Facebook


Instagram

Göteborgs hamn vidtar åtgärder för att mildra Suez-effekter


2021-03-31

I Göteborgs hamn finns kapacitet att avhjälpa förseningar i andra europeiska hamnar till följd av situationen i Suezkanalen.
Bild: Göteborgs Hamn AB
I Göteborgs hamn finns kapacitet att avhjälpa förseningar i andra europeiska hamnar till följd av situationen i Suezkanalen.

Elvir Dzanic, VD på Göteborgs Hamn AB.
Bild: Göteborgs Hamn AB
Elvir Dzanic, VD på Göteborgs Hamn AB.

Dennis Olesen, Managing Director på APM Terminals Nordic.
Bild: Göteborgs Hamn AB
Dennis Olesen, Managing Director på APM Terminals Nordic.

Med den akuta situationen i Suezkanalen uppklarad väntar trots allt fortsatta följdförseningar i europeiska hamnar. Nu förbereds åtgärder i Göteborgs hamn som både kan säkra skyndsam transport av skandinaviskt gods, och samtidigt bidra till att trängselsituationen i de europeiska hamnarna mildras.

Under måndagen öppnade så trafiken i Suezkanalen igen. Detta efter det att proppen, som påverkat en hel logistikvärld, nu är löst. Fartyg har börjat passera genom kanalen, men fortfarande ligger hundratals fartyg kvar vid kanalens in- och utlopp in väntan på sin tur att få passera.

Den uppkomna situationen kommer att innebära en ketchupeffekt i bland annat de europeiska storhamnar som ligger mellan Suez och Göteborg – många fartyg kommer att anlöpa hamnarna i exempelvis Rotterdam, Hamburg och Antwerpen under väldigt kort tid.

Redan innan Suezproblematiken var redan många av de europeiska hamnarna överbelagda med inneliggande gods. Det är en av flera faktorer som gör att man saknar kapacitet att hantera den stora mängd anlöpande fartyg och gods som är på väg. Därmed är följdförseningar att vänta.


Åtgärder vidtas i Göteborgs hamn
Nu förbereds åtgärder i Göteborgs hamn som både kan säkra att det skandinaviska godset kan nå Göteborg snabbare, och som samtidigt kan avhjälpa trängselsituationen i de europeiska hamnarna. Under tisdagen går Göteborgs Hamn AB och terminaloperatören APM Terminals Gothenburg ut med ett nytt erbjudande till den globala rederimarknaden.

– I stället för att ligga och köa i flera europeiska hamnar i rad erbjuder vi nu möjligheten att komma direkt till Göteborgs hamn. Här kan rederierna lossa sitt Skandinavien-gods, som därefter snabbt kan nå sina kunder, säger Elvir Dzanic, VD på Göteborgs Hamn AB.

Dessutom erbjuder hamnen möjligheten att lasta av ytterligare gods med annan europeisk slutdestination. Detta gods kan då lastas om till mindre feederfartyg för vidare transport till europeiska hamnar. På så sätt kan också de större fartygen snabbare ta sig tillbaka in i sina ordinarie slingor.

– Vi har fortfarande ledig kapacitet vid vår terminal i Göteborg så att vi kan stödja i denna utmanande tid och förhoppningsvis lindra effekterna av de efterföljande förseningar som kan förväntas både lokalt och globalt, säger Dennis Olesen, Managing Director på APM Terminals Nordic som sköter driften av containerterminalen i Göteborg.


Rabatterat pris på extra anlöp
Utöver att möjligheten att komma med sina fartyg direkt till Göteborg, erbjuds rederierna dessutom ett rabatterat pris på dessa extra anlöp.

– Vi vill bidra till en lösning på den här situationen så snabbt som möjligt på alla sätt vi kan. Priset är alltid en faktor och många har fått ökade kostnader i samband med det som hänt i Suez. Ju snabbare vi kommer tillbaka till ett normalläge, desto bättre är det för alla i logistikkedjan, säger Elvir Dzanic.


Källa: Göteborgs Hamn


Skriv utABB kommer att leverera en helt integrerad elkraftslösning och ett integrerat automatiserat marint framdrivningssystem till de tio nya färjorna.
ABB kommer att leverera en helt integrerad elkraftslösning och ett integrerat automatiserat marint framdrivningssystem till de tio nya färjorna.

ABB sätter kursen för hållbar flodtransport med tio helt eldrivna färjor i Lissabon

ABB tar hem ett banbrytande kontrakt med den spanska skeppsbyggaren Astilleros Gondán om att tillhandahålla en helt eldriven kraftlösning för 40-meters snabba urbana...

Läs mer
Zugol 550
M/S Gabriella till sjöss.

Hangö och Kotka öppnar för första gången sina hamnar för Viking Lines passagerarfartyg

I år har Viking Line lanserat fem nya resmål från Helsingfors.

Läs mer
Zinga


Gasum inleder testleveranser av biogas till den finska gränsbevakningen

Gasum genomför två leveranser av biogas till den finska gränsbevakningen. En...

Läs mer
Vattenfall
M 20 som är ett av Sjöhistoriska museets museifartyg, drivs och underhålls av Föreningen M 20. Tack vare föreningens engagemang har fartyget nu räddats och lämnar den 12 april dockan på Beckholmen för en ny säsong till sjöss.

Museifartyget M 20 går till sjöss efter lyckad insamling och omfattande reparationer

Den 12 april dockar Sjöhistoriskas museifartyg minsveparen M 20 ut från Västra...

Läs mer
Stena Livia i Stena Lines färger (bilden är en illustration).

Nya färjan Stena Livia sjösätts på Östersjön

Färjerederiet Stena Line fortsätter sin planerade expansion på Östersjön...

Läs mer
Stena Lines nybyggda fartyg är både 30 procent större och mer energieffektiva än tidigare fartyg.

Stena Line ökar takten mot fossilfri sjöfart - ska sänka utsläppen med 30 procent till 2030

Färjerederiet Stena Line fortsatte under 2020 att minska sina totala koldioxidutsläpp och...

Läs mer


Mest lästa


Elpress 1HBM
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)infrasverige.se
Annonsering
annons(at)infrasverige.se