Facebook


Instagram

Säker Vattens avgående VD hyllar branschen


2018-06-26

”Det är VVS-företagen som gjort auktorisationen och Säker Vatten till en framgång”, säger Thomas Helmerson.
Bild: Säker Vatten
”Det är VVS-företagen som gjort auktorisationen och Säker Vatten till en framgång”, säger Thomas Helmerson.

Thomas Helmerson har varit VD för Säker Vatten sedan starten 2005. Från början var han ensam. Nu pensioneras han från en organisation som vuxit i storlek men framför allt i betydelse.
– En eloge till våra VVS-företag, det är deras kvalitetssystem och det har de som ägare av Säker Vatten verkligen anammat, säger han.

Bakgrunden till Säker Vatten liknar den för det brandförebyggande arbete som gjorts med bland annat Heta arbeten. Flera industrifastigheter eldhärjades på grund av svetsning och andra brandfarliga arbeten och man tog därför fram ett regelverk med krav på utbildning. Resultatet blev att bränderna minskade. Motsvarande problem fanns inom VVS och vattenskadorna orsakade stora kostnader vilket gjorde att krav ställdes på regler och utveckling även där.

– Jag och Rolf Kling diskuterade fram idén år 2000 under en VVS-mässa, minns Thomas. Båda arbetade på branschorganisationen VVS Företagen, som redan hade en auktorisation, R-auktorisationen. I den ingick ett ambitiöst kvalitetssystem som många mindre medlemsföretag ansåg var för avancerat för dem.

– Branschens behov var ett handfast system baserat på erfarenhet, med väl fungerande typlösning som även de minsta företagen hade användning för, säger Thomas.

Resultatet blev Säker Vatten som består av tre delar: Auktorisation, branschregler och utbildning av montörer och arbetsledare. 350 av de redan R-auktoriserade gick från start vidare till Säker Vatten. Sedan dess har antalet ökat kraftigt och idag är runt 2 000 VVS- och konsultföretag över hela landet med över 22 000 utbildade medarbetare.

– En av förklaringarna till framgången är att Säker Vatten skapar nytta för anslutna företag och för deras kunder. Seriösa leverantörer vill göra bra jobb så att de anlitas för nya uppdrag, anser Thomas.

Tidigt inleddes ett samarbete med tätskiktens entreprenörer genom GVK och PER. Men även byggarna behövde invol­veras i samarbetet. Mycket tid ägnades åt att sälja in Säker Vatten hos dem.

– Vi behövde väggar somt våra företag kunde skruva i. Svaret blev att vi borde tala om hur dessa väggar skulle se ut.

Det utmynnade i att Säker Vatten med finansiering från Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond, SBUF startade det första samordnade branschprojektet, en vattensäker våtrumsvägg, där alla berörda aktörer deltog. Resultatet blev en typkon­struktion som snabbt kom att kallas Säker Vatten-väggen. Projektet har fått flera efterföljande projekt, vilket gjort att de auktoriserade VVS-företagen och Säker Vatten har fått en central roll i branschens teknikutveckling. 

Thomas ser att byggbranschen måste och kommer att fortsätta utvecklas i den här riktningen. Alla yrkesgrupper är bra på sina bitar, men det är först när alla arbetar i samma riktning, som resultatet blir väl fungerande med hållbara bostäder. Det upp­nås med gemensam utveckling och bättre samordning ute på byggarbetsplatserna

Beställare som väljer auktoriserade företag som bygger och installerar på rätt sätt får ett fackmässigt och försäkringsbart utförande och minskar samtidigt riskerna för legionella och brännskador. 

Ett större ansvarstagande från hela byggbranschen var ett av syftena med plan- och bygglagen från 1987.

– Branschen har fantastiska möjligheter att påverka framtidens byggnader och bostäder. Det tog nästan 10 år för PBL att slå igenom i och med att Boverkets byggregler började gälla och det gjorde att man missade möjligheter till påverkan. Då var hela branschen nere för räkning på grund av finanskrisen och marknaden var svag under många år efter det. Nu byggs det som aldrig förr och nu måste vi göra rätt för att inte lämpa över kostnader och problem på framtida fastighetsägare och generationer, avslutar Thomas.

Från och med 1 juli tar Stefan Rex över som vd för Säker Vatten AB. Thomas Helmerson kommer dock att vara kvar i verksamheten, men kommer då gå över till en rådgivande funktion. 




Källa: Säker Vatten


Tipsa en vn Skriv ut





Nytt stöd skapar utsläppsminskning med sidonytta för VA-bolag

Den svenska VA-sektorn har ett stort investeringsbehov för att kunna säkra framtidens vattenförsörjning, uppskattningsvis 560 miljarder till år 2040 enligt Svenskt Vatten....

Läs mer
Godkända Avlopp
I fastigheten Röda Oasen i Malmö leds dagvatten från det kommunala ledningsnätet in, renas med membranteknik och används till toaletter och tvättmaskiner istället för dricksvatten. 

Unik lösning sparar 1300 liter dricksvatten – per dag

Kollektivhuset Röda Oasen i Malmö är första svenska flerfamiljsboende som...

Läs mer
Ulefos


Före, under och efter skyfallet på VAK i Sundsvall

Skyfallshantering är ett av flera teman under VA-guidens konferens Vatten Avlopp Kretslopp den...

Läs mer
BAGA


SVEAB Anläggning gör markarbeten vid Drottningholmssundet

SVEAB Anläggning har erhållit projekt "Drottningholmssundet".

 

Läs mer
Zinga
Anders Palmén

Veidekke stärker kompetensen inom geoteknik

För att ytterligare stärka kompetensen inom geoteknik har Veidekke Grundläggning AB...

Läs mer
Vattenfall

Styrd borrning – ett schaktfritt alternativ.

Att bygga schaktfritt har många fördelar. Metoden är både snabb, effektiv och...

Läs mer
Arbete med vatten- och avloppsledningar.

Omfattande arbete längs Rudbecksgatan för att säkra en hållbar vattenförsörjning

Under 2023 sker ett omfattande arbete längs Rudbecksgatan för att säkra en hå...

Läs mer
Görvälnverket i Järfälla i Stockholm.

NCC tilldelas kontrakt för vattenverk i norra Stockholm

NCC har inlett samarbete med Norrvatten för att planera för en utbyggnad av...

Läs mer
Zugol 550


Stora miljövinster med att återvinna mer kväve från avloppsvatten

Stigande gödselpriser har det senaste året hotat den svenska matproduktionen och lett...

Läs mer


Mest lästa







Onninen

Gen-monitoring






gardenor

HRC

industrinät
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)infrasverige.se
Annonsering
annons(at)infrasverige.se