Facebook


Instagram

Ny smart uppfinning upptäcker vattensamlingar på Österleden


2019-09-11

Radardetektorn monteras över Österleden (väg 111) i räcket på brons utsida och mäter ner mot körbanan. Därifrån känner den av eventuell vattensamling som den signalerar om till stadsbyggnadsförvaltningen.
Bild: Helsingborgs stad
Radardetektorn monteras över Österleden (väg 111) i räcket på brons utsida och mäter ner mot körbanan. Därifrån känner den av eventuell vattensamling som den signalerar om till stadsbyggnadsförvaltningen.

Från och med torsdag 12 september kan den som kör på Österleden få se en annorlunda pryl monterad på en av vägbroarna. Det är en sprillans ny uppfinning från stadsbyggnadsförvaltningen som testkörs. Den känner av ifall vatten skulle bli stående på vägen, och ger därmed en indikation på eventuella brister i dagvattenbrunnarna.

Nej, det är ingen laser eller ett verktyg som mäter hastigheter. Det är en radardetektor från stadsbyggnadsförvaltningen som känner av översvämningar på vägbanor. Vid kraftiga regnväder finns det risk att vatten blir stående på vägbanan om inte brunnarna kan få undan vattnet tillräckligt snabbt. I vissa fall blir det så djupt att personer och fordon kan komma till skada.

Sensorn mäter avståndet från brons underkant ner till vägbanan. Om avståndet minskar med 1-10 cm skapas ett ärende som vi kan hantera, exempelvis kan en rensning av brunnarna vara nödvändig eller kontakt med räddningstjänsten för att stänga av vägen. Större saker som fordon filtreras bort per automatik.

– Upptäcker detektorn en vattenansamling får vi direkt kännedom om detta. På så sätt kan vi tidigt få reda på eventuella brister i dagvattenbrunnarnas funktion, åtgärda problemet snabbare och på så vis också minska olycksrisken, säger Andréas Hall som är utvecklingsingenjör på stadsbyggnadsförvaltningen och personen bakom idén.

Andréas Hall jobbar bland annat med att koppla upp staden via ”Internet of Things” (IoT), det vill säga att ge föremål en internetuppkoppling, för att skapa bättre förutsättningar för drift och underhåll av stadens offentliga rum.

– Mitt arbete med IoT i staden började med att vi var några stycken som spånade på olika sätt att testa tekniken på. Den ena idén var mer knasig än den andra. En av mina idéer var att få dagvattenbrunnar att kunna larma om de inte fick vatten, vilket visade sig vara en tuff nöt att knäcka. Det mynnade ut i denna radardetektor som vi nu testkör över Österleden. Det blir ett spännande projekt att följa! säger Andréas Hall.

Radardetektorn är framtagen i samarbete med Axis, som har tagit fram radarsensorn och logiken, och Ljungs Smide som har konstruerat hållaren som radarn monteras i. Detektorn monteras över Österleden (väg 111) torsdag 12 september.Källa: Helsingborgs stad


Skriv ut

Idag börjar installationen av världens första trådlösa elväg för lastbilar och bussar

Smartroad Gotland påbörjar idag installationsarbetet för första sektionen av...

Läs mer
Maxi Grip

Ny trafiksäkerhetskamera på Torpabron ska rädda liv

Mellan 11 och 17 november sätter Trafikverket upp en ny trafiksäkerhetskamera på...

Läs mer
Zinga
Svevia förstärker bärigheten på två broar i Norrbotten. Bro över vid Edefors samt bro vid Tärendö.

Svevia förstärker broar för bättre bärighet

Svevia har fått uppdraget av Trafikverket att förbättra bärigheten av bro...

Läs mer
Zugol 550

Skanska bygger trafikplats för miljardbelopp

Skanska har, som en del av ett joint venture med ECCO III, tecknat avtal med New York State...

Läs mer
DLMASKIN550

Åtta nya trafiksäkerhetskameror söder om Storvik ska rädda liv

Trafiksäkerhetskamera.

Nu sätter Trafikverket upp åtta nya trafiksäkerhetskameror längs väg 68...

Läs mer
Vattenfall


Mest lästa


Pacetell
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)infrasverige.se
Annonsering
annons(at)infrasverige.se