2,3 miljoner till hållbara resor


2021-03-09

Piteå kommun har som mål att främja hållbara resmöjligheter och säkra barnens skolvägar.
Bild: Piteå kommun
Piteå kommun har som mål att främja hållbara resmöjligheter och säkra barnens skolvägar.

Piteå kommun har erhållit ett bidrag på totalt 2,3 miljoner kronor från Stadsmiljöavtalet för att främja hållbara stadsmiljöer med särskilt fokus på cykelåtgärder. Bidraget är en medfinansiering till två planerade gång- och cykelprojekt – Gång- och cykelväg Sundsgatan och Gång- och cykelväg Nötövägen.

Sundsgatan är en genomfartsväg genom centrala Piteå som idag saknar gång- och cykelväg mellan Kolmilavägen och Hembygdsvägen. Den nya gång- och cykelvägen byggs till största delen inom Sundsgatan befintliga vägbredd och kommer förses med ny belysning. Bidraget till projektet är 650 000 kr och kommer utföras under sommaren 2021. Gång- och cykelvägen knyter samma befintligt gång- och cykelvägnät från Öjebyn med centrala Piteå.

Längs Nötövägen, mellan Lidgatan och Strömnäsgatan, kommer det andra projektet med ny belyst gång- och cykelväg att byggas under 2021 och 2022. Detta projekt knyter samman befintligt gång- och cykelvägnät från det nya bostadsområdet Strömnäsbacken och befintligt nät vid Strömnäsgatan.
Projektet har erhållit en medfinansiering på 1 650 000 kr.

Båda projektet utförs i syfte att uppnå Piteå kommuns mål att främja hållbara resmöjligheter och säkra barnens skolvägar.  

– Vi är otroligt glada över bidraget från Stadsmiljöavtalet, båda gång- och cykelvägarna är saknade länkar i vårt gång- och cykelvägnät och kommer att skapa en bättre trafikmiljö för bland annat skolbarnen. Vårt mål är att få Piteås gång- och cykelvägnät så attraktivt och trafiksäkert att fler väljer att gå och cykla säger Micael Kemi, avdelningschef Gatuavdelningen.


Källa: Piteå kommun