Facebook

Instagram

Dagvattenledning med diameter på 1,4 meter borras under järnvägen i samband med tågstopp


2018-10-22

Förberedelser inför borrning under järnvägen vid Nybrogatan.
Bild: MittSverige Vatten & Avfall
Förberedelser inför borrning under järnvägen vid Nybrogatan.

Torsdag 18 oktober påbörjades borrningen av en dagvattenledning med en diameter på 1,4 meter under järnvägen vid Nybrogatan i samband med ett planerat tågstopp. Arbetet väntas pågå till vecka 48.
– Att borra en ledning med den här diametern under järnvägen är ett komplicerat arbete och kräver noggranna förberedelser, säger Peter Nylén, projektledare på MittSverige Vatten & Avfall.

Sedan vecka 37 har järnvägsövergången på Nybrogatan varit avstängd för all trafik och MittSverige Vatten & Avfall har under tiden genomfört förberedelser för att borra en ny dagvattenledning under järnvägen i samband med ett planerat tågstopp.

Den nya dagvattenledningen med en diameter på 1,4 meter ska transportera dagvatten från Sundsvalls södra delar vidare mot Sundsvallsbukten.

– För att kunna genomföra borrningen krävs en rejäl grop som i marknivå är 30 meter lång och 15 meter bred. Arbetet har så klart påverkat framkomligheten i området, men om inte något oförutsett händer räknar vi med att bli färdiga under vecka 48, säger Peter Nylén. 

Om tekniken och arbetet
Tekniken som används kallas augerborrning och innebär att en spiralformad skruvborr roteras och pressas in i marken inuti ett skyddsrör. Samtidigt som borrhuvudet rör sig framåt, skruvas det material som borrats loss bakåt i röret.

– I det här fallet är borrning det enda alternativet då det inte går att gräva av järnvägen och lägga ledningen i en traditionell schakt, säger Peter Nylén.

Arbetet runt järnvägsövergången är en fortsättning på de ledningsarbeten som pågått längs sträckan Sjögatan–Strandgatan sedan i början av 2016. När arbetet runt järnvägsövergången är klart återstår att koppla samman den nya ledningen från Nybrogatan med ledningen som nyligen lagts längs Strandgatan. Det arbetet kommer att ske under Köpmangatan i samband med att Trafikverket bygger om väg 562, gamla E4.

Nya krav på infrastrukturen för vatten och avlopp
Arbetet genomförs dels för att Sundsvall växer och dels för att vårt klimat förändras. I Sundsvall byggs bostäder som aldrig förr och nya, attraktiva stadsdelar växer fram. För att säkerställa vår viktiga dricksvattenförsörjning i takt med att staden utvecklas byggs kapaciteten på vatten- och avloppsledningsnätet ut. Det finns också ett förändrat klimat att ta hänsyn till, vilket innebär att ledningarna måste anpassas för att klara av större mängder regn- och smältvatten.Källa: MittSverige Vatten & Avfall


Skriv utBravida stärker sin position i Bohuslän – förvärvar Herberts Rör AB

Förvärv av Herberts Rör AB. Från vänster: Hans Hermansson Lars Olsson Anders Ahlquist

Bravida förvärvar Herberts Rör AB och tar genom förvärvet en starkare position i Bohuslän. Bolaget har 37 anställda och omsatte 2018 cirka 56 miljoner kronor.

Läs mer
Zeta


Datorsimulering hjälper kommuner att bygga bort översvämningar

166 kommuner i Sverige har drabbats av skyfall de senaste tio åren. Värst var...

Läs mer
Godkända Avlopp

NCC bygger nytt avloppsreningsverk i Åre kommun

<span class=\

NCC och Åre kommun ska i samverkan bygga ett nytt avloppsreningsverk i Bydalen i Åre...

Läs mer
Zinga

Instalco etablerar sig på ny marknad i Norge

Kåre Henning &Aring;sly, vd Moi Rör och Roger Aksnes, affärsområdesansvarig Instalco Norge.

Instalco fortsätter att växa i Norge genom förvärv av VS-företaget Moi...

Läs mer
BAGA
Bo Berghult, Jan-Olov Nilsson och Ann Elfström Broo glädjer sig över att tillhöra samma team.

Vattenkemister utökar tjänsteutbud

Norconsult har förvärvat Miljökemigruppen. I och med förvärvet utökar...

Läs mer
tolago
Optimerad hydralik. De två nya rör-böjarna och rörsystemet Sovent är de olika delarna i Geberit SuperTube teknologi, vilken gör att luftströmmen hålls obruten genom hela avloppssystemet.

Geberit SuperTube ökar kapaciteten i avloppssystemen

Nu lanserar Geberit SuperTube – en unik ny teknik för effektivare och smartare...

Läs mer
Safetyseal


Mest lästa

Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)infrasverige.se
Annonsering
annons(at)infrasverige.se