Facebook


Instagram

HaV pekar ut 28 anläggningar för vattenförsörjning som riksintresse


2016-09-20

Foto: Maja Kristin Nylander/Havs- och vattenmyndigheten.
Foto: Maja Kristin Nylander/Havs- och vattenmyndigheten.

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har beslutat att 28 anläggningar är av riksintresse för vattenförsörjning.

Det rör sig om områden med anläggningar från norr till söder i Sverige som tillsammans försörjer över 6,1 miljoner personer med dricksvatten

- Myndighetens beslut gör att dricksvattenförsörjningen får samma status som andra viktiga samhällsfunktioner. Det förenklar också för olika aktörer att ta hänsyn till dricksvattnet vid planering och utbyggnad av till exempel bostäder, vägar och, järnvägar, säger Margareta Lundin Unger på HaV.


Mark- och vattenområden som är av nationell betydelse kan pekas ut som riksintresse. Enligt miljöbalken ska områden som är särskilt lämpliga för anläggningar för till exempel energiproduktion, kommunikationer och vattenförsörjning skyddas mot åtgärder som påtagligt kan försvåra nyttjandet av sådana anläggningar.

Havs- och vattenmyndigheten ansvarar för att peka ut områden av riksintresse för anläggningar för vattenförsörjning. Det kan röra sig om vattenverk, överföringsledningar men också områden för intag av vatten och för infiltration.

I dag är endast området med Bolmentunneln utpekat som riksintresse för vattenförsörjningen i Sverige. Bolmentunneln förser stora delar av Skåne med vatten från sjön Bolmen i Småland. Den ägs och drivs av Sydvatten och cirka 500 000 invånare är direkt beroende av Bolmentunneln för sin dricksvattenförsörjning, ytterligare 400 000 är indirekt beroende av den.

- Vi har arbetat med frågan om fler riksintressen för dricksvattenförsörjning under en lång period och i stort samråd med andra myndigheter och berörda. Vi är väldigt glada över att ha kommit så här långt, säger Margareta Lundin Unger.

I mars i år skickade HaV ut ett förslag på 28 riksintressen med tillhörande värdebeskrivningar för samråd till berörda riksintressemyndigheter, länsstyrelser och huvudmän för anläggningarna. Länsstyrelserna ombads samråda med berörda kommuner. Särskilt samråd har också skett med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, Försvarsmakten, Sveriges Geologiska Undersökning, SGU, Livsmedelsverket och Säkerhetspolisen, Säpo, angående frågor om säkerhet och sekretess. Anläggningarna finns i 18 av 21 svenska län.

- Många instanser vill att även själva vattentäkten ska kunna pekas ut som riksintresse. För att det ska kunna ske krävs en lagändring, vilket bland annat föreslagits i riksintresseutredningen, säger Margareta Lundin Unger.

- HaV förespråkar också en lagändring på sikt. Men vi ser detta beslut som ett viktigt steg i arbetet med att stärka skyddet av vår dricksvattenförsörjning. Många anläggningar ligger i nära anslutning till sjöar eller viktiga grundvattentäkter, och vattentäkten är självklart en förutsättning för anläggningens funktion.

Huvudkriterier för att en anläggning för vattenförsörjning ska pekas ut som riksintresse är att den nyttjas eller kan nyttjas av många människor (minst 50 000), att den har stor kapacitet och god kvalitet, att den behövs som reserv eller för framtida användning. Den ska också vara rustad för påverkan från klimatförändringar som ökad risk för översvämningar och högre vattentemperaturer.

Områden av riksintresse ska beaktas i den kommunala planläggningen och redovisas i kommunernas översiktsplaner. Vid prövning och planering av till exempel framtida järnvägs- eller vägbyggen kan olika intressen vägas mot varandra. Om de olika intressena inte är förenliga med varandra ska det som bäst främjar en långsiktig hushållning med marken eller vattnet få företräde. Det är den instans som slutligen prövar ett ärende, till exempel mark- och miljödomstolen, som avgör vilket riksintresse som ska väga tyngst. 

Källa: Havs- och vattenmyndigheten, HaV,


Tipsa en vn Skriv ut



Klagshamns avloppsreningsverk, som ligger utanför Malmö. 
Klagshamns avloppsreningsverk, som ligger utanför Malmö.
 

Miljörapporter 2023: så mår VA SYDs avloppsreningsverk

Varje år följer VA SYD upp hur det gått för våra sex större, tillståndspliktiga avloppsreningsverk genom miljörapporter. Nu är miljörapporterna...

Läs mer
Godkända Avlopp


Nytt stöd skapar utsläppsminskning med sidonytta för VA-bolag

Den svenska VA-sektorn har ett stort investeringsbehov för att kunna säkra framtidens...

Läs mer
Ulefos
I fastigheten Röda Oasen i Malmö leds dagvatten från det kommunala ledningsnätet in, renas med membranteknik och används till toaletter och tvättmaskiner istället för dricksvatten. 

Unik lösning sparar 1300 liter dricksvatten – per dag

Kollektivhuset Röda Oasen i Malmö är första svenska flerfamiljsboende som...

Läs mer
BAGA


Före, under och efter skyfallet på VAK i Sundsvall

Skyfallshantering är ett av flera teman under VA-guidens konferens Vatten Avlopp Kretslopp den...

Läs mer
Zinga


SVEAB Anläggning gör markarbeten vid Drottningholmssundet

SVEAB Anläggning har erhållit projekt "Drottningholmssundet".

 

Läs mer
Vattenfall
Anders Palmén

Veidekke stärker kompetensen inom geoteknik

För att ytterligare stärka kompetensen inom geoteknik har Veidekke Grundläggning AB...

Läs mer

Styrd borrning – ett schaktfritt alternativ.

Att bygga schaktfritt har många fördelar. Metoden är både snabb, effektiv och...

Läs mer
Arbete med vatten- och avloppsledningar.

Omfattande arbete längs Rudbecksgatan för att säkra en hållbar vattenförsörjning

Under 2023 sker ett omfattande arbete längs Rudbecksgatan för att säkra en hå...

Läs mer
Zugol 550
Görvälnverket i Järfälla i Stockholm.

NCC tilldelas kontrakt för vattenverk i norra Stockholm

NCC har inlett samarbete med Norrvatten för att planera för en utbyggnad av...

Läs mer


Mest lästa







Onninen

Gen-monitoring






gardenor

HRC

industrinät
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)infrasverige.se
Annonsering
annons(at)infrasverige.se