Facebook


Instagram

Infrastrukturen är motorn i Sverige 3.0


2021-01-18

Bild: Istock

Under nio månader har Anders Ferbe på regeringens uppdrag samverkat med arbetsmarknadens parter för att se hur pandemin påverkat näringslivet och vad som krävs för en nystart av den svenska ekonomin. Vid årsskiftet tog uppdraget slut. Hans rapport och slutsatser har lämnats över till Näringsdepartementet, men Anders Ferbe finns med på Stora Infradagen, i digitala Studio ME, redan den 29 januari.

– Vi vet förstås inte vad han kan avslöja i Studio ME, men en god gissning är att Anders Ferbe kommer att peka på den svenska infrastrukturens enorma betydelse för den nystart som vi alla ser behövs - och att projekt som gynnar handel och export i första hand måste prioriteras. Om man inte backar för investeringar i planerade projekt stärks byggindustrin och det får effekt på många andra sektorer i samhället, säger Magnus Persson, ordförande för Maskinentreprenörerna, ME, och fortsätter:

– Med oss finns också Trafikverkets Generaldirektör Lena Erixon, en av Sveriges största uppköpare av entreprenadtjänster – både för infrastrukturprojekt och infrastrukturunderhåll. Under de senaste månaderna har det stormat om Trafikverket, som fått hård kritik från Riksrevisionsverket för bristande uppföljning och kostnadskontroll. Samtidigt säger Trafikverket att det, trots utökad budget, lägger nya projekt på is och att pengarna inte räcker till underhållet av ens de större vägarna. Det är skrämmande om vi inte kan göra de investeringar som behövs för att öka vår konkurrenskraft och klara klimatmålen. Jag ser fram emot att få höra vad Anders Ferbe och Lena Erixon har att säga.

2021 har pandemin satt stopp för Stora Infradagen i sin vanliga form. Den blir istället digitala Studio ME, direktsänd från Vasateatern i Stockholm, fredagen den 29 januari mellan 14.00 och 15.30. Förutom Anders Ferbe och Lena Erixon finns en rad andra medverkande på plats. Infrastrukturminister Tomas Eneroth, batteriprofessorn Kristina Edberg, skolutredarna Lars Stjernkvist och Amelie von Zweigbergk, Lars Hjälmered, ordförande för riksdagens näringsutskott, är några av dem. E.ON:s Europachef Johan Mörnstam och elnätsexperten Lina Bertling Tjernberg är andra spännande medverkande. ME har dessutom kallat in Elisif Elvinsdotter som moderator och Mikael Tornving som programledare.

Publiken uteblir, men i gengäld är det möjligt för alla som vill att följa Studio ME på jobb- eller hemdatorn, eller direkt i mobiltelefonen. Den som anmäler sig på ME:s hemsida, www.me.se kan ladda ner ME:s app, som gör det möjligt att ställa frågor och rösta under sändningen.


Källa: ME


Skriv utRekordstor minskning av koldioxidutsläpp från nya bilar.
Rekordstor minskning av koldioxidutsläpp från nya bilar.

Rekordstor minskning av koldioxidutsläpp från nya bilar

Förra årets nybilsregistrering visar att en av tre bilar var en batteribil eller laddhybrid. Samtidigt har de icke laddbara bilarna blivit energieffektivare.

Läs mer
Malux transport


Fördubbling av antalet lastbilar som kör på flytande biogas i Linköping

I Linköping körde vid årsskiftet ett tiotal lastbilar från olika företag...

Läs mer
iNFOSPREAD
Catrine Sundqvist framför den batterielektriska testbilen.

Positiva resultat i testerna i arktiska kylan

Catrine Sundqvist är en av testpiloterna som kör den batterielektriska testbilen i Kaunis...

Läs mer
Pacetell
Christian Levin tillträder som ny VD och koncernchef på Scania den 1 maj, 2021.

Christian Levin blir ny VD på Scania

Scanias styrelse har utsett Christian Levin till ny verkställande direktör och...

Läs mer
Zinga
Länstrafikens resenärer kommer snart att kunna stiga på genom framdörrarna igen.

Med skyddsglas på plats kan framdörrarna på Länstrafikens bussar öppnas igen

Nu påbörjas monteringen av skyddsglas intill förarplatsen i Länstrafikens...

Läs mer
Vattenfall


Scania 540 S vinner stort i jämförande test

I höstas deltog Scania i två jämförande lastbilstester i Tyskland, arrangerade...

Läs mer
Zugol 550


Mest lästa


Elpress 1HBM
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)infrasverige.se
Annonsering
annons(at)infrasverige.se