsa mitt under pandemin?
– Vi såg att vi hade kapacitet för att utöka våra flygningar samtidigt som näringslivet i södra Sverige ropade efter att få tillbaka flygförbindelser till Stockholm igen. Vi visste att det skulle bli en prövande första tid, men såg snabbt att passagerarsiffrorna stadigt ökade.


Berätta, hur har er satsning sett ut?
– I slutet på maj startade vi upp Visby till både Bromma och Arlanda. Därefter startade vi upp Ronneby och Halmstad till Bromma, samt att Visby fick ytterligare en direktlinje till Göteborg. Sen kom ytterligare ett steg i vår satsning i slutet av augusti med linjerna Göteborg, Malmö och Ängelholm till Bromma.


Ni har även utökat med en ny flygplanstyp under året?
– Precis, den 2 augusti fick vår ATR 72-500 äntligen sättas i trafik i Air Leaps färger. En historisk dag för oss och startskottet på vår framtida satsning. Målet är att implementera flera ATR 72 i framtiden när efterfrågan på flygresor återigen ökar och normaliseras.


Under hösten hade ni nästan en fördubbling av antalet passagerare mot föregående år, hur lyckades ni med det?
– Man ska komma ihåg att vi under 2019 var ett litet regionalt flygbolag med ett fåtal linjer. Vi vågade göra en satsning i en mycket osäker tid, vilket visade sig vara lyckat för oss, under månader augusti, september och oktober hade vi en ökning på nästa 100 procent av antalet resenärer. Under hela 2020 ökade vi från tre flygplan till nio, och öppnade ytterligare 9 linjer jämfört med 2019, vilket naturligt gör att antalet passagerare ökar så kraftigt. Totalt hade vi en ökning av antalet passagerare under 2020 på hela 30 procent.


Så 2020 har bara varit ett framgångsår för Air Leap?
– 2020 har varit ett prövande år för alla. Under den tidiga hösten såg det ut som om alla våra drömmar skulle slå in, men dessvärre tog Covid-19 ett nytt grepp över Sverige och världen där vi återigen såg resandet minska till nya bottennivåer. Vi fick göra anpassningar av tidtabeller och pausa linjer i och med att Folkhälsomyndigheten ännu en gång införde tuffare restriktioner och avrådde från resor. Trots detta har vi idag hittat en balans som gör att vi kommer ta oss igenom denna period.


Hur ser ni på 2021?

– Vi är övertygade om att när vaccineringen kommit igång ordentligt så kommer också resandet sakta men säkert börja gå tillbaka till det normala. Där kommer vi följa utvecklingen och möta upp med fler avgångar och en bättre tidtabell. Utöver destinationer och linjer jobbar vi för att få vår IOSA certifiering under detta år. Det kommer möjliggöra för samarbeten med andra flygbolag och enklare genomresande till destinationer som flygs av våra samarbetspartners.

– Något annat som varit efterfrågat av våra resenärer är enklare betalningsmetoder, bland annat via Swish men också fakturering till våra gäster som reser regelbundet med oss. Vi hoppas kunna erbjuda detta inom den närmsta framtiden. 

– Vi tror på 2021 och att resandet i Sverige och Norden kommer att öka, men flyget har också fått ett nytt normalläge som skiljer sig från tidigare, men det skapar också nya resmönster och möjligheter till nya destinationer, avslutar Emelie Ahlin, Marknadschef Air Leap.



Källa: Air Leap