Facebook


Instagram

HVO 100-incitament ska få flygplatsaktörer att tanka fossilfritt


2022-01-17

Bild: Brendan Austin, Swedavia

För att uppmuntra flygplatsaktörerna på Swedavias flygplatser att bli fossilfria och börja tanka HVO, fossilfri diesel, införde Swedavia 1 januari ett särskilt HVO 100-incitament på Stockholm Arlanda Airport och Göteborg Landvetter Airport. Målet framgent är att all markbunden verksamhet vid samtliga Swedavias flygplatser ska vara helt fossilfri 2025.

Omställningen för mer klimatsmarta och fossilfria flygplatser fortsätter. 2014 påbörjades Swedavias projekt kring fossilfri diesel som en del av en grön bränslestrategi med målet att inga fossila koldioxidutsläpp ska finnas i den egna flygplatsverksamheten. Förra året uppnåddes denna målsättning och sedan dess har Swedavia tankat fossilfri förnybar HVO-diesel på sina flygplatser.

1 januari tog vi nästa steg genom att införa ett HVO 100-incitament till samtliga flygplatsaktörer som verkar på Swedavias flygplatser för att uppmuntra dem att gå över till HVO.

Glädjande nog finns det flygplatser som redan nu endast erbjuder flygplatsaktörer att tanka fossilfri diesel – Malmö Airport, Bromma Airport, Umeå Airport, Kiruna Airport, Åre/Östersund Airport, Visby Airport och Luleå Airport – och det är flygplatser där Swedavia står för merparten av flygplatsdriften, vilket innebär att dessa flygplatser inte behöver införa incitamentet.

– Som de största transporthubbarna i Sverige har Swedavia och våra flygplatser ett långsiktigt ansvar för att ställa om till klimateffektiva och fossilfria lösningar. Vi ligger redan i framkant och har tagit stora steg framåt de senaste åren för att säkerställa att all vår egen verksamhet redan är fri från fossila bränslen. Genom detta nya HVO 100-incitament vill vi uppmuntra alla våra flygplatsaktörer att följa efter och ta nästa steg in i framtiden mot en helt fossilfri fordonsflotta, säger Lena Wennberg, chef hållbar utveckling på Swedavia.

I ett första steg i incitamentet sker en differentiering på priset mellan HVO 100 och diesel då priset på HVO 100 sänks med 50 öre/litern samtidigt som diesel höjs med motsvarande summa. Differentieringen av priset startade den 1/1 2022 och kommer pågå fram till den 31/12 2024. Under perioden kan flera differentieringar förekomma för att stimulera flygplatsens aktörer att tanka HVO 100.

HVO 100 är fossilfri diesel och har funnits på marknaden under ett antal år och tillverkas främst från råvaror som slaktavfall samt utvinns även ur tallolja, rapsolja och restprodukter från etanoltillverkning. Swedavias HVO 100 uppfyller kriterier för biobränslen enligt hållbarhetskraven i hållbarhetslagen och är fri från palmolja. Bränslet är också fritt från PFAD på massbalans.


Källa: Swedavia

Skriv utAbba på Malmö Airport.
Abba på Malmö Airport.

Malmö Airport firar 50 år

Den 1 december i år fyller Malmö Airport 50 år och det kommer att uppmärksammas genom olika aktiviteter på flygplatsen och i Swedavias kanaler under året. Genom att...

Läs mer
Zinga
Stockholm Arlanda Airport.

Fortsatt återhämtning för Swedavias trafikstatistik

Under april accelererade flygets återhämtning och med drygt 2,2 miljoner resenärer...

Läs mer
Vattenfall


Gränsövning vid Scandinavian Mountains Airport i Sälen

Tisdagen den 10 maj kl. 10.00 - 14.00 håller räddningstjänsten i Norge och Sverige...

Läs mer
Zugol 550
Passagerarna ser ut att återvända, visar en ny prognos av Transportstyrelsen.

Stor osäkerhet för flygets återhämtning

Osäkerheten kring flygets återhämtning efter pandemin är fortsatt hög....

Läs mer
Gripen E.

Försvarets Materielverk beställer nytt lavettsystem till Gripen för 400 miljoner

Saab har mottagit en beställning från Försvarets Materielverk (FMV) avseende...

Läs mer
Safran, GKN Aerospace och Pratt & Whitney är flygmotortillverkare som medverkar i ett av Högskolan Västs nya forskningsprojekt. Bilden visar en gasturbin till Airbus A320neo från Safran. 

Svensk högskola och världsledande industriföretag i samarbete för grönare flygmotorer

Flygindustrin söker febrilt efter ny teknik som kan bidra till att minska flygets utsläpp...

Läs mer
Flankerade av Röda Korsets volontärer i Märsta, Jan-Olov Ström och Thomas Hansson, tar Magnus Lundén, ansvarig för lokal insamling på Svenska Röda Korset emot checken av Jonas Abrahamsson, vd och koncernchef för Swedavia.

Swedavias resenärer och medarbetare skänker miljonbelopp till Svenska Röda Korset

Swedavias resenärer och medarbetare runt om i Sverige har samlat in närmare 1,4 miljoner...

Läs mer


Beslut om allmän trafikplikt för flyg

Trafikverket har beslutat att 12 inrikeslinjer ska omfattas av allmän trafikplikt. Det...

Läs mer

TUI och Jettime i stort charteravtal

TUI och det danska flygbolaget Jettime har skrivit under ett charteravtal, vilket innebär att...

Läs mer


Mest lästa
gardenor
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)infrasverige.se
Annonsering
annons(at)infrasverige.se