Facebook


Instagram

Utvidgat producentansvar krävs för fortsatt rimligt pris på vatten


2020-01-14

Bild: Svenskt Vatten

En Deloitte-studie om tillverkarnas ansvar att förhindra mikroföroreningar från att komma ut i miljön drar slutsatsen att EU redan har tillräcklig lagstiftning för att behålla dricks- och avloppsvattentjänster prismässigt överkomliga för konsumenterna.

Studien, som genomförts på uppdrag av EurEau, där Svenskt Vatten är medlem (European Federation of National Associations of Water Services), bekräftar att åtgärder som kontroller vid källan inte fullt ut genomförts i EU trots tydliga krav angivna i artikel 191.2 i EU-fördraget. Som ett resultat av detta fortsätter produkter som avger farliga ämnen i vattenmiljön att komma ut på marknaden.

– Kontroll vid källan är det första steget som EU bör ta på vägen mot att uppnå målet om nollföroreningar säger EurEaus generalsekreterare, Oliver Loebel.

EU: s lagstiftning ger tydliga möjligheter för utvidgat producentansvar (Extended Producer Responsibility, EPR). Särskilt i de fall då enbart kontrollåtgärder inte är tillräckligt för att effektivt minska mikroföroreningar och mikroplaster som avgår från produkter under deras livscykel. Vattenkonsumenter kan komma att få dyrare vatten om deras vatten- och avloppsoperatörer måste införa nya och dyra reningssteg för att ta bort mikroföroreningar och mikroplast som kommit in i avloppsreningssystemet.

– Förutom att hjälpa till att uppnå låga utsläpp, håller kontroller vid källan vårt vatten prismässigt överkomligt. EU måste agera, och snabbt, för att implementera den befintliga lagstiftningen och ändra den där det behövs. Ett lovande steg är den senaste tidens tillämpning av EPR på ett antal plastprodukter för engångsbruk, som inte bara skyddar miljön, utan också minskar kostnaderna för konsumenter och avloppsoperatörer, säger Oliver Loebel.

Deloitte-studiens slutsats är att EPR har en betydande potential för att säkerställa att producenterna tar fullt fysiskt och ekonomiskt ansvar för sina produkter, men enbart EPR-åtgärder är inte den magiska lösningen för att lösa Europas vattenutmaningar. Istället är det bara en kombination av både uppströms- (kontroll vid källan) och nedströmsåtgärder som finansieras genom EPR som kommer att kunna hantera problemets fulla omfattning.

Rapportens rekommendationer inkluderar att definiera det juridiska och ekonomiska ansvaret för de produkter som kommer ut på marknaden och därefter införa en lämplig avgift på förorenande produkter. Avgiften ska återspegla behandlingskostnaderna i avloppsreningsverken. Därutöver behöver det genomföras en kostnads-nyttoanalys av olika utsläppsbegränsande åtgärder samt satsas på ekodesign.

– Även i Sverige diskuteras frågan om ett ökat producentansvar för vissa produkter och t ex Centerpartiet har i en riksdagsmotion. berört läkemedelsrester, säger Anders Finnson, miljöexpert hos Svenskt Vatten.

EU måste vidta åtgärder så att vattnet kan förbli prismässigt överkomligt för konsumenterna samt dessutom säkert, rent och hälsosamt.

Rapporten finns tillgänglig här.



Källa: Svenskt Vatten


Tipsa en vn Skriv ut





Nytt stöd skapar utsläppsminskning med sidonytta för VA-bolag

Den svenska VA-sektorn har ett stort investeringsbehov för att kunna säkra framtidens vattenförsörjning, uppskattningsvis 560 miljarder till år 2040 enligt Svenskt Vatten....

Läs mer
Godkända Avlopp
I fastigheten Röda Oasen i Malmö leds dagvatten från det kommunala ledningsnätet in, renas med membranteknik och används till toaletter och tvättmaskiner istället för dricksvatten. 

Unik lösning sparar 1300 liter dricksvatten – per dag

Kollektivhuset Röda Oasen i Malmö är första svenska flerfamiljsboende som...

Läs mer
Ulefos


Före, under och efter skyfallet på VAK i Sundsvall

Skyfallshantering är ett av flera teman under VA-guidens konferens Vatten Avlopp Kretslopp den...

Läs mer
BAGA


SVEAB Anläggning gör markarbeten vid Drottningholmssundet

SVEAB Anläggning har erhållit projekt "Drottningholmssundet".

 

Läs mer
Zinga
Anders Palmén

Veidekke stärker kompetensen inom geoteknik

För att ytterligare stärka kompetensen inom geoteknik har Veidekke Grundläggning AB...

Läs mer
Vattenfall

Styrd borrning – ett schaktfritt alternativ.

Att bygga schaktfritt har många fördelar. Metoden är både snabb, effektiv och...

Läs mer
Arbete med vatten- och avloppsledningar.

Omfattande arbete längs Rudbecksgatan för att säkra en hållbar vattenförsörjning

Under 2023 sker ett omfattande arbete längs Rudbecksgatan för att säkra en hå...

Läs mer
Görvälnverket i Järfälla i Stockholm.

NCC tilldelas kontrakt för vattenverk i norra Stockholm

NCC har inlett samarbete med Norrvatten för att planera för en utbyggnad av...

Läs mer
Zugol 550


Stora miljövinster med att återvinna mer kväve från avloppsvatten

Stigande gödselpriser har det senaste året hotat den svenska matproduktionen och lett...

Läs mer


Mest lästa







Onninen

Gen-monitoring






gardenor

HRC

industrinät
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)infrasverige.se
Annonsering
annons(at)infrasverige.se