SAS på första plats i Kammarkollegiets upphandling av inrikes flygresor


2021-04-13

Bild: SAS

Kammarkollegiet har valt leverantörer för inrikesresor i Sverige och för första gången helt utifrån miljökriterier. SAS har fått högst antal poäng i upphandlingen, där totalt tre aktörer får tilldelningsbesked.

Bedömningen omfattar bland annat kriterier som flygplansflottans snittålder, insatser som gjorts för att öka andelen biobränslen och andra alternativa hållbara bränslen, samt engagemang i nästa generations klimatneutrala flygplan som drivs med el- och/eller hybridteknologi.

– Vi är stolta och glada över beskedet att SAS toppar listan. Det är ett resultat av vårt långsiktiga och ambitiösa hållbarhetsarbete, där målet är att reducera utsläppen med 25 procent till 2025. Vi erbjuder resenärer i Sverige en attraktiv tidtabell och ett brett nätverk som är anpassat för våra skandinaviska behov och som vi flyger med marknadens mest bränslesnåla flygplan, säger Karl Sandlund, kommersiell direktör, SAS.

SAS har trafikerat svenska destinationer under hela pandemin och har på så sätt bidragit till att upprätthålla samhällsviktig infrastruktur och möjliggjort nödvändiga resor i hela landet.

I dagsläget flyger SAS flest linjer i Sverige, många med helt nya Airbus 320neo flygplan.

Det nya avtalet börjar gälla med start den 1 maj 2021 och löper därefter under 12 månader med möjlighet till förlängning med ytterligare 12 månader.


Källa: SAS