Facebook

Instagram

Vinterträningen avslutad för Sjöfartsverkets räddningshelikoptrar


2019-04-15

En av Sjöfartsverkets sju räddningshelikoptrar under årets vinterträning i Kebnekaisefjällen.
Bild: Sjöfartsverket
En av Sjöfartsverkets sju räddningshelikoptrar under årets vinterträning i Kebnekaisefjällen.

Söndagen den 7 april avslutades vinterträningen i Lapplandsfjällen för besättningarna från två av Sjöfartsverkets räddningshelikopterbaser. Därmed har de fem ursprungliga helikopterbaserna återgått i beredskap.

Vinterträningen innebär att besättningarna från helikopterbaserna i Umeå och Norrtälje övar flygning i högalpin fjällterräng med Kiruna som utgångspunkt. Vinterträningen har pågått sedan månadsskiftet januari-februari och innebär bland annat övning i vinschning i fjällterräng, snölandningar och flygning i dalgångar. I Lapplandsfjällen finns Sveriges högsta och brantaste fjällområden, vilka skapar mycket speciella vindförhållanden på ett helt annat sätt än vad som är fallet i lägre fjällterräng längre söderut i fjällkedjan.

Sjöfartsverket förfogar över sju räddningshelikoptrar och de utgår ursprungligen från fem baser: Göteborg, Kristianstad, Visby, Norrtälje och Umeå. 

– Under första kvartalet prioriterar vi förmågeutveckling i fjällmiljö, säger Mattias Hyllert, direktör för sjö- och flygräddningsavdelningen på Sjöfartsverket.
– Med en verksamhet dimensionerad för fem baser innebär att Visbybasen då är utan stationär helikopter. Periodvis har räddningshelikoptrarna från Kristianstad eller Norrtälje ombaserats till Gotland, bland annat för att möta behov från Försvarsmaktens som har en ökande verksamhet. 

Sjöfartsverket, som är ansvarig myndighet för sjöräddningen i Sverige sedan länge, är sedan 2009 även ansvarig myndighet för flygräddning. Det innebär att Sjöfartsverket ansvarar för att hitta ett luftfartyg eller en eventuell haveriplats vid inträffat eller befarat haveri. Ansvarsområdet är hela det svenska territoriet, såväl land som hav. I både sjöräddnings- och flygräddningsinsatser används alla tillgängliga och lämpliga resurser. Räddningshelikoptrarna, som Sjöfartsverket har haft fullt ansvar för sedan 2010, är en av aktörerna i det arbetet. Den tillfälliga baseringen i Kiruna har använts för vinterträning i högalpin fjällterräng sedan vintern 2015.

– Kirunabasen har fungerat mycket väl för ändamålet och vi kommer sannolikt att fortsätta att träna i Lapplandsfjällen även de kommande vintrarna, säger Mattias Hyllert.
– Sett över hela året genomför räddningshelikoptrarna merparten av sina uppdrag i havsnära miljöer. Därför är det viktigt att upprätthålla och utveckla förmågan att verka även i fjällen, i synnerhet under vintersäsongen.Källa: Sjöfartsverket


Skriv utLinjeutbudet i Norrköpings hamn stärks när rederiet Unifeeder startar en ny linje, med koppling till Gdanks och Gdynia i Polen.
Linjeutbudet i Norrköpings hamn stärks när rederiet Unifeeder startar en ny linje, med koppling till Gdanks och Gdynia i Polen.

Ny containerlinje till Norrköpings hamn

I mitten av augusti startas en ny containerlinje med veckotrafik mellan Norrköpings hamn och Polen. Den nya linjen blir en kraftfull länk mellan östra Mellansverige och de viktiga...

Läs mer
Zinga


Avgasrening flyttar föroreningar från luft till vatten

Nästa år införs svavelkrav som tvingar all internationell sjöfart att minska...

Läs mer

Halmstads sjömack har öppnat igen

Den nyrenoverade sjömacken öppnade redan onsdagen den 19 juni.

Onsdagen den 19 juni kunde sjömacken i Halmstad öppna igen. Renoveringen av sjö...

Läs mer

Tallink Grupp ansluter de två första fartygen till grön landström i Värtahamnen för att minska miljöpåverkan

Anslutning till högspänningsanläggning – grön landström – i Värtahamnen.

Tallink Grupp har i veckan anslutit två av sina fartyg, Silja Serenade och Silja Symhony till...

Läs mer


Norconsult Fältgeoteknik fördjupar Göteborgs Hamn

I början av juni gav regeringen klartecken att påbörja arbetet med farledsfö...

Läs mer

Saab får beställning på marina radarsystem från amerikanska marinen

Saab har fått en tilläggsbeställning på det marina radarsystemet Sea Giraffe...

Läs mer


Nu har Nordens största LNG-terminal öppnat i Torneå

Den största terminalen i Norden för flytande naturgas (LNG) öppnade den 11 juni i...

Läs mer

Norska Redningsselskapet utökar sin flotta av RescueRunners

RescueRunner bogserar Idar Ulstein

Redningsselskapet har beställt två nya RescueRunners som kommer att användas som...

Läs mer


Mest lästaUnica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)infrasverige.se
Annonsering
annons(at)infrasverige.se