Facebook

Instagram

Älvstranden Utveckling agerar om miljögiftet TBT


2018-12-21

Götaverken/Cityvarvet.
Bild: Anders Gustavsson, Älvstranden Utveckling
Götaverken/Cityvarvet.

Älvstranden Utveckling bekostar en kompletterande riskbedömningen av miljögiftet TBT på Götaverkens gamla varvsområde. Botten är förorenad efter varvsverksamheten och frågan om vem som ska bekosta saneringen är ännu inte utredd. För att komma vidare tar Älvstranden Utveckling nu initiativet och bekostar den riskutredning som krävs i den juridiska processen.

– Vi har stångats med frågan om gifterna i över fyra år och vi väljer nu att beställa och bekosta undersökningen för att komma vidare, säger Lena Andersson, VD för Älvstranden Utveckling.

Älvstranden Utvecklings kostnader för undersökningen kommer att krävas tillbaka av den eller de parter som slutgiltigt anses vara ansvariga för miljögifterna i bottenslammet. Ansvaret för saneringen avgörs i en juridisk process och det är där som den kompletterande risk- och konsekvensutredningen behövs.

– Giftet måste hanteras och ju fortare vi vet vad som ska göras desto bättre är det för alla parter. Det blir inte billigare för att det ligger kvar på botten, säger Lena Andersson, VD för Älvstranden Utveckling.

Utredningen om vad behöver göras med miljögifterna i varvsområdet har pågått sedan de sista torrdockorna såldes och varvsverksamheten avvecklades för snart fem år sedan. I bottenslammet under de gamla torrdockorna har höga halter av miljögifterna TBT påträffats. I dagsläget går det inte att utföra arbeten i närheten av det förorenade bottensedimentet och båtar kan inte trafikera området. Om miljögifterna börjar flytta på sig kan det få miljökonsekvenser långt utanför det gamla varvsområdet.

Området är en del av Vision Älvstaden och ligger i en mycket expansiv del av stan och kommer på sikt att behövas för utvecklingen av Göteborg. Så länge älvbotten är förorenad och frågan om hur saneringen ska utföras inte är utredd går det inte att planera långsiktigt för områdets framtid.


Fakta
:
Miljögiftet TBT (tributyltenn) användes i bottenfärger på båtar från 1960-talet för att förhindra påväxt av alger och havstulpaner. Sedan 1989 är det förbjudet att använda på fritidsbåtar och 2008 infördes ett globalt totalförbud för all användning. TBT är hormonstörande för mikroorganismer och påverkar reproduktion och utveckling.

Den övre gränsen för att dumpa material som innehåller TBT i havet är 50ug/kg TS (microgram per kg torrsubstans). Högsta uppmätta halt vid Götaverksområdet är 236 000 ug/kg TS.

Föroreningarna har skett i samband med reparationsarbete på torrdockorna på varvsområdet. Götaverken/Cityvarvets två sista större torrdockor är sålda och bortfraktade. Den sista försvann i maj 2016.
Källa: Älvstranden Utveckling


Skriv ut<noscript>&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp; &amp;amp;lt;img alt=\
De tre sjömätarna från Sjöfartsverket som är tre av de tio första som examineras från sjömätarutbildningen. Från vänster Sara Hintz Dalen, Jesper Svensson, Maria Sandberg

Första sjömätarna examineras efter unik utbildning

Nu har de första sjömätarna någonsin examinerats från Sjömätarutbildningen i Göteborg – en utbildning som länge varit efterfrågad i Sverige...

Läs mer
Safetyseal
Den nya Wasaline-färjan kommer att förses med Wärtsilä-lösningar som gör det till ett av världens mest effektiva och miljövänliga fartyg.

Lösningar ny toppmodern färja skapar effektivitet och miljövänlighet – i världsklass

Ett integrerat paket av produkter, system och lösningar från teknologikoncernen Wä...

Läs mer
Zinga

Tekniskt genombrott för infraröda kameror vid fartygsnavigering

Figur 1: Högkänslig infraröd kamera och fotodetektorn.

Fujitsu visar nu upp ett genombrott i utvecklingen av högkänsliga IR-kameror, som...

Läs mer
Uniteam

Mälarbron och Södertälje kanal stängs av tillfälligt 23-24 mars

Södertälje kanal samt Mälarbron i Södertälje kommer att vara stängd för bil- och busstrafik lördag 23 mars 07-19 och söndag 24 mars 07-19.

Mälarbron i Södertälje kommer att vara stängd för bil- och busstrafik...

Läs mer

Första internationella vinnaren av Stena Line Propeller Prize utsedd

På fotot: Anna Borkowska - Pomeranian Science och Technology Park, Gdynia, Polen, Vinnare Searis technologies: Jakub Zdroik, Aleksandra Zgrundo och Konrad Klepacki, Monica Strandhag - Stena Line, AllBinary vinnare: Christian Malmström ochTomas Sareklint samt Magnus Forsbrand - Blue Science Park.

Under Innovation Day i Karlskrona den 7 mars utsågs årets vinnare av Stena Line...

Läs mer
- Hamnen är en nyckelfaktor för regional tillväxt, säger Jacob Spangenberg, ordförande i Hargs Hamn AB (till vänster). Vid sin sida har han Niklas Pettersson, projektledare, Sjöfartsverket och Peeter Nömm, vd för Hargs Hamn AB.

Muddring av farleden till Hargs hamn

Under hösten 2019 startar Sjöfartsverket muddring av befintlig farled till Hargs hamn i...

Läs mer
Idag, på Internationella kvinnodagen, lanserar Stena Line ett fokusområde som ska se till att Stenas arbetsplatser är fria från trakasserier. Fokusområdet kommer kallas Equality and inclusion.

Stena Line ökar fokuset på jämställdhet och inkludering

På Internationella kvinnodagen den 8 mars lanserar Stena Line ett nytt fokusområde...

Läs mer

Han är ny vd för Göteborgs Hamn AB

Elvir Dzanic, ny vd i hamnen, tillträder tjänsten i juni.

Hamnens nya vd kommer närmast från ett uppdrag som Vice President of Business...

Läs mer
THAB Academy 2019-2020.

Nya THAB Academy ska ge hamnarbetare nya möjligheter

Trelleborgs Hamn har nu startat ”THAB Academy”, en två år lång...

Läs mer


Mest lästa
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)infrasverige.se
Annonsering
annons(at)infrasverige.se