Facebook

Instagram

Första internationella vinnaren av Stena Line Propeller Prize utsedd


2019-03-12

På fotot: Anna Borkowska - Pomeranian Science och Technology Park, Gdynia, Polen, Vinnare Searis technologies: Jakub Zdroik, Aleksandra Zgrundo och Konrad Klepacki, Monica Strandhag - Stena Line, AllBinary vinnare: Christian Malmström ochTomas Sareklint samt Magnus Forsbrand - Blue Science Park.
Bild: Stena Line
På fotot: Anna Borkowska - Pomeranian Science och Technology Park, Gdynia, Polen, Vinnare Searis technologies: Jakub Zdroik, Aleksandra Zgrundo och Konrad Klepacki, Monica Strandhag - Stena Line, AllBinary vinnare: Christian Malmström ochTomas Sareklint samt Magnus Forsbrand - Blue Science Park.

Under Innovation Day i Karlskrona den 7 mars utsågs årets vinnare av Stena Line Propeller Prize. Priset på 100 000 kronor delades ut i två kategorier, Information and Communication Technology (ICT) och Maritime Technology där ett internationellt företag vann för första gången sedan starten 2015.


Stena Line Propeller Prize är ett entreprenörspris som delas ut varje år för att uppmuntra nya företag inom Information and Communication Technology (ICT) och Maritime Technology som berikar och utvecklar företagsklimatet i Östersjöområdet.

ICT-vinnaren AllBinary, arbetar för att hjälpa städer och industrier at ta tillvara på möjligheterna som Internet of Things innebär. Exempelvis presenterade de en sensor som enkelt fästs på livbojar, och som larmar kommunen när de behöver ersättas – vilket ökar chanserna att det finns en livboj på plats när olyckan är framme.

– Detta är ett enkelt, innovativt och användbart sätt att använda sensorer på. Det är tydligt hur denna produkt kan bidra till stora besparingar för samhället när det gäller effektivitet och framförallt ökad säkerhet, säger Monica Strandhag, Trade Manager för Baltic Sea South på Stena Line och ordförande för Propeller Prize juryn.

Maritime Technology-vinnaren Searis Technologies, designar och producerar obemannade ytfordon för hydrografiska och vetenskapliga syften. Deras produkt har använts av forskare som studerar smältande polarisar, för att de ska kunna bedriva sin forskning på ett säkert sätt.

– Searis Technologies idé är har en hög grad av innovation och den har visat sig mycket användbar i verkliga situationer. Produkter har både potential att rädda liv och underlättar för att viktig forskning om klimatförändringar kan genomföras på ett säkrare sätt. Vi ser även en möjlighet att produkten skulle kunna lanseras inom andra affärsområden, säger Monica Strandhag.

Searis Technologies var det första internationella företaget som vunnit Stena Line Propeller Prize sedan tävlingen startade 2015.

– Vi har haft ett rekordhögt antal ansökningar i år, med bidrag från hela Östersjöområdet vilket vi är väldigt glada över. Vi hoppas att Searis Technologies, som första internationella vinnare, ska inspirerar ännu fler internationella företag att söka nästa år, säger Monica Strandhag.

Prissumman som delas ut är 100 000 kronor per kategori, och årets vinnare utsågs under middagen på Innovation Day i Karlskrona. Innovation Day är ett årligt evenemang som presenteras av Blue Science Park i samarbete med ALMI, Blekinge Business Incubator (BBI), Blekinge Tekniska Högskola (BTH), Karlskrona kommun, Stena Line och Blekinge, där målet är att skapa en mötesplats för företag, forskare, start-ups och studenter inom digitalisering, eHealth och marinteknik.
Källa: Stena Line


Skriv utScandinavian Biogas dotterbolag levererar flytande biogas till Hurtigruten

Scandinavian Biogas dotterbolag i Norge, Biokraft, har ingått ett flerårigt avtal med Hurtigruten om leverans av flytande biogas (LBG) till Hurtigrutens fartyg. Partnerskapet signalerar...

Läs mer
Zinga
Trelleborgs hamn byggs ut för att möta kraven från allt fler fordon och passagerare.

Ystad och Trelleborgs hamnar satsar framåt för miljarder

Två av Skånes största byggprojekt pågår just nu i Trelleborgs och...

Läs mer

14 personer omkom till sjöss förra året

Under 2018 omkom 14 personer i fritidsbåtolyckor. Det är det lägsta antalet omkomna...

Läs mer


Havs- och vattenmyndigheten ger bidrag till att skrota miljöfarliga båtar

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, ger ytterligare två miljoner kronor i bidrag till att...

Läs mer
Containerhamnen där det nya lagret ska byggas, Gävle Hamn.

NCC bygger lager för papper åt Gävle Hamn

NCC har tecknat avtal med Gävle Hamn om att bygga ett automatiserat lager för...

Läs mer

Sjöfarten skriver på för en arbetsmiljö i världsklass

Nu har några av de största aktörerna i sjöfartsbranschen valt att skriva...

Läs mer

Storbritanniens marin köper Saabs system för träning av ubåtsjakt


Saab har fått en beställning om att förse brittiska marinen med AUV62-AT-system...

Läs mer


Stena Line siktar på att leda utvecklingen inom hållbar sjöfart

AI-assisterade färjor, batteridrift, kraftig minskning av engångsplast ombord, fortsatt...

Läs mer


Mest lästa

Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)infrasverige.se
Annonsering
annons(at)infrasverige.se