Facebook


Instagram

Nytt samarbete för helikoptertransporter av covid-patienter


2021-02-26

Bild: Sjöfartsverket

Sjöfartsverkets räddningshelikopter i Kristianstad kan i samverkan med Region Blekinge nu assistera landets södra regioner med transporter av covid-19-patienter. Transporterna syftar till att utöka stödet för regionerna under den pågående coronapandemin.

Sjöfartsverkets räddningshelikopter i Kristianstad står sedan årsskiftet redo att kunna assistera landets Södra sjukvårdsregion (bestående av regionerna Blekinge, Kronoberg, Skåne och södra Halland) under den pågående coronapandemin. Utöver förmågan att bistå i olika typer av sjö- och flygräddningsinsatser kan Sjöfartsverkets helikopter nu även transportera covid-19-patienter.

– Vi fortsätter att stötta samhället och ta ett ökat ansvar under den pågående pandemin. I samverkan med Region Blekinge kan vår räddningshelikopter i Kristianstad kallas in för att transportera covid-patienter. Transporterna sker mellan olika vårdinrättningar och inom landets södra sjukvårdsregion, säger Mattias Hyllert, direktör för sjö- och flygräddningen vid Sjöfartsverket.

Utöver Sjöfartsverkets egen räddningspersonal ingår vårdpersonal från Region Blekinge under transporterna, som därmed också står som vårdgivare.

– Förfrågan från det behövande sjukhuset går till den centrala larmcentralen, som efter bedömning vidarekopplar förfrågan till oss. Beslut om transport fattas i samråd mellan helikopterpersonal och ansvarig läkare. Från Region Blekinge bemannas helikoptern av en anestesiläkare och en anestesisjuksköterska, som båda har helikopterutbildning och erfarenhet av att arbeta i räddningshelikopter, förklarar Magnus Karlegärd, anestesiöverläkare i Region Blekinge.

Parallellt med covid-19-transporterna fortsätter samtidigt Sjöfartsverkets ordinarie räddningsverksamhet.

– För Sjöfartsverkets del handlar det om att med hjälp av befintliga resurser både assistera landets södra sjukvårdsregion med helikoptertransporter, men också fortsätta att upprätthålla vår nationella sjö- och flygräddningsförmåga, säger Mattias Hyllert.


Källa: Sjöfartsverket


Skriv utABB kommer att leverera en helt integrerad elkraftslösning och ett integrerat automatiserat marint framdrivningssystem till de tio nya färjorna.
ABB kommer att leverera en helt integrerad elkraftslösning och ett integrerat automatiserat marint framdrivningssystem till de tio nya färjorna.

ABB sätter kursen för hållbar flodtransport med tio helt eldrivna färjor i Lissabon

ABB tar hem ett banbrytande kontrakt med den spanska skeppsbyggaren Astilleros Gondán om att tillhandahålla en helt eldriven kraftlösning för 40-meters snabba urbana...

Läs mer
Zugol 550
M/S Gabriella till sjöss.

Hangö och Kotka öppnar för första gången sina hamnar för Viking Lines passagerarfartyg

I år har Viking Line lanserat fem nya resmål från Helsingfors.

Läs mer
Zinga


Gasum inleder testleveranser av biogas till den finska gränsbevakningen

Gasum genomför två leveranser av biogas till den finska gränsbevakningen. En...

Läs mer
Vattenfall
M 20 som är ett av Sjöhistoriska museets museifartyg, drivs och underhålls av Föreningen M 20. Tack vare föreningens engagemang har fartyget nu räddats och lämnar den 12 april dockan på Beckholmen för en ny säsong till sjöss.

Museifartyget M 20 går till sjöss efter lyckad insamling och omfattande reparationer

Den 12 april dockar Sjöhistoriskas museifartyg minsveparen M 20 ut från Västra...

Läs mer
Stena Livia i Stena Lines färger (bilden är en illustration).

Nya färjan Stena Livia sjösätts på Östersjön

Färjerederiet Stena Line fortsätter sin planerade expansion på Östersjön...

Läs mer
Stena Lines nybyggda fartyg är både 30 procent större och mer energieffektiva än tidigare fartyg.

Stena Line ökar takten mot fossilfri sjöfart - ska sänka utsläppen med 30 procent till 2030

Färjerederiet Stena Line fortsatte under 2020 att minska sina totala koldioxidutsläpp och...

Läs mer


Mest lästa


Elpress 1HBM
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)infrasverige.se
Annonsering
annons(at)infrasverige.se