Facebook


Instagram

Ny tågförbindelse mellan Oslo och Göteborgs hamn


2020-09-17

Den nya tågpendeln rullade in i Göteborg under onsdagseftermiddagen, före utsatt tid. Terminaloperatören Sandahlsbolagen lossar och lastar om tåget på Arken kombiterminal innan returresa mot Oslo.
Bild: Göteborgs Hamn AB
Den nya tågpendeln rullade in i Göteborg under onsdagseftermiddagen, före utsatt tid. Terminaloperatören Sandahlsbolagen lossar och lastar om tåget på Arken kombiterminal innan returresa mot Oslo.

Nu startar en ny veckopendel för godstrafik som ger Oslo och Norge en snabb, tillförlitlig och klimatsmart koppling till Skandinaviens största hamn. Linjen kan flytta 2 000 lastbilar från väg till järnväg, vilket innebär en koldioxidminskning på över 700 000 kilo per år.

– Vi brukar lite kaxigt säga att vi är Norges största hamn tack vare de stora flöden av norska import- och exportvolymer som går via Göteborgs hamn. Nu utökas möjligheterna ytterligare med en duktig tågoperatör som tar en efterfrågad lösning till marknaden, säger Claes Sundmark, försäljningschef på Göteborgs Hamn AB.

Det är den norska tågoperatören Cargonet som lanserar den nya pendeln som inledningsvis avgår en gång i veckan mellan Oslo och Göteborgs hamn i vardera riktningen.

– Vi upplever att efterfrågan på en miljövänlig transportlösning mellan Oslo och Göteborgs hamn har ökat de senaste åren. Med vårt breda linjenätverk säkerställer vi en effektiv transport till och från alla storstäder i Norge och vi är väldigt glada att vi nu kan erbjuda våra kunder detta vidare ut till Göteborg, säger Erik Røhne, VD på Cargonet.

Det 580 meter långa tåget ankommer till Göteborgs hamn från Oslo på onsdagseftermiddagar – då lastat med norskt exportgods för omlastning till fartyg och vidare transport ut i världen via Göteborgs hamns omfattande linjenät. Samma kväll lastas tåget med importvaror för den norska marknaden som når Oslo med tåget under nästa morgon.

Årligen rör det sig om motsvarande 2 000 lastbilar som slipper trafikera den hårt belastade E6 mellan Göteborg och Oslo. Flytten från väg till järnväg innebär en koldioxidbesparing på 724 000 kilo.

– Vi smög igång trafiken i förra veckan och vi har fått ett jättebra gensvar från marknaden. Vi märker att många letar efter tillförlitliga, klimatsmarta lösningar och det finns också alla möjligheter att utöka den här trafiken framöver, säger Mikael Grankvist, Product Manager på Cargonet.

Järnvägsandel i världsklass
Idag fraktas cirka 60 procent av Göteborgs hamns containervolymer till eller från hamnen på järnväg. Det är en andel som placerar Göteborgs hamn i absolut världsklass på järnvägssidan.

Bland de senaste investeringarna märks utbyggnaden till dubbelspår på Hamnbanan och uppstarten av Arken Kombiterminal. Två projekt som redan bidragit till en kraftigt minskad lastbilstrafik i Göteborgsområdet och bättre access till hamnen för kunderna. En ny terminal för omlastning av järnvägsgods, Sveaterminalen, är också under uppstart.

– Efterfrågan på järnvägstransporter fortsätter växa, och ökad andel bidrar också till hamnens mål att minska koldioxidutsläppen med 70 procent innan 2030. Så det är självklart för oss att fortsätta satsa offensivt på järnvägen tillsammans med våra terminaler och järnvägsoperatörer, säger Claes Sundmark.Källa: Göteborgs hamn


Skriv ut

Göteborg Energi ansluter 150 nya biogasbussar till gasnätet

Nu ansluter Göteborg Energi 150 nya biogasbussar till gasnätet. Detta efter att ett avtal med E.ON har tecknats. De nya bussarna ska tankas vid den stora bussdepån i Grimbo på...

Läs mer
Malux transport
Zoegas ellastbil 2020.

PostNord satsar på ellastbil i Helsingborg

För tredjepartslogistikverksamheten inom PostNord är arbetet med att utveckla hå...

Läs mer
Pacetell
Elbuss i Skellefteå.

Elbussarna gör tyst entré i Skellefteå

Måndagen 26 oktober tar Skellefteå buss ytterligare ett steg närmare en fossilfri...

Läs mer
Zinga


Återstarta Transportsverige – och skapa en sektor i världsklass

Coronapandemin slog över en natt sönder förutsättningarna för stora delar...

Läs mer
Vattenfall


Ökad tillgänglighet av lågutsläppsbränslen i södra Sverige

Energibolaget Gasum har öppnat ytterligare en tankstation i Norden med flytande gas. Den nya...

Läs mer
Zugol 550


Mest lästa


Elpress 1

Broddson


Pacetell


Terrigio
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)infrasverige.se
Annonsering
annons(at)infrasverige.se