Facebook

Instagram

Leca och WEREC lanserar Stormclens ™ – En räddning för kommunernas rening och magasinering av dagvatten


2019-05-16

Bild: Leca

Bild: Leca

Leca, Europas ledande producent av lättklinker, har tillsammans med WEREC, Water Ecosystem Recovery, tagit fram en renings- och magasineringslösning, Stormclens, som ger effektiv avskiljning av föroreningar samtidigt som den ger god magasineringskapacitet. Lösningen bygger på patenterad teknik och bolagen ser Stormclens som ett mycket viktigt framsteg för att lösa utmaningarna med ökade vattenflöden och de ställda kraven på rening av dagvatten.

Genom att sammanföra två beprövade metoder har bolagen hittat lösningar med filterteknik från WEREC och filtermaterial från Leca. Tack vare kombinationen av lösningar har bolagen skapat förutsättningar för att enklare och bättre rena dagvatten från bland annat fosfor och metaller som zink, bly och koppar.

– Det har varit ett mycket lyckat samarbete där expertis från båda bolagen har samverkat. Vi har lyckats ta fram en lösning med lång livslängd där filtren håller i minst 10 år och med Lecas material Filtralite-P så kan filtret utformas antingen som en kassett eller som en filterbädd. Stormclens kan magasinera stora mängder dagvatten och samtidigt avskilja fosfor och tungmetaller, säger Mathias Odén, marknads- och försäljningschef på Leca i Sverige.

EU:s vattendirektiv ställer tydliga krav på Sveriges kommuner och deras hantering av dagvatten. Många ser regelverket som utmanande och tidigare tekniker är kostsamma att anlägga, framförallt i redan bebyggda områden som expanderar där utrymmet kan vara begränsat och med många hårda ytor som täcker marken.  

– Vattenflödena ökar och mycket talar för att de kommer fortsätta att göra det i takt med klimatförändringarna. Vi vet att många kommuner tar detta på fullaste allvar men samtidigt kan ha svårt att hitta praktiska lösningar. Det är inte alltid som öppna dammar passar eller skapar tillräckligt lång uppehållstid för önskad reningseffekt. Vår lösning installeras under mark, kan utformas ganska fritt och fungerar både ekonomiskt och byggnadsmässigt lika bra vid nybyggnation som i redan bebyggd miljö, säger Mathias Odén.
Källa: Leca

 


Skriv utPharem Biotech inleder samarbete med miljöteknikföretaget Malmberg


Målsättningen med samarbetet mellan de två bolagen är att genom modern enzymteknik utöka den existerande teknikgrunden för rening av organiska mikroföroreningar....

Läs mer
Zeta


Vi söker en servicetekniker till Västkusten

Baga Water Technology AB är verksamt och ledande inom vatten- och avloppsrening och ...

Läs mer
Water & waste
Aarsleff Rörteknik utför schaktfri ledningsförnyelse i Norrköping.

800 meter avloppsledningar renoveras i Norrköping med unik miljövänlig teknik

På uppdrag av Nodra AB förnyar Aarsleff Rörteknik sammanlagt 800 meter...

Läs mer
Godkända Avlopp
Fyra av de 24 delarna är nu på plats. Under de närmsta dagarna ska ytterligare tolv delar lyftas upp, för att därefter gjutas samman på plats. Efter sommaren, då de sista åtta delarna lyfts på plats, blir ringen komplett.

Ett jättekliv framåt för Helsingborgs nya landmärke – vattenreservoaren lyfts på plats

I dagarna lyfts delar av den ring som kommer att utgöra högvattenreservoaren på...

Läs mer
Zinga

Bravida förvärvar vvs-företag i centrala Finland

På bilden från vänster: Marko Holopainen, divisionschef Bravida Finland, Arto Kokkonen, nuvarande ägare av Jyväskylän LVI-Palvelu Oy och avdelningschef för serviceavdelningen i centrala Finland, samt Markus Hämäläinen, regionalchef Bravida i centrala Finland..

Bravida Finland Oy utvecklar sitt erbjudande genom att förvärva Jyväskylän...

Läs mer
BAGA

Pharem Biotech fortsätter att uppmärksammas internationellt

Vattenreningstekniken Pharem Filtration System (PFS) har i hård konkurrens valts ut av...

Läs mer
tolago

Invigning av skyfallsanpassade parker i Söderkulla

Malmö stad och VA SYD har arbetat med att skyfallsanpassa och rusta upp Söderkulla- och Fosietorpsparken, eftersom det ett av de områden i Malmö som drabbats hårt av översvämningar vid extremregn.

Söderkulla är ett av de områden i Malmö som drabbats hårt av ö...

Läs mer


Mest lästaUnica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)infrasverige.se
Annonsering
annons(at)infrasverige.se