Facebook

Instagram

Försök till piratangrepp på Stena Bulk fartyg väster om Yemen


2018-11-07

3 november rapporterade Stena Imperial ett misstänkt piratangrepp. Två misstänkta mindre båtar upptäcktes närma sig Stena Imperial från babord på 1,5 sjömils avstånd.
Bild: Stena Bulk
3 november rapporterade Stena Imperial ett misstänkt piratangrepp. Två misstänkta mindre båtar upptäcktes närma sig Stena Imperial från babord på 1,5 sjömils avstånd.

Stena Imperial crew.
Bild: Stena Bulk
Stena Imperial crew.

3 november rapporterade Stena Imperial ett misstänkt piratangrepp under en norrgående färd genom Röda havet väster om Yemen, på väg från Sydostasien till Rotterdam för lossning.

Sammanfattning av händelsen: Två misstänkta mindre båtar upptäcktes närma sig Stena Imperial från babord på 1,5 sjömils avstånd. Larmet gick och kaptenen och säkerhetsteamet ombord samlades på kommandobryggan. Signalraketer avfirades mot båtarna som varningsskott medan de närmade sig fartyget allt mer. Kaptenen skickade ett säkerhetsmeddelande om angreppsförsöket och kontaktade även ett krigsfartyg i närheten. Båda båtarna upphörde att närma sig efter att fartyget avfirat signalraketerna och passerade aktern. En av båtarna som passerat akteröver försökte dock närma sig på nytt och återigen avfirades signalraketer. Då saktade båten in och rörde sig i riktning mot ett annat fartyg.

– Överlag har piratsituationen i Adenviken lugnat ner sig och det har inte varit några kapningar på väldigt länge. Men då vi går utanför Yemens kust väljer vi att använda vakter på grund av det laglösa tillstånd som just nu råder i landet. Något som skapat samma desperata känsla hos befolkningen, som vi såg i Somalia för ett antal år sedan. Men vi följer utvecklingen nära genom vår säkerhetsavdelning, som också håller ett övergripande öga på situationen över hela världen. Det är mycket viktigt för oss att vidta de åtgärder som krävs för att besättningen ska känna sig trygg och att vi samtidigt följer de regler som gäller lokalt, kommenterar Erik Hånell, VD Stena Bulk.

Stena Bulk använder sig av professionella säkerhetsbolag och teamet består av f d välutbildade soldater. Normalt är det 3-4 personer i varje team som är med då fartyget går igenom ett högriskområde. De områden då det idag används vakter är när fartygen går utanför Yemens kust samt i Nigeria. Teamet får inte använda sina vapen om inte kaptenen godkänt det. Vakterna lyder alltid under kaptenens order, men givetvis ger de under en sådan här incident sina professionella råd, som han sedan grundar sina beslut på.

– Besättningen ombord på Stena Imperial agerade på ett mycket professionellt sätt under hela incidenten och samarbetade nära med säkerhetsvakterna för att lösa situationen på bästa sätt. Vi sätter mycket högt värde på vår besättning och ser till att de utbildas till att kunna hantera alla sorters situationer på ett lugnt och kompetent sätt. En väl utbildad besättning som arbetar tillsammans med säkerhetsbolaget när man passera den här sortens vatten gör också att vi som ägare känner oss övertygade om deras säkerhet ombord, avslutar Erik Hånell.
Källa: Stena Bulk


Skriv ut<span><span>De största utsläppsfria färjorna i världen har nu officiellt tagits i drift. Aurora är en av dem.</span></span>

De största utsläppsfria färjorna i världen har nu officiellt tagits i drift. Aurora är en av dem.


ForSea slutför konverteringen av världens största batterifärjor, utrustade av ABB

Invigningen av Tycho Brahe och Aurora markerar det framgångsrika slutförandet av ett högprofilsprojekt med ABB:s teknik i centrum.

Läs mer
Maxi Grip


Sjöfartsbranschen samlas på Svensk Sjöfarts höstseminarium 15 november

Den 15 november samlas sjöfartssverige under Svensk Sjöfarts årliga hö...

Läs mer
Logistik Karlshamn
Svea af Bohuslän och Ellen af Bohuslän är två av båtarna som säljs på .PS.se.

Efter konkursen:

Kulturbåtarna går på auktion

Storsatsningen på passagerartrafik längs västkusten knäckte rederiet...

Läs mer
Isen ställer till stora problem för sjöfarten i Luleå hamn. Nu startar ett isreduceringsprojekt inom ramen för farledsprojekt Malmporten.

Isen ska minskas i Luleå hamn

Isen ställer till stora problem för sjöfarten i Luleå hamn. Nu startar ett...

Läs mer
3 november rapporterade Stena Imperial ett misstänkt piratangrepp. Två misstänkta mindre båtar upptäcktes närma sig Stena Imperial från babord på 1,5 sjömils avstånd.

Försök till piratangrepp på Stena Bulk fartyg väster om Yemen

3 november rapporterade Stena Imperial ett misstänkt piratangrepp under en norrgående...

Läs mer
Från Paldiski hamn i Estland och skeppades 73 husmoduler till Helsingborg med M/V Longvann.

BoKlok tar sjövägen med husbåt

Nyss var det premiär för BoKlok i Helsingborgs Hamn. 73 nära nog inflyttningsklara...

Läs mer
Förbudet är en del av kryssningsoperatörens miljöarbete och beräknas innebära en årlig minskning av flera ton plast på Hurtigrutens skepp.

Hurtigruten förbjuder all engångsplast

Plastpåsar, plastbestick och plastförpackningar kommer snart att vara ett minne blott...

Läs mer
<span>HMS Gotland har påbörjat sina provkörningar till sjöss. En nyhet är den optronisk masten, som har ersatt det traditionella optiska periskopet för bättre övervakningsförmåga.</span>

Provkörningar har påbörjats med den uppgraderade ubåten Gotland

Fredagen den 19 oktober påbörjade HMS Gotland sina provkörningar till sjöss...

Läs mer


Saab och Damen erbjuder nya ubåtar till Nederländerna

Saab och det nederländska varvet Damen Shipyards Group har inlett ett samarbete i syfte att...

Läs mer


Saab lanserar ny radarförmåga för att upptäcka hypersoniska hot

Saab stärker sitt radarerbjudande genom att lansera en ny förmåga för den...

Läs mer


Mest lästaTågkraft

Uni-väg

Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)infrasverige.se
Annonsering
annons(at)infrasverige.se