Facebook


Instagram

Ytterligare 70 miljoner investeras i Trollhättans vatten- och avloppsnät


2017-02-16

Under 2016 slutfördes den första etappen i anläggandet av en ny huvudvattenledning på Stallbackaområdet. Nu har Trollhättan Energi beslutat att gå vidare med nästa etapp. Det är ett av fem större VA-projekt som startas under 2017.
Under 2016 slutfördes den första etappen i anläggandet av en ny huvudvattenledning på Stallbackaområdet. Nu har Trollhättan Energi beslutat att gå vidare med nästa etapp. Det är ett av fem större VA-projekt som startas under 2017.

Trollhättan Energi fortsätter att modernisera vatten- och avloppsnätet för att säkra framtidens dricksvattenförsörjning och samtidigt minska risken för översvämningar och läckor. Bolagets styrelse har nu beslutat att satsa totalt 70 miljoner kronor i Skoftebyn, Sjuntorp, Stavre, Centrum och på Stallbacka.

Trollhättan Energi, som förser trollhätteborna med el, fiber, fjärrvärme, biogas, renhållning, vatten och avlopp (VA), följer därmed sin plan för att stegvis uppgradera vatten- och avloppsnätet. Flera större investeringar har redan gjorts och nu satsas ytterligare 70 miljoner kronor på fem nya projekt under 2017.

– Vi ser kontinuerligt över våra ledningsnät och vilka åtgärder som krävs för att behålla en bra VA-service i hela kommunen, säger Trollhättan Energis vd Pia Brühl Hjort.

En växande stad ställer nya krav

Investeringarna som styrelsen nu beslutat om bidrar ytterligare till att öka leveranssäkerheten av dricksvatten, samtidigt som kapacitet skapas för att kunna ansluta de många nya bostäder som redan byggs eller planeras. Moderniseringen minskar också risken för översvämningar på gator och i källare i samband med kraftiga regn.

– I takt med att Trollhättan förtätats med fler bostäder och vi samtidigt får fler asfalterade ytor, så ökar kraven på kapacitet både när det gäller att ta hand om spillvatten från hushållen och regnvatten. Klimatförändringarna gör också att vi drabbas av fler skyfall, påpekar Pia Brühl Hjort.

Sveriges alla VA-bolag står inför samma utmaning, men Trollhättan Energi ligger långt framme i processen.

– Vatten och avlopp är en viktig del av samhällets infrastruktur. Om det inte fungerar innebär det stora kostnader i form av akutinsatser, förutom att det kan ställa till stora problem i människors vardag. Därför är det viktigt att vi visar handlingskraft och gör satsningarna i tid, säger Trollhättan Energis VA-chef Synnöve Holm.

16 kronor per dag för vatten i kranen, avlopp och rening

Alla investeringar finansieras fullt ut via VA-taxan, som också täcker den dagliga driften och det löpande underhållet. Att ha tillgång till rent vatten i kranen, plus att avloppsvattnet tas om hand och renas, kostar lite drygt 16 kronor per dag för ett hushåll i Trollhättan. Det kan exempelvis jämföras med priset för en halvlitersflaska med vatten i affären.

– Dricksvatten är vårt viktigaste livsmedel och vi kommer att fortsätta göra investeringar löpande i våra nät och anläggningar. Totalt under 2017 handlar det om runt 100 miljoner kronor, där de nu beslutade projekten utgör merparten, säger Pia Brühl Hjort.

FAKTA

Här är de senaste VA-investeringarna som styrelsen för Trollhättan Energi beslutat att genomföra under 2017:

Ny huvudvattenledning etapp 2B, Stallbacka industriområde
Arbetet fortsätter med att säkra upp Trollhättans vattenleveranser. Ytterligare 1,2 km av en snart 60 år gammal huvudvattenledning i betong ersätts med en modern plastledning med större dimension. Sträckningen blir också ny, för att undvika att ledningen passerar Vattenfalls område med högspänningsledningar. Beräknad kostnad: 18 miljoner kronor

Separering av dagvatten- och spillvatten, Forstenagatan, Stavre
För att undvika nya källaröversvämningar i många villor separeras dagvatten- och spillvattenledningen i flera kvarter. Den nuvarande kombinerade ledningen har inte klarat av den höga belastningen vid kraftiga regn och i enskilda delar av området har även vattenkvaliteten varierat. Lösningen blir en ny 280 meter lång dagvattenledning och en kortare sträcka med ny dricks- och spillvattenledning. Beräknad kostnad: 10,7 miljoner kronor

Nya VA-ledningar, Skoftebyn
Hittills har 6,3 km gamla ledningar bytts ut i Skoftebyn för att hantera dagens vatten och avlopp och minska antalet läckor och källaröversvämningar. Nu tas nästa steg, där sex gator ansluts till det redan omlagda ledningsnätet. När arbetet är klart är hela stadsdelen norr om Sörvallavägen åtgärdad. Beräknad kostnad: 11.3 miljoner kronor

Nya VA-ledningar, Centrum
Med utgångspunkt från Torggatan/Drottninggatan, där flera fastigheter så sent som 2014 drabbades av källaröversvämningar, byts 80 år gamla ledningar ut. De nya separerar också dag- och spillvatten vilket samtidigt minskar belastningen på avloppsreningsverket Arvidstorp. Arbetet startar 2017 med sträckan Drottninggatan-Kungsgatan och fortsätter sedan 2018. Beräknad kostnad: 7,5 miljoner kronor

Vattenreservoar i Sjuntorp och tryckstegring i Lindveden
Idag förses hela Sjuntorp och Upphärad med dricksvatten via en ensam huvudledning. Det innebär att samhällena snabbt blir utan vatten vid ett avbrott. Med en så kallad högvattenreservoar i Sjuntorp skapas en buffert som fördröjer vattenbristen, om problem uppstår. Parallellt behövs en station norr om Lindveden för att öka vattentrycket, så att även det nya området vid Sjölanda kan försörjas. Tryckstegringsstationen gör också att problemen med dåligt tryck i kranarna för de boende i Lindveden åtgärdas. Beräknad kostnad: 22,5 miljoner kronor

Källa: Trollhättan Energi AB


Tipsa en vn Skriv ut



Klagshamns avloppsreningsverk, som ligger utanför Malmö. 
Klagshamns avloppsreningsverk, som ligger utanför Malmö.
 

Miljörapporter 2023: så mår VA SYDs avloppsreningsverk

Varje år följer VA SYD upp hur det gått för våra sex större, tillståndspliktiga avloppsreningsverk genom miljörapporter. Nu är miljörapporterna...

Läs mer
Godkända Avlopp


Nytt stöd skapar utsläppsminskning med sidonytta för VA-bolag

Den svenska VA-sektorn har ett stort investeringsbehov för att kunna säkra framtidens...

Läs mer
Ulefos
I fastigheten Röda Oasen i Malmö leds dagvatten från det kommunala ledningsnätet in, renas med membranteknik och används till toaletter och tvättmaskiner istället för dricksvatten. 

Unik lösning sparar 1300 liter dricksvatten – per dag

Kollektivhuset Röda Oasen i Malmö är första svenska flerfamiljsboende som...

Läs mer
BAGA


Före, under och efter skyfallet på VAK i Sundsvall

Skyfallshantering är ett av flera teman under VA-guidens konferens Vatten Avlopp Kretslopp den...

Läs mer
Zinga


SVEAB Anläggning gör markarbeten vid Drottningholmssundet

SVEAB Anläggning har erhållit projekt "Drottningholmssundet".

 

Läs mer
Vattenfall
Anders Palmén

Veidekke stärker kompetensen inom geoteknik

För att ytterligare stärka kompetensen inom geoteknik har Veidekke Grundläggning AB...

Läs mer

Styrd borrning – ett schaktfritt alternativ.

Att bygga schaktfritt har många fördelar. Metoden är både snabb, effektiv och...

Läs mer
Arbete med vatten- och avloppsledningar.

Omfattande arbete längs Rudbecksgatan för att säkra en hållbar vattenförsörjning

Under 2023 sker ett omfattande arbete längs Rudbecksgatan för att säkra en hå...

Läs mer
Zugol 550
Görvälnverket i Järfälla i Stockholm.

NCC tilldelas kontrakt för vattenverk i norra Stockholm

NCC har inlett samarbete med Norrvatten för att planera för en utbyggnad av...

Läs mer


Mest lästa







Onninen

Gen-monitoring






gardenor

HRC

industrinät
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)infrasverige.se
Annonsering
annons(at)infrasverige.se