Facebook


Instagram

Örnsköldsvik snabbast i länet på fiberutbyggnad


2021-04-06

Bild: Övik Energi

95 procent av hushållen i Örnsköldsviks kommun har möjlighet att koppla upp sig via bredband. Siffran är högst i Västernorrlands län.
– Vi är många aktörer som bidrar till de glädjande siffrorna, säger Maria Olsson, projektansvarig Bredband2020 på Övik Energi.

Västernorrlands län hade under 2020 den tredje största procentuella ökningen i Sverige av antal hushåll som har möjlighet att koppla upp sig med snabbt bredband. Det framgår av Post- och Telestyrelsens senaste bredbandskartläggning.

Enligt PTS erbjuds dryga 90 procent av länets hushåll fiberanslutning och listan toppas av Örnsköldsvik, där 95 procent av hushållen har möjlighet att koppla upp sig.
Även sett till kommunernas glesbebyggda områden toppar Örnsköldsvik med 83 procent av hushållen som har möjlighet att koppla upp sig.

Flera aktörer och ideella fiberföreningar ligger bakom framgången. 
– Ett systematiskt och långsiktigt arbete tillsammans med fiberföreningar i kommunen har bidragit till den fina siffrorna i kartläggningen, säger Maria Olsson.

Örnsköldsvik började tidigt att bygga ut på landsbygden via ideella fiberföreningar och sedan 2014 har Övik Energi och Örnsköldsviks kommun tillsammans med ett antal fiberföreningar bedrivit byanätssamverkan och projektet Bredband 2020. 
– Vi fortsätter att bygga ut både i landsbygd och tätort de närmaste åren, för att bidra till att 2025 målet uppnås, säger Maria Olsson.


2025-målet innebär att:
• 98 procent av alla hushåll och företag bör ha tillgång till 1 Gbit/s.
• 1,9 procent av alla hushåll och företag bör ha tillgång till 100 Mbit/s.
• 0,1 procent av alla hushåll och företag bör ha tillgång till 30 Mbit/s.

Snabbt bredband ger möjlighet att utveckla digitaliseringen inom offentliga verksamheter och näringsliv. Dessutom ger det möjlighet för hushållen till många digitala tjänster förutom internet och TV.

– Nu känns det som att vi har möjlighet att nå målet, vilket är en seger för alla hushåll och företag i kommunen som får tillgång till snabbt bredband, säger Maria Olsson.


Bakgrund
Post- och telestyrelsen genomför varje år en mobiltäcknings- och bredbandskartläggning i syfte att mäta hur arbetet mot de nationella bredbandsmålen fortskrider. Det görs genom att begära in information från landets nätägare och operatörer där man mäter andelen fastigheter anslutna till bredband, andelen fastigheter som har bredband i sin direkta närhet samt mobiltäckning. 


Källa: Övik Energi


Skriv utDe laddande skenorna laddar alla typer av elektriska fordon automatiskt vid såväl parkering som under körning. Bilden är ett montage.
De laddande skenorna laddar alla typer av elektriska fordon automatiskt vid såväl parkering som under körning. Bilden är ett montage.

Ny elvägsteknik testas i Helsingborgs Hamn inför och under H22 City Expo

Helsingborgs Hamn blir testbädd för en ny infrastruktur för elladdning. De laddande skenorna, som kan placeras direkt på asfalten, laddar alla typer av elektriska fordon...

Läs mer
Mttsweden
Göteborg ska få fler laddplatser.

Nu utökas antalet laddplatser i Göteborg

Fler och fler bilar som kommer ut i trafik har el som en alternativ drivkälla och är i...

Läs mer
Zinga


Unikt projekt för att snabba på elektrifieringen av kollektivtrafiken

Elektrifierade transporter spelar en viktig roll om Sverige ska kunna nå uppsatta miljö-...

Läs mer
Vattenfall


Omexom bygger ny regionnätsledning i Strömstad kommun

I entreprenaden ska 2700 meter havskabel förläggas, samt 10 000 meter schaktning och...

Läs mer
Zugol 550


Örnsköldsvik snabbast i länet på fiberutbyggnad

95 procent av hushållen i Örnsköldsviks kommun har möjlighet att koppla upp...

Läs mer


Mest lästa


Elpress 1HBM
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)infrasverige.se
Annonsering
annons(at)infrasverige.se