Facebook

Instagram

Nya THAB Academy ska ge hamnarbetare nya möjligheter


2019-03-07

THAB Academy 2019-2020.
Bild: Trelleborgs Hamn
THAB Academy 2019-2020.

Trelleborgs Hamn har nu startat ”THAB Academy”, en två år lång utbildning som ska ge fler medarbetare chansen att nå nya karriärvägar.
– Vårt arbete med att vara Europas bästa RoRo-hamn kräver ständig utveckling. Den nya hamnen kommer vara betydligt mer digitaliserad och kommer kräva ny teknik och för att hänga med i utvecklingen så gäller det att satsa på sin personal, säger Jörgen Nilsson, vd i Trelleborgs Hamn AB och initiativtagare till THAB Academy.

Första kullen på 12 personer har fått chansen att gå utbildningen som pågår under två år. Målet med satsningen är att ge fler medarbetare kompetensutveckling, med förhoppning att flera av dem kommer att växa och vilja ta på sig mer ansvar, vartefter det uppstår vakanser som passar, som exempelvis chef, ledare eller specialist. Hamnen ser även deltagarna som internambassadörer, som kan hjälpa till i olika framtids- och förbättringsprojekt. 

Utbildningen består av 15 träffar och fokuserar på olika teman inom ämnena organisation, ledarskap, miljö, hållbarhet, logistik, infrastruktur, volym, teknik, digitalisering och IT. Kursledare för utbildningen är sex av våra egna chefer som behärskar ämnena men även externa föredragshållare bjuds in. Dessutom ingår studiebesök i andra hamnar, både inom Sverige och utomlands.

Arbetsgången för hamnens arbetare har i många år varit att gå från timanställd extring till ordinarie anställning och den enda karriärväg som har funnits internt är som teamledare, skyddsombud eller facklig representant. Genom THAB Academy kan medarbetarna nu utveckla sin kompetens ännu mer, och samtidigt hjälpa hela företaget att ta fram framtidens hållbara arbetssätt.


Stort intresse för utbildningen

– Intresset för att gå utbildningen har varit stort och det var fler sökanden än förväntat. Om två år ges förhoppningsvis en ny chans för fler att gå utbildningen, säger Marita Östberg, HR-chef i Trelleborgs Hamn AB och rektor för THAB Academy. Deltagarna får göra en utvärdering efter varje block och hittills har det fallit väldigt väl ut.

– Att få göra personlighetstest och lära sig grunder i ledarskap och även leda sig själv är något som många tycker är spännande och utvecklande. Det är också berikande att lära sig förstå hur alla företag arbetar med t ex nyckeltal för uppföljning av sin verksamhet. Kompetensen byggs på för varje modul man går igenom och deltagarna visar stort intresse och engagemang, så det är roligt att följa dem och deras utveckling i detta, säger Marita.

Kursdeltagarna jobbar inte tillsammans i vanliga fall eftersom de jobbar på olika avdelningar och de flesta jobbar skift. En viktig del är också att lära känna varandra över team- och avdelningsgränserna och vid varje tillfälle har man därför lagt in teambuilding aktiviteter och övernattning på hotell.


Röster från några av deltagare:
– Det är en fantastisk möjlighet! Det är nyskapande och generöst och framför allt en bra utbildning som kommer att utveckla mig som person. Det är farligt att stanna i utvecklingen, man behöver vidga vyerna och även lära sig vad som händer inom andra områden i företaget, säger Helena Sjöstrand, trafikledare.

– Jag tycker det är bra att företaget satsar på sina anställda och på dem som vill komma framåt och utvecklas yrkesmässigt. Kunskap är coolt! För egen del hoppas jag att så småningom få möjlighet att få en annan tjänst efter att ha gått den här utbildningen, säger Henrik Herrström, hamnarbetare sedan 2007.Källa: Trelleborgs Hamn AB


Skriv utMälarbron och Södertälje kanal stängs av tillfälligt 23-24 mars

Södertälje kanal samt Mälarbron i Södertälje kommer att vara stängd för bil- och busstrafik lördag 23 mars 07-19 och söndag 24 mars 07-19.

Mälarbron i Södertälje kommer att vara stängd för bil- och busstrafik lördag 23 mars 07-19 och söndag 24 mars 07-19. Ingen sjötrafik får heller passera...

Läs mer
Safetyseal

Första internationella vinnaren av Stena Line Propeller Prize utsedd

På fotot: Anna Borkowska - Pomeranian Science och Technology Park, Gdynia, Polen, Vinnare Searis technologies: Jakub Zdroik, Aleksandra Zgrundo och Konrad Klepacki, Monica Strandhag - Stena Line, AllBinary vinnare: Christian Malmström ochTomas Sareklint samt Magnus Forsbrand - Blue Science Park.

Under Innovation Day i Karlskrona den 7 mars utsågs årets vinnare av Stena Line...

Läs mer
Zinga
- Hamnen är en nyckelfaktor för regional tillväxt, säger Jacob Spangenberg, ordförande i Hargs Hamn AB (till vänster). Vid sin sida har han Niklas Pettersson, projektledare, Sjöfartsverket och Peeter Nömm, vd för Hargs Hamn AB.

Muddring av farleden till Hargs hamn

Under hösten 2019 startar Sjöfartsverket muddring av befintlig farled till Hargs hamn i...

Läs mer
Uniteam
Idag, på Internationella kvinnodagen, lanserar Stena Line ett fokusområde som ska se till att Stenas arbetsplatser är fria från trakasserier. Fokusområdet kommer kallas Equality and inclusion.

Stena Line ökar fokuset på jämställdhet och inkludering

På Internationella kvinnodagen den 8 mars lanserar Stena Line ett nytt fokusområde...

Läs mer

Han är ny vd för Göteborgs Hamn AB

Elvir Dzanic, ny vd i hamnen, tillträder tjänsten i juni.

Hamnens nya vd kommer närmast från ett uppdrag som Vice President of Business...

Läs mer
THAB Academy 2019-2020.

Nya THAB Academy ska ge hamnarbetare nya möjligheter

Trelleborgs Hamn har nu startat ”THAB Academy”, en två år lång...

Läs mer

Hamnarbetarförbundet och Sveriges Hamnar tecknar avtal

Sveriges Hamnar och Hamnarbetarförbundet har i dag ingått ett andrahandsavtal. Det...

Läs mer

Nya, tydligare regler för utmärkning till sjöss

En nyhet i reglerna är att områdena ellutag för landström, obligatorisk passning av anvisad VHF-kanal, rekommendation om svallfri fart, spolplatta för bottentvätt, båttvätt för fritidsbåtad samt tömningsstation för toalettavfall för fritidsbåtar blir obligatoriska att utmärkas.

Den 1 april träder Transportstyrelsens nya regler om sjövägmärken i kraft....

Läs mer

Recyctec tecknar omfattande avtal med norsk råvaruleverantör

Beskrivning av cirkulär ekonomi.

Recyctec Holding har tecknat ett treårigt avtal med Norsk Spesialolje AS, som avser...

Läs mer


Mest lästa
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)infrasverige.se
Annonsering
annons(at)infrasverige.se