Facebook


Instagram

Norconsult projekterar Varbergs nya vattentorn och landmärke


2021-01-14

Visionsbild över vattentornet VÅGA, som kommer rymma 2000 kubikmeter vatten när den är färdigbyggd (bilden är en illustration).
Bild: White Arkitekter
Visionsbild över vattentornet VÅGA, som kommer rymma 2000 kubikmeter vatten när den är färdigbyggd (bilden är en illustration).

Varbergs nya vattentorn VÅGA ska säkra dricksvattenleveransen när Varberg växer, samtidigt ska det stå som stadens nya landmärke. Norconsult har projekterat VA-tekniken i det uppmärksammade projektet.

Varbergs nuvarande vattentorn rymmer 2000 kubikmeter vatten. Det nya tornet VÅGA ska bli betydligt större och rymma fem gånger så mycket vatten, vilket innebär större reservoarvolymer för dricksvatten och förutsättningar för en jämnare produktion på vattenverket. VÅGAs unika uttryck och placering med utblick över både staden och motorvägen kommer göra vattentornet till ett nytt landmärke för Varberg.

Projektet är ett samverkansprojekt som leds av Viedekke på uppdrag av VIVAB, där Norconsult har haft helhetsansvar för VA-projekteringen. Samarbetet har fungerat väldigt bra i projektet, vilket har gjort arbetet både lättare och roligare enligt uppdragledare Susanne Backman.

– Vi har bland annat arbetat med VA-processer i tornet, miljöinventering, riskanalyser, geoteknik och projektering av VA i mark, berättar Susanne. Utgångspunkten i projekteringen har varit VÅGAs storlek och att samma ledningar skall leda vattnet in och ut ur tornet, fortsätter hon.

Behovet av en säkrare dricksvattenförsörjning i Varberg har funnits länge. Tanken om ett nytt vattentorn väcktes redan 2012, därefter har olika utredningar om placering, funktion med mera genomförts.

Precis före jul skrevs kontrakt mellan Veidekke och VIVAB gällande Fas 2, och byggnation av VÅGA vattentorn inleds inom kort. Norconsults del av projekteringen väntas avslutas under våren 2021.Källa: Norconsult


Skriv utMed en smart brandpostplugg kopplas brandposterna på dricksvattennätet upp och kan varna vid läckor eller felaktig hantering.
Med en smart brandpostplugg kopplas brandposterna på dricksvattennätet upp och kan varna vid läckor eller felaktig hantering.

Smarta brandposter digitaliserar VA-branschen

9000 brandposter ska kopplas upp digitalt och varna vid läckor eller skadegörelse. Det är målet för VA SYD som gått in i ett innovationspartnerskap för att...

Läs mer
BAGA
Kingspan Innovation Centre, IKON.

Kingspan förvärvar: BAGA – Sveriges ledande aktör inom enskilt avlopp

Irländska Kingspan Group, världsledande inom isolerings- och byggnadsmaterial för...

Läs mer
Zinga


NCC och Svenskt Vatten föreslår insatser för att modernisera Sveriges VA-system

Idag samlar NCC och Svenskt Vatten ledande riksdagspolitiker till ett livesänt webbsamtal...

Läs mer
Mttsweden
Visionsillustration av vattentornet VÅGA i Varberg.

Grönt ljus för prisbelönta vattentornet VÅGA

Redan 2012 inleddes tankarna kring ett nytt vattentorn i Varberg för att säkra stadens...

Läs mer
Inpipe
Visionsbild över vattentornet VÅGA, som kommer rymma 2000 kubikmeter vatten när den är färdigbyggd (bilden är en illustration).

Norconsult projekterar Varbergs nya vattentorn och landmärke

Varbergs nya vattentorn VÅGA ska säkra dricksvattenleveransen när Varberg vä...

Läs mer
Vattenfall
<noscript>&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp; &amp;amp;lt;img alt=\

Nytt kommunalt bolag för vatten, avlopp och avfall

Från och med 1 januari 2021 kommer vatten, avlopp och avfall i Härryda kommun att...

Läs mer
Godkända Avlopp


KTH-studenter gör projektarbeten om hållbarhet och Värmdös vatten

Värmdö kommun och Kungliga Tekniska Högskolan har ett samarbete kring utbildning,...

Läs mer
Zugol 550
Projekt i Nora.

De vann kontraktet om Nora kommuns avloppsreningsverk – värt 151 miljoner kronor

ELVA ProcessAutomation AB, ett av Sveriges ledande företag inom vatten- och avloppsrening, har...

Läs mer


Mest lästa


Elpress 1HBM
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)infrasverige.se
Annonsering
annons(at)infrasverige.se