Facebook


Instagram

Grön vätgas hjälper till att lysa upp vägar i Sverige


2020-11-19

GENIE vätgas minskar miljöpåverkan på flera sätt.
Bild: Linde

GENIE vätgas minskar miljöpåverkan på flera sätt.Till vänster försäljningsrepresentant Joakim Resare, Linde och Urban Carlsson, affärsområdeschef, Saferoad
Bild: Åsa Moréus, Saferoad
Till vänster försäljningsrepresentant Joakim Resare, Linde och Urban Carlsson, affärsområdeschef, Saferoad

Den nya GENIE-flaskan innehåller 45 procent mer gas än traditionella stålflaskor och väger bara 22 kilo.
Bild: Linde
Den nya GENIE-flaskan innehåller 45 procent mer gas än traditionella stålflaskor och väger bara 22 kilo.

Utsläppsfria bränsleceller som drivs av GENIE vätgas från Linde har hjälpt upplyst vägskyltoperatör Saferoad att minska buller och föroreningar. I Sverige är mörker ett faktum i livet under vintermånaderna. Från oktober till februari är Stockholms huvudstad i genomsnitt mindre än tre timmars solljus per dag, vilket innebär att förare ofta kör i mörker. Som ett resultat har upplysta vägskyltar en stor roll att spela för att informera bilister om potentiella trafikrisker eller störningar på grund av konstruktion eller olyckor.

En leverantör av sådana skyltar är Saferoad, en ledande leverantör av trafiksäkerhetslösningar i Europa. Förutom upplysta vägskyltar tillhandahåller företaget också en rad andra innovativa trafiksäkerhetslösningar över hela Sverige från huvudkontoret i Köping.

Traditionellt har Saferoad litat på dieselgeneratorer för att leverera den el som krävs för att skyltarna ska lysa skarpt genom Sveriges långa, mörka nätter. Nu byter Saferoad till grön vätgas.


Från diesel till vätgas
Medan dieselgeneratorer i allmänhet var pålitliga, presenterade de ändå ett antal problem.
– Tidigare fick vi många klagomål om dieselgeneratorerna, särskilt när de placerades i bostadsområden, förklarar Urban Carlsson, affärsområdeschef med Saferoad i Sverige.

Generatorerna var extremt bullriga och avgav också en stadig ström av illaluktande avgaser. De var också beroende av diesel, ett fossilt bränsle som ökade Saferoads totala miljöpåverkan - något som Carlsson och hans kollegor var angelägna om att minska.
– Det är viktigt för Saferoad att ha mindre miljöpåverkan på grund av krav från våra kunder och våra ägare, förklarar han.

Sökandet efter alternativ ledde Carlsson till Linde och vätgas som en potentiell ersättning för diesel och en nyckelprodukt för en miljövänlig energiövergång.


GENIE vätgas: mer gas, mindre underhåll
Carlsson hade fascinerats av vätgas potential och gick med på att börja testa en Linde-lösning bestående av lätta GENIE-vätgasflaskor i kombination med en HYMERA-bränslecellgenerator.

– Den nya GENIE-flaskan innehåller 45 procent mer gas än traditionella stålflaskor och väger bara 22 kilo, jämfört med ungefär 40 kilo för de gamla stålflaskorna, säger Linde försäljningsrepresentant Joakim Resare.
– I kombination med en HYMERA-generator kan den nya GENIE-vätgasflaskan generera 7000 wattimmar el, tillräckligt för att driva två 50-watt LED-lampor under tre raka dagar.

GENIE:s ökade kapacitet innebär minskade underhållskostnader för Saferoad, med skyltar som endast kräver ett underhållsbesök i veckan, medan skyltar som drivs av dieselgeneratorer måste servas 2-3 gånger i veckan.


Minska miljöpåverkan
HYMERA-bränslecellgeneratorn är också kompakt och tyst. Den vätgas som använd bränns inte för att producera el. Snarare reagerar gasen med syre, med vattenånga som enda biprodukt.

– Det här är ett utmärkt exempel på hur Linde arbetar med våra kunder för att hitta lösningar som hjälper dem att minska sin miljöpåverkan, säger Resare.
– Den som använder de gamla, traditionella dieselgeneratorerna bör överväga att använda denna applikation med vätgas eftersom den är utsläppsfri.

Efter ett antal framgångsrika tester som genomförts tillsammans med Linde har Saferoad hittills installerat vätgaslösningen GENIE/HYMERA på sex upplysta vägskyltar.

Ur Carlssons synvinkel är fördelarna med att byta från dieselgeneratorer till vätgasbränsleceller uppenbara.
– GENIE-vätgaslösningen från Linde innebär lägre underhållskostnader, inget buller och det är bättre för miljön eftersom det inte finns några utsläpp, säger han.

– Vi har cirka 20 skyltar idag i Sverige och förhoppningsvis kommer vi alla att köra med GENIE-vätgas i framtiden.Källa: Linde


Skriv utPå fredag morgon monteras den första pylontoppen på Hisingsbron.

Pylontopparna monteras på Hisingsbron

Nu är det dags att sätta kronan på verket när Hisingsbrons pylontoppar ska...

Läs mer
Pacetell

Nya trafiksäkerhetskameror ska rädda liv i Västra Götaland, Halland och Värmland

Mellan 30 november och 13 december sätter Trafikverket upp totalt nio nya trafiksä...

Läs mer
Zinga
All trafik över och under Hisingsbron och de båda järnvägsbroarna vid Marieholm omfattas av de nu framtagna samverkansreglerna.

Samverkansregler klara för broöppningar i Göteborg

Nu finns en överenskommelse för samverkansregler för alla trafikslag över och...

Läs mer
Kregis 550
Karta väg 23.

Nu ska väg 23 utanför Växjö bli säkrare

Peab har fått uppdraget att bygga om tio kilometer av väg 23 mellan Huseby och Marklanda...

Läs mer
Zugol 550


Ny forskning ska öka säkerheten för oskyddade trafikanter

Trafiksäkerhet för oskyddade trafikanter är i fokus i två nya...

Läs mer
DLMASKIN550

Skanska bygger motorväg i Norge för cirka 2,9 miljarder kronor

Skanska har tecknat avtal med norska statens vägförvaltning om att bygga en motorväg...

Läs mer
Vattenfall


Mest lästa


Elpress 1

Broddson


Pacetell

Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)infrasverige.se
Annonsering
annons(at)infrasverige.se