Facebook


Instagram

Svenska handelsflottan passerar 100-strecket


2019-02-25

Bild: Svensk Sjöfart

Blå Tillväxt har firat att den svenskflaggade handelsflottan har vuxit och nu passerat hundrastrecket i och med Gotlandsbolagets fartyg Visborgs flaggval. Parterna i samarbetet Blå Tillväxt ser med glädje på utvecklingen och att vinden har vänt för svensk sjöfartssektor.

– 100 svenskflaggade fartyg är en viktig milstolpe som visar att vi har vind i seglen och att vi bör fortsätta arbeta i samverkan med långsiktiga lösningar och åtgärder för att stärka den svenska sjöfarten såsom regelförenkling, utveckling av tonnageskatt och införande av ett sjöfartsråd. I och med att sjöfartsbranschen blir starkare nationellt får vi också en starkare och mer trovärdig röst internationellt. På så sätt kan vi driva de viktiga hållbarhetsfrågorna i både FN och EU, säger Rikard Engström VD för Svensk Sjöfart.

– Vid tidigare beräkningar har vi sett att en ökning av den svenska handelsflottan leder till fler jobb, ökad tillväxt och bättre klimat. Firandet av 100 svenskflaggade fartyg är därmed mycket glädjande för alla cirka 100 000 anställda i sjöfartsbranschen. Att trenden fortsätter åt rätt håll är ett resultat av att beslutsfattare, politiker och fackliga parter arbetar mot samma mål och vi är stolta över att vara en del av den utvecklingen, säger Kenny Reinhold ordförande för Seko Sjöfolk.

– Att vi har möjlighet att fira 100 svenskflaggade fartyg är stort och vi ser att trenden går åt rätt håll. Blickar vi framåt är målet ännu inte nått då vi skulle behöva betydligt fler svenskflaggade fartyg för att vara väl rustade i händelse av kris; det är viktigt för Sverige både i freds- och kristider att den svenska handelsflottan är stark och att vi tillsammans fortsätter arbeta för konkurrenskraftig svensk sjöfart, säger Mikael Huss VD för Sjöbefälsföreningen.

Under 100-fartygskalaset deltog bland andra infrastrukturminister Tomas Eneroth och ordförande i riksdagens trafikutskott Jens Holm.
Källa: Svensk Sjöfart


Skriv ut<noscript>&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp; &amp;amp;lt;img alt=\
Den sjunde februari var en speciel dag i Helsingborgs Hamn. Det var första gången hamnen tog emot ett LNG-fartyg och det var samtidigt fartygets, Containerships Arctics, första seglats.

Containerships satsar på LNG

Den 7 februari hade Helsingborgs Hamn besök av ett alldeles speciellt fartyg. LNG-fartyget Containerships Arctic gjorde sin jungfruresa och för att utnyttja färden optimalt lastades...

Läs mer
Zugol 550
FS Sassnitz trafikerade linjen mellan Trelleborg och Sassnitz fram till 14 mars. Nu ligger hon vid kaj i Port of Mukran tillsvidare.

Stena Line planerar att stänga linjen Trelleborg-Sassnitz permanent

Färjerederiet Stena Line planerar att stänga linjen mellan Trelleborg och...

Läs mer
Maxi Grip
Fartyget Ternvag redo för anlöp i Göteborgs hamns energihamn. Med coronavirusets framfart har rutinerna för fartygsanlöp förändrats.

Coronaviruset kan påskynda sjöfartens digitalisering

När fysisk kontakt mellan besättning på fartyg och säkerhetspersonal på...

Läs mer
Zinga


Stena Line permitterar och varslar på Irländska Sjön och Nordsjön

Färjerederiet Stena Line meddelade under måndagen 6 april att företaget planerar...

Läs mer
Vattenfall


Sjöfartsverkets helikopterbas blir kvar i Kristianstad

Sjöfartsverkets sydsvenska helikopterbas blir kvar vid Kristianstad Österlen Airport...

Läs mer


1 000 skyddsmasker till regioner och myndigheter

Nu bidrar Sjöfartsverket med skyddsutrustning till olika regioner och myndigheter, med syftet...

Läs mer


Sjöfartens fackföreningar och branschorganisation föreslår åtgärder för att rädda sjöfarten

Sjöfarten transporterar cirka 90 procent av alla varor till och från Sverige och drygt...

Läs mer


Mest lästaPacetell

Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)infrasverige.se
Annonsering
annons(at)infrasverige.se