Facebook


Instagram

Smarta brandposter digitaliserar VA-branschen


2021-02-19

Med en smart brandpostplugg kopplas brandposterna på dricksvattennätet upp och kan varna vid läckor eller felaktig hantering.
Bild: VA SYD
Med en smart brandpostplugg kopplas brandposterna på dricksvattennätet upp och kan varna vid läckor eller felaktig hantering.

9000 brandposter ska kopplas upp digitalt och varna vid läckor eller skadegörelse. Det är målet för VA SYD som gått in i ett innovationspartnerskap för att undersöka hur Internet of Things (IoT) kan användas för vatten och avlopp.


VA SYD har som första svenska VA-organisation genomfört en innovationsupphandling, för att kunna koppla upp brandposter, som kan varna vid läckor eller felaktig hantering. Målet är att koppla upp VA SYDs 9000 brandposter i Burlöv, Eslöv, Lomma, Lund och Malmö.

Vatten och avlopp är en samhällsviktig verksamhet som ska fungera dygnet runt. VA-branschen har hundratusentals ledningar och saker utspridda över stora geografiska ytor, vilket kräver enorma resurser. Behovet av att effektivisera hanteringen av drift och underhåll är därför mycket stort.

– Vi saknar användbara digitala produkter inom VA-branschen, produkter som gör att vi kan utveckla och effektivisera hanteringen av vatten och avlopp. Vi har insett att vi själva måste vara med och driva på utvecklingen för att få fram de produkter vi själva behöver, säger Josefin Barup, utvecklingsingenjör på VA SYD.

Under 2021 kommer VA SYD att utveckla en prototyp tillsammans med företaget NID och deras samarbetspartner Cthings. Under 2022 kommer den nya produkten att upphandlas och implementeras i stor skala. Projektet genomförs i samverkan med NSVA och har ekonomiskt stöd från NSVA, VA SYD, Vinnova och 4S Ledningsnät.

– Med IoT kan vi skapa helt nya möjligheter för effektiv övervakning av den samhällskritiska verksamheten som VA-branschen driver. När vi löst det första tekniska problemet är målet att fortsätta hitta nya applikationsområden där vi kan digitalisera och koppla upp en traditionell och nergrävd infrastruktur, säger Victor Pelin, utvecklingsingenjör på VA SYD.


Vad är Internet of Things?
Sakernas internet eller Internet of Things (IoT) är ett samlingsbegrepp för saker som har inbyggd elektronik och uppkoppling. IoT är helt enkelt saker som kan prata med varandra och dela med sig av viktig information till oss människor.


Källa: VA SYD


Skriv ut

Värnamo bygger ut med schaktfritt

Värnamo växer, nya bostäder byggs och VA-nätet anpassas efter nya förutsättningar. Vid Mossle kommer ett nytt bostadsområde att växa upp och Styrud har med...

Läs mer
BAGA

Josab Ungern erhåller maskinorder från agent för tester i Nigeria

Josab Ungern har erhållit en order på en vattenreningsenhet från HummelsTrade Kft...

Läs mer
Zinga
Med en smart brandpostplugg kopplas brandposterna på dricksvattennätet upp och kan varna vid läckor eller felaktig hantering.

Smarta brandposter digitaliserar VA-branschen

9000 brandposter ska kopplas upp digitalt och varna vid läckor eller skadegörelse. Det...

Läs mer
Mttsweden
Kingspan Innovation Centre, IKON.

Kingspan förvärvar: BAGA – Sveriges ledande aktör inom enskilt avlopp

Irländska Kingspan Group, världsledande inom isolerings- och byggnadsmaterial för...

Läs mer
Inpipe


NCC och Svenskt Vatten föreslår insatser för att modernisera Sveriges VA-system

Idag samlar NCC och Svenskt Vatten ledande riksdagspolitiker till ett livesänt webbsamtal...

Läs mer
Vattenfall
Visionsillustration av vattentornet VÅGA i Varberg.

Grönt ljus för prisbelönta vattentornet VÅGA

Redan 2012 inleddes tankarna kring ett nytt vattentorn i Varberg för att säkra stadens...

Läs mer
Godkända Avlopp
Visionsbild över vattentornet VÅGA, som kommer rymma 2000 kubikmeter vatten när den är färdigbyggd (bilden är en illustration).

Norconsult projekterar Varbergs nya vattentorn och landmärke

Varbergs nya vattentorn VÅGA ska säkra dricksvattenleveransen när Varberg vä...

Läs mer
Zugol 550
<noscript>&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp; &amp;amp;lt;img alt=\

Nytt kommunalt bolag för vatten, avlopp och avfall

Från och med 1 januari 2021 kommer vatten, avlopp och avfall i Härryda kommun att...

Läs mer


Mest lästa


Elpress 1HBM
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)infrasverige.se
Annonsering
annons(at)infrasverige.se