Facebook


Instagram

31 km ny vattenledning råder bot på vattenbrist


2020-06-11

Bild: Styrud

Mångåriga problem med vattenbrist får snart sin lösning i Östhammar kommun. Situationen har i perioder varit så ansträngd, att man fått införa restriktioner och även emellanåt fått transportera vatten för att fylla på. Men i Uppsalaåsen finns det vatten så det räcker och nu är lösningen nära.

Mellan Örbyhus i Tierps kommun och Alunda i Östhammar kommun byggs en ny 31 km lång vattenledning. Ett omfattande ledningsbyggnadsprojekt som kommer att kosta omkring 150 miljoner kronor och som kommer att råda bot på vattenbristen i Östhammar. I ett samarbete mellan Temab (Tierps Energi och Miljö AB) och Gästrike Vatten AB dras en ledning från vattenverket Odens källa i Örbyhus via Österbybruk till vattenverket i Alunda. Samarbetet innebär att man gemensamt jobbar med rutiner, utredningar och investeringar och att kostnader fördelas på fler vilket blir positivt för invånarna i både Tierps och Östhammars kommuner.

Jessica Zetterholm, kommunikatör på Gästrike Vatten, är märkbart glad och stolt över projektet som invigdes ceremoniellt i början av mars.

– Den nya vattenledningen kommer inte bara att lösa våra nuvarande högst påtagliga problem med vattentillförsel, utan innebär dessutom att visionen om tillväxt ute i Alunda kan realiseras, säger Jessica. Här vill man bygga 3-5000 nya bostäder och med vattenfrågan löst, är ett stort och viktigt steg taget.

Projektet har utretts och förberetts i ungefär 1,5 år och hela den 31 km långa ledningssträckan kommer att vara klar i slutet av 2021. När projektet är som störst, kommer hela 5 entreprenader att pågå samtidigt. Första etappen som är ca 11 km går från Örbyhus i Tierp till vattenverket i Österbybruk och kommer att tas i drift vid nyår 2020/21. Etapp två fortsätter från Örbyhus till Alunda och kommer att vara i mål innan vi ser slutet på 2021. Ledningsbygget genomförs med både schaktning och med schaktfritt ledningsbygge. Styrud har fått förtroendet att ombesörja de schaktfria avsnitten som omfattas av sammanlagt 19 borrsträckor av olika längd och karaktär.


Geotekniken avgör val av metod
Hittills har väg 292 korsats med hammarborrning på 4 ställen, där ca 25 m långa 273 mm stålrör anlagts. Rören kommer att infodras med 225 mm plaströr och i anslutning kommer skvallerbrunnar att sättas för att kunna ha koll på ledningarna.

Styrd borrning var den metod som planerats för merparten av det resterande sträckorna, men geotekniken har visat sig bjuda tuffare motstånd än beräknat med mycket block och sten i borrlinjen.

– Det har blivit lite mer komplicerat än det planerats för, konstaterar Henrik Bernövall, projektledare på Styrud. Med tanke på geotekniken har många av de styrda borrningarna fått genomföras med AT-teknik, som är en längre process för hård mark. Som tur är har vi tiden med oss i alla fall, eftersom detta ska vara klart först i november och i höst finns det utrymme att forcera med mer resurser om det skulle behövas.

I dagsläget har 6 stycken AT-borrningar och styrda borrningar genomförts för 225-rör i varierande längd. Ett par sträckor som skulle borras, ska i stället schaktats men även det omvända gäller, då ett par avsnitt som skulle grävas i stället omvandlats till borrsträckor.

Lite längre fram väntar ett par längre styrda borrningar på vardera strax över 600 meter genom sumpmark och gammal sjöbotten. Då byts D60- och D40-riggarna som används nu, mot en lite större D100-rigg.

Det finns metoder för varje geoteknik, så det är bra med en omfattande verktygslåda att välja ur.



Källa: Styrud


Tipsa en vn Skriv ut





Nytt stöd skapar utsläppsminskning med sidonytta för VA-bolag

Den svenska VA-sektorn har ett stort investeringsbehov för att kunna säkra framtidens vattenförsörjning, uppskattningsvis 560 miljarder till år 2040 enligt Svenskt Vatten....

Läs mer
Godkända Avlopp
I fastigheten Röda Oasen i Malmö leds dagvatten från det kommunala ledningsnätet in, renas med membranteknik och används till toaletter och tvättmaskiner istället för dricksvatten. 

Unik lösning sparar 1300 liter dricksvatten – per dag

Kollektivhuset Röda Oasen i Malmö är första svenska flerfamiljsboende som...

Läs mer
Ulefos


Före, under och efter skyfallet på VAK i Sundsvall

Skyfallshantering är ett av flera teman under VA-guidens konferens Vatten Avlopp Kretslopp den...

Läs mer
BAGA


SVEAB Anläggning gör markarbeten vid Drottningholmssundet

SVEAB Anläggning har erhållit projekt "Drottningholmssundet".

 

Läs mer
Zinga
Anders Palmén

Veidekke stärker kompetensen inom geoteknik

För att ytterligare stärka kompetensen inom geoteknik har Veidekke Grundläggning AB...

Läs mer
Vattenfall

Styrd borrning – ett schaktfritt alternativ.

Att bygga schaktfritt har många fördelar. Metoden är både snabb, effektiv och...

Läs mer
Arbete med vatten- och avloppsledningar.

Omfattande arbete längs Rudbecksgatan för att säkra en hållbar vattenförsörjning

Under 2023 sker ett omfattande arbete längs Rudbecksgatan för att säkra en hå...

Läs mer
Görvälnverket i Järfälla i Stockholm.

NCC tilldelas kontrakt för vattenverk i norra Stockholm

NCC har inlett samarbete med Norrvatten för att planera för en utbyggnad av...

Läs mer
Zugol 550


Stora miljövinster med att återvinna mer kväve från avloppsvatten

Stigande gödselpriser har det senaste året hotat den svenska matproduktionen och lett...

Läs mer


Mest lästa







Onninen






gardenor

HRC

industrinät
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)infrasverige.se
Annonsering
annons(at)infrasverige.se