Facebook


Instagram

Rent vatten i fokus när IVL öppnar kontor i Indien


2020-02-19

Bild: IVL Svenska Miljöinstitutet

IVL fortsätter att växa internationellt – nu senast i Indien där ett nytt kontor har öppnat i mångmiljonstaden Mumbai. En betydande del av verksamheten kommer ha fokus på vattenrening, ett av IVL:s styrkeområden. I ett av de större projekten ska IVL säkerställa att två stora avloppsreningsverk som nu ska byggas i Mumbai uppförs på ett bra sätt.

– Det är mycket positivt att vi nu är på plats i Indien och kan bidra med vår kunskap inom vattenrening. I länder som Indien, som håller på att tömma sina grundvattenreserver, finns det ett stort behov av att ta fram helhetslösningar för att återanvända avloppsvatten och ta vara på de resurser som det innehåller, säger Östen Ekengren, vice vd på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Den indiska ekonomin har utvecklats i snabb takt under 2000-talet. Samtidigt är landet en av världens största förorenare med stora behov inom miljöområdet. Mumbai med över 18 miljoner invånare saknar till exempel, som många andra städer i Indien, fortfarande fungerande avloppsvattenrening.

– De okontrollerade utsläppen av avloppsvatten är ett stort problem i Indien. Man räknar med att så mycket som 90 procent av allt avloppsvatten släpps ut utan någon behandling. Det har lett till att en stor del av Indiens ytvatten är förorenat och även grundvattnet på sina håll, säger Rupali Deshmukh, affärsutvecklare på IVL.

Ett annat stort problem är just tillgången till vatten. Indien är ett av världens största och folkrikaste länder – 17,5 procent av världens befolkning bor i Indien – men landet har bara 4 procent av världens vattenresurser. Med klimatförändringar, urbanisering och snabb industrialisering väntas vattenbristen också bli värre i framtiden.

För att hantera vattenbristen har den indiska regeringen tagit initiativ till ett antal större satsningar, bland annat inom ‘Swach Bharat’ eller Clean India. En av ambitionerna är att bygga avloppsreningsanläggningar i alla större städer under de kommande tio åren. I Mumbai har stadens ledning beslutat att bygga sju stora reningsverk. IVL har fått kontrakt för att delta i uppförandet av två av dessa reningsverk. Övergripande handlar IVL:s roll om att utifrån ett miljöperspektiv kvalitetssäkra designen och planen för anläggningarna, ge förslag på förbättringar och tekniska lösningar inom avloppsteknik och säkerställa att anläggningarna byggs på ett korrekt sätt.

I samband med detta har IVL nu etablerat ett kontor i Mumbai med både svensk och indisk personal.

– Att få fungerande avloppsvattenrening på plats kommer att bidra till bättre hälsa och levnadsstandard förmånga människor i Mumbai och vi är glada att vi är en del i det arbetet, säger Rupali Deshmukh.

En viktig inriktning för IVL:s utvecklingsarbete handlar om återanvändning av renat avloppsvatten. IVL har tidigare visat att med rätt teknik kan avloppsvatten återvinnas både kostnadseffektivt och så att det blir så rent att det kan återföras till grundvattnet eller återanvändas inom jordbruk och industri.

– Det handlar om att tänka om och se avloppsvattnet som en resurs. Med rätt teknik kan reningsanläggningarna, förutom att ge rent återanvändningsbart vatten, även generera biogas och näringsämnen som kan återföras till naturen, säger Östen Ekengren.Källa: IVL Svenska Miljöinstitutet


Skriv utFredrik Sahl, innovatör.
Fredrik Sahl, innovatör.

Världsunik lösning för smartare avloppsledningsnät

När Fredrik Sahl var föräldraledig fick han en snilleblixt. Nu är inkubatorbolaget Flow Below på väg att lösa Umeå kommuns problem med inläckage av...

Läs mer
Inpipe
Svevia utför mark- VA- och gatuarbete samt grönytor inför nytt bostadsområde i Lidköping.

Svevia förbereder bostadsområde Erstorp i Lidköping

Lidköping växer och behöver fler bostäder. På uppdrag av Lidköping...

Läs mer
Zeta
Kalmarsundsverket.

Malmberg blir en nyckelaktör i att realisera Kalmars nya avloppsreningsverk

Att bygga ett nytt reningsverk kräver expertkompetens inom flera olika teknikområden och...

Läs mer
Maxi Grip
NCC bygger ut Östra Länken.

NCC färdigställer Östra Länkens etapp 4E i Luleå

NCC och Luleå kommun fortsätter sitt samarbete med att bygga ut vatten- och...

Läs mer
Vattenfall

Han blir ny VD för Säker Vatten

Thomas Lundgren, ny VD för Säker Vatten från och med sommaren 2020.

Nu är det klart att Thomas Lundgren tar över som VD för Säker Vatten efter...

Läs mer
Zinga
Så här ser reningsanläggningen ut idag.

Startbeslut för reningsverk

På onsdagseftermiddagen fattade kommunstyrelsens arbetsutskott beslut om att påbö...

Läs mer
BAGA
Milwaukee Tool presenterar stolt sin senaste lösning för avloppsrensning. M18 FUEL rensmaskin med CABLE-DRIVE är marknadens första batteridrivna avloppsrensare.

Nu lanseras branschens första batteridrivna rensmaskin

Med maskinen kan användaren rensa besvärliga stopp i avloppsrör med dimensioner...

Läs mer
Storvallens reningsverk.

NCC bygger ytterligare ett reningsverk i Åre

NCC och Åre kommun inleder nu bygget av Storvallens reningsverk som ska möta framtida...

Läs mer
Zugol 550
Camilla Hadarsson, Jennifer Hanning Ericsson och Lisa Dyrberg har varit med på hela resan – från idé, text och bearbetning fram till färdig bok. De fina illustrationerna är gjorda av den lokala illustratören Tobias Flygar.

Sagobok om vatten gav förstapris

Mälarenergis kommunikationsavdelning har tilldelats VA-priset för sagoboken ”Frans...

Läs mer


Mest lästaPacetell

Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)infrasverige.se
Annonsering
annons(at)infrasverige.se