Facebook


Instagram

600 000 kronor i bredbandsstöd till lokala bredbandsföreningar


2021-03-25

Investeringsstödet på 600 000 kronor införs för att lokala krafter ska uppmuntras att fortsätta bygga lokala bredbandsnät.
Bild: Norrtälje kommun
Investeringsstödet på 600 000 kronor införs för att lokala krafter ska uppmuntras att fortsätta bygga lokala bredbandsnät.

Anders Olander (C), kommunstyrelsens 1:e vice ordförande.
Bild: Norrtälje kommun
Anders Olander (C), kommunstyrelsens 1:e vice ordförande.

För att stärka möjligheterna för byanät och bredbandsföreningar att själva kunna bygga lokala bredbandsnät införs ett bredbandsstöd på 600 000 kronor i Norrtälje kommun.

Hållbar infrastruktur är en förutsättning för en levnadsstark glesbygd. Men många områden i Norrtälje kommun har inte tillgång till snabbt och bra bredband, och kommer inte få det eftersom kommersiella krafter har misslyckats bygga ut bredbandsnätet på många platser. Därför införs nu ett lokalt bredbandsstöd till lokala byanät och bredbandsföreningar.

– Det är av stor vikt att alla, och då inte minst de som bor i glesbygd, får tillgång till en snabb internetuppkoppling. Vi kan inte låta delar av kommunen bli ett digitalt b-lag! Därför inför vi nu ett investeringsstöd på 600 000 kronor för att lokala krafter ska uppmuntras att fortsätta bygga lokala bredbandsnät, säger Anders Olander (C), kommunstyrelsens 1:e vice ordförande.

Investeringsstödet kommer att ge stöd till lokala föreningar och byanät med planer att genomföra utbyggnaden i egen regi. Utbyggnaden ligger i linje med den nationella och kommunala bredbandsstrategin och kommer bli en bidragande faktor för kommunen att nå de nationella bredbandsmålen.

Ansökan kan göras vid tre tillfällen per år och är på 7000 kronor per ansluten fastighet. Sista ansökningsdagar för de respektive perioderna är:
• 20 april, utlysning 301 000 kr
• 30 juni, utlysning 147 000 kr
• 30 september, utlysning 147 000 kr

– Våra aktiva fiberföreningar i kommunen gör ett fantastiskt jobb med att bygga fiberanslutningar som de kommersiella aktörerna inte klarar av. Vi tror och hoppas att det här stödet ska leda till att fler vågar ta steget och bygga i egen regi där marknaden misslyckats, säger Rasmus Lundholm, Norrtälje kommuns bredbandssamordnare.

För att söka stödet behöver man ha en förening, definierat ett område man planerar att bygga ut och fatta ett beslut om utbyggnad i föreningens styrelse. Om ni har frågor kring hur något av dessa steg går till eller vill ha mer direkt hjälp med planering och projektering så kan kommunens bredbandssamordnare hjälpa till med råd och tips.

Ansökan handläggs av kommunstyrelsekontoret och beslutas av bredbandssamordnaren. Endast föreningar, organisationer och lokala utvecklingsgrupper kan erhålla stödet som är på 7000 kronor per ansluten fastighet. Stödet betalas ut i efterhand i samband med slutredovisning av projektet.


Källa: Norrtälje kommun


Skriv utDe laddande skenorna laddar alla typer av elektriska fordon automatiskt vid såväl parkering som under körning. Bilden är ett montage.
De laddande skenorna laddar alla typer av elektriska fordon automatiskt vid såväl parkering som under körning. Bilden är ett montage.

Ny elvägsteknik testas i Helsingborgs Hamn inför och under H22 City Expo

Helsingborgs Hamn blir testbädd för en ny infrastruktur för elladdning. De laddande skenorna, som kan placeras direkt på asfalten, laddar alla typer av elektriska fordon...

Läs mer
Mttsweden
Göteborg ska få fler laddplatser.

Nu utökas antalet laddplatser i Göteborg

Fler och fler bilar som kommer ut i trafik har el som en alternativ drivkälla och är i...

Läs mer
Zinga


Unikt projekt för att snabba på elektrifieringen av kollektivtrafiken

Elektrifierade transporter spelar en viktig roll om Sverige ska kunna nå uppsatta miljö-...

Läs mer
Vattenfall


Omexom bygger ny regionnätsledning i Strömstad kommun

I entreprenaden ska 2700 meter havskabel förläggas, samt 10 000 meter schaktning och...

Läs mer
Zugol 550


Örnsköldsvik snabbast i länet på fiberutbyggnad

95 procent av hushållen i Örnsköldsviks kommun har möjlighet att koppla upp...

Läs mer


Mest lästa


Elpress 1HBM
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)infrasverige.se
Annonsering
annons(at)infrasverige.se