Örebro kommun och NCC har nått en förlikning i tvisten avseende asfaltsbeläggningar


2021-09-15

Bild: Henryk Niestrój/Pixabay

Örebro kommun och NCC Industry AB har nu nått en förlikning i tvisten rörande beläggnings- och återställningsarbeten.

Det var i april 2018 som NCC Industry AB hävde ramavtalet med Örebro kommun gällande beläggnings- och återställningsarbeten. Anledningen var att kommunen hållit inne betalning av vissa fakturor på grund av oenighet kring kvaliteten på utförda arbeten. Totalt rör det sig om 80 miljoner kronor som Örebro kommun har hållit inne.

NCC stämde därefter kommunen och yrkade på ersättning om sammanlagt 110 miljoner kronor. Nu har Örebro kommun och NCC nått en förlikning i tvisten. Förlikningen innebär att parterna kommit överens om att kommunen ska betala 50 miljoner kronor till NCC för utfört arbete.

– En domstolsprocess i mål av det här slaget är mycket tids- och kostnadskrävande och innebär alltid en osäkerhetsfaktor för båda parter. Sannolikt skulle tvisten prövas i flera instanser och ett slutligt avgörande skulle troligtvis meddelas först ett par år fram i tiden. En uppgörelse i samförstånd, som är acceptabel för båda parter, borgar också för fortsatt goda affärsrelationer mellan parterna, säger Pernilla Wikström Pehrson, chefsjurist på Örebro kommun.

– Det är viktigt att en kommun tar ansvar för skattebetalarnas pengar och att vi säkerställer att vi får det vi betalar för. Med den här förlikningen tycker vi att vi hamnar mer rätt i kostnadsläge för det utförda arbetet och det känns bra att vi nått en lösning på en flerårig konflikt och nu kan gå vidare, säger Ullis Sandberg (S), kommunalråd med ansvar för samhällsbyggnadsfrågor.

NCC har tidigare gjort avsättningar vilket innebär att uppgörelsen endast får en marginellt negativ påverkan på resultatet i affärsområde Industry i det tredje kvartalet 2021.


Källa: Örebro kommun och NCC