Facebook


Instagram

VA SYD undersöker hur avloppsvatten kan användas vid extremtorka


2018-08-22

Årets varma sommar med ansträngd vattentillgång har varit svår för jordbruket. I framtiden skulle återanvändning av renat avloppsvatten kunna vara en lösning. VA SYD undersöker möjligheterna.
Bild: VA SYD
Årets varma sommar med ansträngd vattentillgång har varit svår för jordbruket. I framtiden skulle återanvändning av renat avloppsvatten kunna vara en lösning. VA SYD undersöker möjligheterna.

VA SYD vill utveckla sätt att återföra renat avloppsvatten till industri och jordbruk, för att utnyttja vattenresurserna effektivare. Kretsloppstänket är viktigt för att möta klimatförändringar med återkommande extremtorka och samtidigt använda vårt värdefulla dricksvatten på ett smartare sätt.

Till 2025 ska VA SYD ha skapat nya produkter och sätt att återanvända restprodukter. För att uppnå målet är det avgörande hur avloppsvattnet tas tillvara. Idag återgår allt avloppsvatten efter rening till hav och andra vattenflöden. 

Utvecklingen av kretsloppslösningar för avloppsvatten samordnas nu med VA SYDs genom tiderna största infrastruktursatsning – det handlar i stora drag om att byta ut centrala delar av Malmös avloppsvattensystem, bygga en ny ledning från Lund till Malmö och bygga om samt bygga ut Sjölunda avloppsreningsverk i Malmö. Åtgärderna behövs för att kunna hantera ett ökat flöde av avloppsvatten som följd av en stark befolkningsökning, men också för att möta nya miljökrav och ett förändrat klimat.

Ulf Nyberg har lång erfarenhet från avloppssidan och leder idag den stora infrastruktursatsningen på VA SYD. Han tror att kretsloppslösningar för avloppsvattnet blir en viktig och naturlig del att integrera när ny infrastruktur växer fram och när naturen ställer nya krav: 


Hur kan avloppsvatten lösa problem med extremtorka?
– Vatten är ingen oändlig resurs och förutsättningarna för tillgången till vatten förändras över tid. Renat avloppsvatten bör ses som en viktig resurs. Runt om i världen används redan renat avloppsvatten till bevattning av åkermark och användning i till exempel industrier.


Behöver vi återanvända avloppsvattnet i Skåne?
– Vi har fortfarande gott om vatten generellt i Sverige, men lokal vattenbrist kan uppstå. Det finns stora lokala skillnader och vi behöver tänka över regionsgränserna när det gäller vattenfrågan. Samhället skulle vinna mycket på att använda renat avloppsvatten där det inte behöver vara lika rent som dricksvatten – närliggande jordbruk och industri är två viktiga områden där vi skulle kunna börja, men i en förlängning kan vi också se möjligheter för biltvätt, trädgårdsbevattning, toalettspolning.


Hur ser jordbruk och industri på frågan?
– För jordbruken handlar det dels om att lösa transporten från reningsverk till jordbruksmarken. Ju närmare desto enklare. Det saknas idag också lagstiftning, tydliga riktlinjer för vattenkvaliteten. Incitament är också viktigt. För jordbruken är klimatförändringar och torrperioder ett problem som renat avloppsvatten skulle kunna vara en lösning på.

– I industrin används idag vatten för olika processer. För att kunna ersätta inkommande vatten med renat avloppsvatten måste vi kunna erbjuda en bra kvalitet till ett lågt pris, som kan konkurrera med det relativa låga priset på dricksvatten. Idag är dricksvatten en enormt billig resurs, vilket gör att det incitamentet är för svagt för en förändring i dagsläget. 

Hur jobbar VA SYD med frågan?
– Det är ett långsiktigt arbete med många steg på vägen. Ett av dem är att vi i sommar har kartlagt förutsättningarna för att kunna återanvända renat avloppsvatten vid våra reningsverk. Det vi har sett är att det finns både möjligheter och utmaningar att lösa innan vi kan ta steget till att använda renat avloppsvatten på ett nytt sätt.

– Vi kommer att jobba aktivt vidare med frågan för att hitta nya lösningar på ett samhällsproblem vi behöver lösa gemensamt. Vi behöver uppmärksamma vatten och avlopp som nödvändiga funktioner för ett fungerande samhälle. VA SYD har under våren bjudit in företag och verksamheter från helt olika branscher för att belysa det framtida ansvaret och möjligheterna att samverka för att skapa en hållbar framtid. Den här dialogen ska vi fortsätta med.



Källa: VA SYD


Tipsa en vn Skriv ut



Klagshamns avloppsreningsverk, som ligger utanför Malmö. 
Klagshamns avloppsreningsverk, som ligger utanför Malmö.
 

Miljörapporter 2023: så mår VA SYDs avloppsreningsverk

Varje år följer VA SYD upp hur det gått för våra sex större, tillståndspliktiga avloppsreningsverk genom miljörapporter. Nu är miljörapporterna...

Läs mer
Godkända Avlopp


Nytt stöd skapar utsläppsminskning med sidonytta för VA-bolag

Den svenska VA-sektorn har ett stort investeringsbehov för att kunna säkra framtidens...

Läs mer
Ulefos
I fastigheten Röda Oasen i Malmö leds dagvatten från det kommunala ledningsnätet in, renas med membranteknik och används till toaletter och tvättmaskiner istället för dricksvatten. 

Unik lösning sparar 1300 liter dricksvatten – per dag

Kollektivhuset Röda Oasen i Malmö är första svenska flerfamiljsboende som...

Läs mer
BAGA


Före, under och efter skyfallet på VAK i Sundsvall

Skyfallshantering är ett av flera teman under VA-guidens konferens Vatten Avlopp Kretslopp den...

Läs mer
Zinga


SVEAB Anläggning gör markarbeten vid Drottningholmssundet

SVEAB Anläggning har erhållit projekt "Drottningholmssundet".

 

Läs mer
Vattenfall
Anders Palmén

Veidekke stärker kompetensen inom geoteknik

För att ytterligare stärka kompetensen inom geoteknik har Veidekke Grundläggning AB...

Läs mer

Styrd borrning – ett schaktfritt alternativ.

Att bygga schaktfritt har många fördelar. Metoden är både snabb, effektiv och...

Läs mer
Arbete med vatten- och avloppsledningar.

Omfattande arbete längs Rudbecksgatan för att säkra en hållbar vattenförsörjning

Under 2023 sker ett omfattande arbete längs Rudbecksgatan för att säkra en hå...

Läs mer
Zugol 550
Görvälnverket i Järfälla i Stockholm.

NCC tilldelas kontrakt för vattenverk i norra Stockholm

NCC har inlett samarbete med Norrvatten för att planera för en utbyggnad av...

Läs mer


Mest lästa







Onninen

Gen-monitoring






gardenor

HRC

industrinät
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)infrasverige.se
Annonsering
annons(at)infrasverige.se