Facebook

Instagram

Nya THAB Academy ska ge hamnarbetare nya möjligheter


2019-03-07

THAB Academy 2019-2020.
Bild: Trelleborgs Hamn
THAB Academy 2019-2020.

Trelleborgs Hamn har nu startat ”THAB Academy”, en två år lång utbildning som ska ge fler medarbetare chansen att nå nya karriärvägar.
– Vårt arbete med att vara Europas bästa RoRo-hamn kräver ständig utveckling. Den nya hamnen kommer vara betydligt mer digitaliserad och kommer kräva ny teknik och för att hänga med i utvecklingen så gäller det att satsa på sin personal, säger Jörgen Nilsson, vd i Trelleborgs Hamn AB och initiativtagare till THAB Academy.

Första kullen på 12 personer har fått chansen att gå utbildningen som pågår under två år. Målet med satsningen är att ge fler medarbetare kompetensutveckling, med förhoppning att flera av dem kommer att växa och vilja ta på sig mer ansvar, vartefter det uppstår vakanser som passar, som exempelvis chef, ledare eller specialist. Hamnen ser även deltagarna som internambassadörer, som kan hjälpa till i olika framtids- och förbättringsprojekt. 

Utbildningen består av 15 träffar och fokuserar på olika teman inom ämnena organisation, ledarskap, miljö, hållbarhet, logistik, infrastruktur, volym, teknik, digitalisering och IT. Kursledare för utbildningen är sex av våra egna chefer som behärskar ämnena men även externa föredragshållare bjuds in. Dessutom ingår studiebesök i andra hamnar, både inom Sverige och utomlands.

Arbetsgången för hamnens arbetare har i många år varit att gå från timanställd extring till ordinarie anställning och den enda karriärväg som har funnits internt är som teamledare, skyddsombud eller facklig representant. Genom THAB Academy kan medarbetarna nu utveckla sin kompetens ännu mer, och samtidigt hjälpa hela företaget att ta fram framtidens hållbara arbetssätt.


Stort intresse för utbildningen

– Intresset för att gå utbildningen har varit stort och det var fler sökanden än förväntat. Om två år ges förhoppningsvis en ny chans för fler att gå utbildningen, säger Marita Östberg, HR-chef i Trelleborgs Hamn AB och rektor för THAB Academy. Deltagarna får göra en utvärdering efter varje block och hittills har det fallit väldigt väl ut.

– Att få göra personlighetstest och lära sig grunder i ledarskap och även leda sig själv är något som många tycker är spännande och utvecklande. Det är också berikande att lära sig förstå hur alla företag arbetar med t ex nyckeltal för uppföljning av sin verksamhet. Kompetensen byggs på för varje modul man går igenom och deltagarna visar stort intresse och engagemang, så det är roligt att följa dem och deras utveckling i detta, säger Marita.

Kursdeltagarna jobbar inte tillsammans i vanliga fall eftersom de jobbar på olika avdelningar och de flesta jobbar skift. En viktig del är också att lära känna varandra över team- och avdelningsgränserna och vid varje tillfälle har man därför lagt in teambuilding aktiviteter och övernattning på hotell.


Röster från några av deltagare:
– Det är en fantastisk möjlighet! Det är nyskapande och generöst och framför allt en bra utbildning som kommer att utveckla mig som person. Det är farligt att stanna i utvecklingen, man behöver vidga vyerna och även lära sig vad som händer inom andra områden i företaget, säger Helena Sjöstrand, trafikledare.

– Jag tycker det är bra att företaget satsar på sina anställda och på dem som vill komma framåt och utvecklas yrkesmässigt. Kunskap är coolt! För egen del hoppas jag att så småningom få möjlighet att få en annan tjänst efter att ha gått den här utbildningen, säger Henrik Herrström, hamnarbetare sedan 2007.Källa: Trelleborgs Hamn AB


Skriv utScandinavian Biogas dotterbolag levererar flytande biogas till Hurtigruten

Scandinavian Biogas dotterbolag i Norge, Biokraft, har ingått ett flerårigt avtal med Hurtigruten om leverans av flytande biogas (LBG) till Hurtigrutens fartyg. Partnerskapet signalerar...

Läs mer
Zinga
Trelleborgs hamn byggs ut för att möta kraven från allt fler fordon och passagerare.

Ystad och Trelleborgs hamnar satsar framåt för miljarder

Två av Skånes största byggprojekt pågår just nu i Trelleborgs och...

Läs mer

14 personer omkom till sjöss förra året

Under 2018 omkom 14 personer i fritidsbåtolyckor. Det är det lägsta antalet omkomna...

Läs mer


Havs- och vattenmyndigheten ger bidrag till att skrota miljöfarliga båtar

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, ger ytterligare två miljoner kronor i bidrag till att...

Läs mer
Containerhamnen där det nya lagret ska byggas, Gävle Hamn.

NCC bygger lager för papper åt Gävle Hamn

NCC har tecknat avtal med Gävle Hamn om att bygga ett automatiserat lager för...

Läs mer

Sjöfarten skriver på för en arbetsmiljö i världsklass

Nu har några av de största aktörerna i sjöfartsbranschen valt att skriva...

Läs mer

Storbritanniens marin köper Saabs system för träning av ubåtsjakt


Saab har fått en beställning om att förse brittiska marinen med AUV62-AT-system...

Läs mer


Stena Line siktar på att leda utvecklingen inom hållbar sjöfart

AI-assisterade färjor, batteridrift, kraftig minskning av engångsplast ombord, fortsatt...

Läs mer


Mest lästa

Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)infrasverige.se
Annonsering
annons(at)infrasverige.se