Facebook


Instagram

Tyréns bidrar till ökad säkerhet på olycksdrabbad väg


2021-02-17

Bild: Kasper Dudzik

I december öppnade den nya motorvägen mellan Alingsås och Vårgårda i Västergötland, mer än 9 månader innan planerad trafiköppning. Den nya vägen öppnar på rekordtid tack vare ett bra och tätt samarbete mellan Tyréns och Peab. Den nya motorvägen innebär ökad framkomlighet och en minskad olycksrisk på sträckan.

Den nya motorvägen är en del av utbyggnaden som Trafikverket gör på E20 genom hela Västergötland. Utbyggnaden ska höja standarden på vägen med en mötesseparerad väg, vilket innebär att E20 kommer vara en tryggare och smidigare väg att färdas på.

Tyréns har ansvarat för bygghandlingar för en totalentreprenad och projekterat den 15 kilometer långa motorvägen mellan Bälinge och Vårgårda strax norr om Alingsås.

I uppdraget ingick omdragning av flera enskilda vägar och skogsbilsvägar samt bäckar. Det har även omfattat bland annat avvattningsåtgärder i form av dräneringsledningar, dammar och dämda diken och stenkistor.

– En nyckel till bra samarbete i projektet var den kreativa dialogen kring tekniska lösningar redan under anbudsfasen. Detta öppnade upp för projekteringsstart omgående efter tilldelning och leverans av kvalitetssäkrade bygghandlingar i tid innan produktionsstart säger Robin Lindfors, projekteringsledare på Peab.


Bibehållen naturmiljö i området
Projektet ligger i en mycket känslig naturmiljö och därav har flera olika typer av åtgärder för fauna utförts. Några exempel är grodbarriär, småviltspassager, vandringsleder för fisk, ekodukt och faunabro, men även åtgärder för befintliga våtmarker.

Tack vare ett bra samarbete, både internt och med Peab, kunde vägen öppna nio månader innan planerad trafiköppning. Detta innebär att flera människoliv troligen har kunnat räddats på den olycksdrabbade vägen.

– Vi i uppdragsledningen är väldigt stolta över att ha jobbat med så kompetenta och engagerade medarbetare. Tillsammans med Peab har vi lyckats öppna vägen nio månader innan planerad trafiköppning. Vilket innebär att vi kommer rädda fler människors liv på den olycksdrabbade vägen, säger Petra Malmström, uppdragsledare på Tyréns i Jönköping.Källa: Tyréns


Skriv utPiteå kommun har som mål att främja hållbara resmöjligheter och säkra barnens skolvägar.

2,3 miljoner till hållbara resor

Piteå kommun har erhållit ett bidrag på totalt 2,3 miljoner kronor från...

Läs mer
Zinga
– Cykla behöver bli attraktivare, smidigare och säkrare, säger Rami Yones, ordförande Nationella cykelrådet, Trafikverket.

205 miljoner till cykelåtgärder tilldelas 26 kommuner

Nu förbättrar 26 kommuner möjligheterna att cykla lokalt med hjälp av...

Läs mer
Kregis 550
Infarten till Ängelholm Helsingborg Airport.

Vattenledningsarbete vid infart till flygplatsen

Vattenledningsarbete pågår kring infarten till Ängelholm Helsingborg Airport...

Läs mer
Zugol 550
På två utvalda platser längs cykelstråket mellan centrum och universitetet kommer stora markmålningar att växa fram i cykelbanan.<br />Foto: Projektet Fossilfritt 2030 - Rena resan/Region &Ouml;rebro län

Här ska konst göra cyklandet till ett rent nöje

I sommar kommer cyklister att bjudas på nyskapad konst på Rudbecksgatan i centrala...

Läs mer
DLMASKIN550
Här är den, rekordmaskinen. En Huddig 1260D, för 3,5 miljoner, är den dyraste maskinen som någonsin sålts på Klaravik.

Nytt slutprisrekord på Klaravik – grävlastare såld för 3,5 miljoner

Att köpa nyare begagnade maskiner på onlineauktion är en växande trend. Det...

Läs mer
Vattenfall


Mest lästa


Elpress 1HBM
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)infrasverige.se
Annonsering
annons(at)infrasverige.se