Facebook


Instagram

Trailer Trucking Festival, nytta förenas med nöje på Mantorp Park i årets tyngsta event


2019-08-30

Ljusshow på Nordic Trophy området.
Bild: Joachim Cruus
Ljusshow på Nordic Trophy området.

Fredag-lördag 30-31 augusti arrangeras Trailer Trucking Festival på den klassiska motorbanan Mantorp Park utanför Linköping. Truckerkultur och allt som har med tunga lastbilar att göra står då i fokus under ett späckat tvådagarsprogram där nytta förenas med nöje.

Anrika Nordic Trophy, den prestigefyllda tävlingen om vilken lastbil som är den snyggaste, drogs igång redan 1980 av tidningen Trailer. Redan två år senare arrangerades tävlingen för första gången på Mantorp Park. I år är det dags för den 40:e tävlingen i ordningen, just på Mantorp Park. 400 högklassiga bilar från åtta länder i Europa kommer delta: Sverige, Norge, Danmark, Finland, Holland, Tyskland, Schweiz och Polen.

Nordic Trophy är en tävling som värnar truckerkulturen. Det kommer att bli en färgsprakande show med fantasifulla motivlacker, glänsande krom, flärdfulla inredningar och finurliga byggnationer.

Tävlingen avgörs på lördagen men sparkar igång redan under fredagen då de tio vassaste bilarna från förra årets tävling, de som tävlar i Mästarklassen, finns på plats.

Regerande mästaren är Mika Auvinen från Helsingfors som tävlar för tredje året i rad med sin mäktiga ”Lowrider”, en Mercedes-lastbil med dubbla trailrar efter. Ekipaget är helt motivlackat och specialbyggt efter konstens alla regler.

– Även om jag redan vunnit Nordic Trophy åtta gånger tidigare blir det inte särskilt svårt att finna motivationen till ännu en tävling. Nordic Trophy har alltid varit årets höjdpunkt för mig och Mantorp Park ligger mig extra varmt om hjärtat eftersom det var där jag tog min första seger 2007, säger Mika inför årets tävling.

Men vägen fram till en ny seger är lång, även för ett rutinerat namn som Mika Auvinen. Han har många duktiga medtävlare att mäta sig med och en del av dem kommer med helt nya bilar. Exempelvis Renax Stängsel från Söderköping som stylat och motivlackat en Scania R650 döpt till ”Barbed Wire” (taggtråd) med tanke på vad man jobbar med om dagarna.

Renax stängsel har varit med i toppen i Nordic Trophy tidigare. Bästa placeringen kom 2011 då åkeriet blev trea med sin dåvarande betongbil ”Warrior”.

Den stora branschutställningen, som står för nyttan på festivalen, har i år samlat ett 80-tal tunga aktörer, utställare som visar upp sina produkter. Exempelvis är alla de stora lastbilsmärkena på plats; Scania, Volvo, Mercedes, MAN och DAF. Flera av dem kommer att erbjuda besökarna möjligheten att provköra. Utöver lastbilstillverkarna ställer även påbyggare, kran- och släpvagnstillverkare, däck- och många tillbehörsföretag ut. Räkna med flera mässpremiärer på Trailer Trucking Festival!

För publikens underhållning är det väl sörjt. Den före detta truckracingföraren och fartfenomenet Boije Ovebrink från Motala uppvisningskör med sin gamla truckracingbil, ”Bettan”. Med denna Volvo NL12 vann Boije EM 1994 och det blev totalt fem mästerskapsmedaljer med den nosbyggda Volvon.

Även customkungen Svempa Bergendahl, 80 år från Stockholm och en levande legend i lastbilsvärlden, är på plats. Han kommer bland annat att visa upp ”Frostfire”. Showtrucken byggs för att fira Scanias V8 som fyller 50 år i år och nu har man kommit halvvägs. Alla som besöker Mantorp Park kommer att kunna spana in hur bilen ser ut så här långt in i projektet.

Utöver detta blir det bland annat fartfyllda uppvisning med fyrhjuling och freestyle-motocross, SM i krankörning, veteranbilskortege, modellbilsutställning i form av Mini Nordic Trophy, magnifik ljusshow, medryckande musikunderhållning och en hel del annat smått och gott för hela familjen under dagarna två.Källa: Albinsson & Sjöberg


Skriv ut

Green Cargo satsar på low-codeutveckling i samarbete med OutSystems

Allt fler verksamheter i Norden ser low-code som en hjälp att öka takten i sin digitala förändringsresa. Logistikexperten Green Cargo utvecklar nu sina första applikationer...

Läs mer
Vattenfall


Nytt svensk-indiskt samarbete om trafiksäkerhet

Varje år sker mer än 150 000 trafikrelaterade dödsolyckor i Indien. Nu går...

Läs mer
Maxi Grip


Kraftsamling för säkrare fyrhjulingar och mopedbilar

Antalet fyrhjulingar och mopedbilar ökar. Tyvärr gör även olyckorna det. Fö...

Läs mer
Zugol 550
ABB laddar Volvobussar.

ABB ny medlem i ElectriCity

I Göteborg arbetar 16 aktörer från industri, forskning och samhälle...

Läs mer
Henrik Sjögren, trafikskadespecialist.

Elever på Transportgymnasiet i Sundsvall bjuds på trafiksäkerhetsutbildning och halkbanekörning

Vanliga orsaker till lastbilsolyckor är den mänskliga faktorn och yrkesförare har...

Läs mer


Mest lästa


Pacetell

Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)infrasverige.se
Annonsering
annons(at)infrasverige.se