Facebook


Instagram

Geberit SuperTube ökar kapaciteten i avloppssystemen


2019-04-01

Optimerad hydralik. De två nya rör-böjarna och rörsystemet Sovent är de olika delarna i Geberit SuperTube teknologi, vilken gör att luftströmmen hålls obruten genom hela avloppssystemet.
Bild: Geberit
Optimerad hydralik. De två nya rör-böjarna och rörsystemet Sovent är de olika delarna i Geberit SuperTube teknologi, vilken gör att luftströmmen hålls obruten genom hela avloppssystemet.

Nu lanserar Geberit SuperTube – en unik ny teknik för effektivare och smartare avloppslösningar. Tekniken fungerar tillsammans med Geberits rörsystem Sovent och lämpar sig för höga hus med 10 våningar eller fler. Geberit SuperTube finns tillgänglig från 1 april i år.

Moderna byggnader ställer allt högre krav på avloppssystemen. Stora mängder regn- och spillvatten måste ledas bort på ett säkert och effektivt sätt. Den nya SuperTube-tekniken bygger vidare på Geberits rörsystem Sovent, och gör att ett avloppsrör i dimension 110 mm kan användas även i höga hus utan att avloppskapaciteten försämras. Dessutom gör tekniken att man kan sidodra stammarna horisontellt i upp till sex meter utan fall, utan att mista i kapacitet. Det maximala flödet för en avloppsstam med SuperTube är 12 liter per sekund, vilket är 2,5 gånger högre än en konventionell d110-stam.

Obruten luftström även i böjar
Tekniken bygger på att luftpelaren i avloppsröret hålls obruten genom hela systemet. Tidigare har det inte fungerat - utan ett separat ventilationsrör - om man behövt ändra riktning på avloppsröret eller när rören är extremt långa. Men tack vare de två nya rördelara Geberit PE BottomTurn-böj och Geberit PE BackFlip-böj är det problemet löst.

– Normalt när vattnet ändrar riktning i röret, t ex vid en böj, kollapsar luftströmmen och man får ett förändrat tryck i stammen. Därför har man behövt ett separat ventilationsrör. Men med våra två nya rörböjar behövs inte det längre – den nya tekniken gör att luftströmmen hålls intakt även när avloppsvattnet ändrar riktning, säger Olle Månsson, produktchef på Geberit i Sverige.

BottomTurn-böjens geometri omvandlar det roterande flödet uppifrån stammen till ett horisontellt flöde utan turbulens. När stammen sedan ska fortsätta nedåt används BackFlip-böjen. Det horisontella flödet sätts återigen i rotation, och stammen bibehåller sin höga kapacitet i hela sin längd. Resultatet blir att man kan man använda 110-rör även för höga hus.

Mindre utrymme
I höghus tar traditionella avloppssystem mycket plats i schakten och våningsplanen. Men med den nya Geberit SuperTube-tekniken, frigörs utrymme.

– Överallt där byggentreprenörer, arkitekter eller installatörer strävar efter att uppnå maximal möjlig bostadsyta blir planeringen av avloppssystemet extra intressant. Med Geberit SuperTube-teknik kan man spara utrymme och det går även enklare att installera rören, eftersom man inte behöver parallella ventilationsrör, säger Olle Månsson.

Enklare att hantera
Ytterligare en fördel är att rören kan prefabriceras istället för att kapas och svetsas på plats. Avloppsledningarna kan även monteras med kortast möjliga pendlar, eftersom rören kan installeras horisontellt utan fall i upp till sex meter.

När rördimensionen blir mindre blir även upphängnings- och montagedetaljerna betydligt billigare och vikten på installationen lägre, vilket underlättar för rörinstallatören.

Den nya tekniken har utvecklats på Geberits testlaboratorium i Rapperswil-Jona och testats i en verklig miljö motsvarande ett 10 våningar högt hus. Tekniken används tillsammans med Geberits rörsystem Sovent och är framför allt tänkt för nybyggnationer eller när det görs större renoveringar i höga hus.

Geberit SuperTube lanseras den 1 april och samtidigt presenteras en webb-dimensioneringssajt där kunden på ett enkelt sätt själv kan dimensionera sin Geberit SuperTube avloppsstam.

Fakta – det här ger SuperTube-tekniken

  • Mer plats i bostaden och på golvet
  • Enkel att planera och montera
  • Mindre och mer konsekvent rördiameter
  • Inga extra ventilationsledningar
  • Horisontella rörledningar utan fall


Källa: Geberit

Tipsa en vn Skriv ut





Nytt stöd skapar utsläppsminskning med sidonytta för VA-bolag

Den svenska VA-sektorn har ett stort investeringsbehov för att kunna säkra framtidens vattenförsörjning, uppskattningsvis 560 miljarder till år 2040 enligt Svenskt Vatten....

Läs mer
Godkända Avlopp
I fastigheten Röda Oasen i Malmö leds dagvatten från det kommunala ledningsnätet in, renas med membranteknik och används till toaletter och tvättmaskiner istället för dricksvatten. 

Unik lösning sparar 1300 liter dricksvatten – per dag

Kollektivhuset Röda Oasen i Malmö är första svenska flerfamiljsboende som...

Läs mer
Ulefos


Före, under och efter skyfallet på VAK i Sundsvall

Skyfallshantering är ett av flera teman under VA-guidens konferens Vatten Avlopp Kretslopp den...

Läs mer
BAGA


SVEAB Anläggning gör markarbeten vid Drottningholmssundet

SVEAB Anläggning har erhållit projekt "Drottningholmssundet".

 

Läs mer
Zinga
Anders Palmén

Veidekke stärker kompetensen inom geoteknik

För att ytterligare stärka kompetensen inom geoteknik har Veidekke Grundläggning AB...

Läs mer
Vattenfall

Styrd borrning – ett schaktfritt alternativ.

Att bygga schaktfritt har många fördelar. Metoden är både snabb, effektiv och...

Läs mer
Arbete med vatten- och avloppsledningar.

Omfattande arbete längs Rudbecksgatan för att säkra en hållbar vattenförsörjning

Under 2023 sker ett omfattande arbete längs Rudbecksgatan för att säkra en hå...

Läs mer
Görvälnverket i Järfälla i Stockholm.

NCC tilldelas kontrakt för vattenverk i norra Stockholm

NCC har inlett samarbete med Norrvatten för att planera för en utbyggnad av...

Läs mer
Zugol 550


Stora miljövinster med att återvinna mer kväve från avloppsvatten

Stigande gödselpriser har det senaste året hotat den svenska matproduktionen och lett...

Läs mer


Mest lästa







Onninen






gardenor

HRC

industrinät
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)infrasverige.se
Annonsering
annons(at)infrasverige.se