Facebook


Instagram

Nu blir Malmös avloppsvatten renare


2020-05-28

Den nya inloppsbyggnaden på Sjölunda avloppsreningsverk, Malmö. Där sker den första grova reningen av avloppsvattnet.
Bild: VA SYD
Den nya inloppsbyggnaden på Sjölunda avloppsreningsverk, Malmö. Där sker den första grova reningen av avloppsvattnet.

Nu är ett nytt inlopp till Sjölunda avloppsreningsverk på plats. Det innebär en bättre vattenmiljö och en säkrare avloppsvattenrening som bättre klarar klimatförändringar, hårdare miljökrav och en ökande befolkning.

Sjölunda avloppsreningsverk utanför Malmö är ett av Sveriges största reningsverk och hanterar avloppsvatten från merparten av Malmö, Burlöv, delar av Lomma, Staffanstorp och Svedala. Den nya inloppsbyggnaden är det första stoppet för avloppsvattnet när det kommer till reningsverket.

Det nya inloppet ger större kapacitet som ger en säkrare anläggning och minskar så kallade bräddningar från Sjölunda. Bräddningar är en säkerhetsfunktion som tillfälligt släpper ut orenat avloppsvatten när reningsverk eller ledningar är överbelastade, till exempel vid stora regn.

– Med det nya inloppet får Sjölunda en mycket bättre första rening av avloppsvattnet och vi släpper ett ännu renare vatten tillbaka till havet. Inloppet ger också många positiva effekter för den följande reningen som säkrare drift, ökad energieffektivitet och förbättrad arbetsmiljö, säger Ylva Eriksson, platschef på Sjölunda avloppsreningsverk.

Vid inloppsbyggnaden sker den första grova reningen av avloppsvattnet. Det tidigare inloppet byggdes ursprungligen på 1960-talet och höll inte längre för dagens behov. Det nya rensgallret kan hantera mer avloppsvatten än tidigare, fånga mer skräp och fler partiklar – allt som är två millimeter och större.

Planeringen och arbetet med att bygga det nya inloppet har pågått sedan 2011. Att bygga nya delar i ett avloppsreningsverk innebär många utmaningar. Det går till exempel inte att stänga av inkommande avloppsvatten under tiden man bygger. Avloppsreningen måste fungera som vanligt, varje dag, dygnet runt. Det kräver noggrann planering och många säkerhetsåtgärder eftersom konsekvenserna är så stora om något skulle gå fel.

–Vi behöver ett toppmodernt avloppsreningsverk, som klarar utmaningarna med fler intensiva regn i ett förändrat klimat och hårdare reningskrav. När städerna växer måste också ledningar och avloppsreningsverk hänga med för att klara av att ta emot avloppsvatten från fler människor. Detta är ett första steg av flera för att möta behoven och skapa en hållbar lösning för framtiden, säger Ylva Eriksson.


Fakta om Sjölunda avloppsreningsverk och nya inloppet

  • Sjölunda avloppsreningsverk är ett av Sveriges största verk och togs i drift 1963. Sjölunda tar emot avloppsvatten från cirka 300 000 människor från 5 kommuner.
  • Det nya inloppet har kapacitet att ta emot 10 000 liter per sekund mot tidigare 6 000 liter per sekund.
  • Inloppsbyggnaden är cirka 3000 m² med solceller och gröna tak. I byggnaden finns utrustning för mekanisk rening av avloppsvattnet med rensgaller och sandfång samt transportutrustning för hantering av rens och sand. Det finns även cirka 400 m² kontorsyta i byggnaden.
  • Den nya inloppsbyggnaden tillsammans med maskinell utrustning har kostat cirka 200 miljoner kronor.
  • De runda sandfången är en kompakt lösning för att hantera sandavskiljningen från det inkommande vattnet. Tekniken är ovanlig och storleken extrem för Sverige. Anläggningen har fyra sandfång med en kapacitet på vardera 3000 liter per sekund.
  • 2019 kom det in 740 000 kilo skräp med avloppsvattnet till Sjölunda avloppsreningsverk. Skräpet, som kallas rens, skiljs av från avloppsvattnet. Skräpet är en blandning av bajs, toalettpapper men också annat som fulspolas i toaletten, som våtservetter, tops, snus, tamponger, hushållspapper och mycket annat.



Källa: VA SYD

Tipsa en vn Skriv ut





Nytt stöd skapar utsläppsminskning med sidonytta för VA-bolag

Den svenska VA-sektorn har ett stort investeringsbehov för att kunna säkra framtidens vattenförsörjning, uppskattningsvis 560 miljarder till år 2040 enligt Svenskt Vatten....

Läs mer
Godkända Avlopp
I fastigheten Röda Oasen i Malmö leds dagvatten från det kommunala ledningsnätet in, renas med membranteknik och används till toaletter och tvättmaskiner istället för dricksvatten. 

Unik lösning sparar 1300 liter dricksvatten – per dag

Kollektivhuset Röda Oasen i Malmö är första svenska flerfamiljsboende som...

Läs mer
Ulefos


Före, under och efter skyfallet på VAK i Sundsvall

Skyfallshantering är ett av flera teman under VA-guidens konferens Vatten Avlopp Kretslopp den...

Läs mer
BAGA


SVEAB Anläggning gör markarbeten vid Drottningholmssundet

SVEAB Anläggning har erhållit projekt "Drottningholmssundet".

 

Läs mer
Zinga
Anders Palmén

Veidekke stärker kompetensen inom geoteknik

För att ytterligare stärka kompetensen inom geoteknik har Veidekke Grundläggning AB...

Läs mer
Vattenfall

Styrd borrning – ett schaktfritt alternativ.

Att bygga schaktfritt har många fördelar. Metoden är både snabb, effektiv och...

Läs mer
Arbete med vatten- och avloppsledningar.

Omfattande arbete längs Rudbecksgatan för att säkra en hållbar vattenförsörjning

Under 2023 sker ett omfattande arbete längs Rudbecksgatan för att säkra en hå...

Läs mer
Görvälnverket i Järfälla i Stockholm.

NCC tilldelas kontrakt för vattenverk i norra Stockholm

NCC har inlett samarbete med Norrvatten för att planera för en utbyggnad av...

Läs mer
Zugol 550


Stora miljövinster med att återvinna mer kväve från avloppsvatten

Stigande gödselpriser har det senaste året hotat den svenska matproduktionen och lett...

Läs mer


Mest lästa







Onninen

Gen-monitoring






gardenor

HRC

industrinät
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)infrasverige.se
Annonsering
annons(at)infrasverige.se