Facebook


Instagram

Giltighetstiden för YKB behöver förlängas om transporterna ska rulla


2020-03-24

Bild: Transportföretagen

Coronakrisen skakar om hela samhället och transportnäringen och en rad åtgärder behöver vidtas skyndsamt för att klara av att upprätthålla centrala samhällsfunktioner. En av dessa åtgärder är ändringar i YKB-reglerna (yrkeskompetensbevis) för att transporterna ska kunna fortsätta rulla.

Regelverket om yrkeskompetensbevis kräver att yrkesförare fortlöpande genomgår fortbildning för att behålla rätten att utöva sitt yrke. Det gäller såväl för gods- som persontransporter. Men i rådande läge har dessa utbildningar nu pausats, begränsats eller ställts in till följd av coronaviruset.

Transportföretagen anser därför att regeringen måste ändra i regelverket förknippat med yrkeskompetensbevis genom att förlänga giltighetstiden för YKB till sommaren 2021 samt att tillåta distansutbildning kopplat till YKB. Transportföretagen uppskattar att cirka 10 000 yrkesförare inte kan eller har stora svårigheter att få sin nödvändig YKB-fortbildning i den rådande situationen.

– Ska vi klara av samhällets efterfrågan på många gånger helt livsviktiga godstransporter behöver YKB ses över skyndsamt. Sverige har sedan tidigare en förarbrist och i detta extraordinära läge där företagen vittnar om ökande sjukfrånvaro kan vi inte ha ett YKB-regelverk som hindrar förare från att köra. Samtidigt noterar vi att såväl Norge som Danmark nyligen har beslutat om regelförändringar som speglar våra förslag om att kunna förlänga giltighetstiden och genom distansutbildningar, säger Caj Luoma, chef kompetensförsörjning Transportföretagen.

Transportföretagens bild är att det finns en förståelse för frågan inom regeringskansliet men inga beslut är fattade än.

– Vi har en god dialog med regeringen och YKB är en av de frågor vi för fram som nödvändig och brådskande åtgärd för transportsektorn och hela samhället, säger Caj Luoma.Källa: Transportföretagen

Skriv utTjänstemän i New York City of Sanitation har fått nycklarna till sin Mack LR Electric-demonstrationsmodell.
Tjänstemän i New York City of Sanitation har fått nycklarna till sin Mack LR Electric-demonstrationsmodell.

Första Mack LR Electric-lastbilen överlämnad till New York City

Volvos dotterbolag Mack Trucks har överlämnat nycklarna till den efterlängtade Mack LR Electric-demonstrationsmodellen till tjänstemän i New York City of Sanitation (DSNY),...

Läs mer
Malux transport
Premiärtåget i Stockholm Norvik Hamn.

Sju län svarar EU om effektiva och hållbara transporter

Prioritera rätt infrastruktursatsningar för effektiva och mer hållbara transporter...

Läs mer
Pacetell
Volvo och NFI ska testa elektrifierade tunga lastbilar.

NFI startar pilotprojekt med elektrifierade tunga lastbilar från Volvokoncernen

Genom Volvo LIGHTS-projektet kommer NFI, en stor transportör i Kalifornien, att testa...

Läs mer
Vattenfall


Dags för SM-kvaltävling för unga lastbilschufförer i norra sverige

På tisdag den 22 september är det dags för den andra av tre årliga kvaltä...

Läs mer
Zugol 550


Mest lästaPacetell


Terrigio
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)infrasverige.se
Annonsering
annons(at)infrasverige.se