Täby antar framkomlighetsstrategi


2021-02-16

Bild: Täby kommun

Framkomlighet i trafiken är en högt prioriterad fråga i Täby. För att sätta ytterligare fokus på frågan föreslås kommunstyrelsen klubba en framkomlighetsstrategi på sitt sammanträde 22 februari.

Det ska vara tryggt och attraktivt att leva och verka i Täby kommun och ett viktigt ledord i utvecklingen är att vardagen ska fungera.

– Trafiken i Täby ska fungera varje dag. Det är viktigt både för Täbyborna och även för att uppfylla transportbehov och service under dygnets alla timmar. En övergripande strategi hjälper oss i det jobbet och under 2021 prioriterar vi åtgärder på Vikingavägen och Täbyvägen, säger Erik Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Framkomlighetsstrategin syftar till att beskriva övergripande metoder och arbetssätt som ska tillämpas för att uppnå en framkomlig och sammanlänkad kommun. Framkomlighet, tillgänglighet och trygghet behöver studeras i ett helhets- och systemperspektiv, det vill säga för hela stråk och för alla trafikslag. Kapaciteten behöver öka totalt sett utifrån de behov och förutsättningar som finns på respektive plats.


Framkomlighetsstrategin innehåller tre övergripande strategier som innebär att Täby kommun ska:
• mäta och följa trafikutvecklingen. Trafikmätningar ska genomföras årligen på strategiskt utvalda platser och sträckor och var femte år bör en resvaneundersökning genomföras för att få aktuell kunskap om hur trafiken och resmönster utvecklas över tid.

• klargöra behov och brister som finns i transportsystemet. De behov som finns i transportsystemet ska utredas och åtgärder rekommenderas.

• använda fyrstegsprincipen som är en etablerad arbetsmetod inom transportinfrastrukturplanering. Principen innebär bland annat att åtgärder tas fram och prövas stegvis, och samtidigt hushålla med kommunens resurser.



Källa: Täby kommun