Facebook


Instagram

Så ska Heathrow bli den första större flygplatsen i Storbritannien med hållbara flygbränslen


2021-06-09

Bild: Neste

För första gången kan passagerare från Heathrow minska sina flygutsläpp med upp till 80 procent. Vitol Aviation, en bränsleleverantör på Heathrow, gör Neste MY Förnybart Flygbränsle (SAF) tillgängligt till G7-toppmötet som ska hållas från 11 till 13 juni 2021. Vitol Aviation har för avsikt att leverera ytterligare mer hållbart flygbränsle innan COP26 för att även ge möjligheten för åtdeltagarna att åka till Glasgow med mindre utsläpp.


Vitol Aviations expertis när det gäller specialisthantering av jetbränsle, kombineras med Nestes marknadsledande SAF-produktionsmöjligheter. Neste MY SAF tillverkas till 100 % av förnybara och hållbara råmaterial från avfall och restprodukter, till exempel använd matoljaoch animaliskt fett. Neste MY Förnybart Flygbränsleminskar utsläppen av växthusgaser med 80 % under livscykeln jämfört med fossilt jetbränsle (beräknat enligt standardiserade livscykelanalysmetoder, bland annat EU RED och CORSIA).

Bränslet, som blandas i tidigare led på flygplatsen, kommer att införas i flygplatsens huvudtillförsel av bränsle från och med den 3 juni och görs tillgängligt för användning för Heathrow-flyg under de kommande  dagarna. Samtidigt som bränsletillförseln kan vara jämförelsevis liten – motsvarande bränsle för att driva tio kortdistansflygningar – fungerar den som en konceptvalidering för att fler flyg ska drivas med SAF på Storbritanniens flygknutpunkt framöver.

– Vi stöder kontinuerligt flygindustrin i dess ansträngningar för att minska sina växthusgasutsläpp. Vi är glada över att Vitol gör det möjligt att använda Neste MY SAF på Heathrow, en av de ledande globala flygknutpunkterna. Vi är också stolta över att vara delaktiga i resorna till G7-konferensen med mindre utsläpp, där hållbarhet är ett av huvudämnena, säger Jonathan Wood, Vice President Europe, Renewable Aviation på Neste.

– Hållbarhet har alltid varit viktigt för oss som leverantör, för flygbolag och för deras passagerare. Vi är glada över att vara de första som levererar hållbara flygbränslen till Heathrow. Samtidigt som detta är en konceptvalidering uppvisar det hur alternativ för mindre utsläpp går att nå. Vi tittar på hur vi kan använda vår expertis för att erbjuda mer hållbara alternativ, säger Leticia Hachuel på Vitol Aviation.

– Vi är nöjda över att Heathrow är den första större flygplatsen i Storbritannien som lyckats införliva hållbara flygbränslen i sin verksamhet. Medan vi gör oss redo att välkomna världen till G7 kan vi påvisa  hur den här tekniken avsevärt kan minska flygets koldioxidutsläppRegeringen i Storbritannien har en möjlighet att skapa en ny brittisk tillväxtindustri genom att stötta produktionen av hållbara flygbränslen och även leda tävlingen om nettonoll klimatpåverkan 2050. Nu är tiden inne för mindre snack och mer verkstad, och ministrar bör följa exempel från länder som USA och ställa krav på att flygbolagen använder hållbara bränslen till en andel av minst 10 procent år 2030, vilket ska öka till minst 50 procent år 2050, säger Heathrows Chief Executive Officer, John Holland-Kaye.


Källa: Neste

Skriv ut

Ytterligare low-cost expansion på Stockholm Arlanda

Det tyska lågprisbolaget Eurowings fortsätter att satsa på den svenska marknaden och etablerar en ny bas på Stockholm Arlanda Airport inför sommarsäsongen 2022. Det...

Läs mer
Zinga


Finnair störst på direktflyg till Asien och USA från Arlanda

I takt med att allt fler blir fullt vaccinerade och restriktionerna släpps drar även...

Läs mer
Vattenfall

Succé för flygbolaget BRA – sommaren överträffade alla förväntningar


Den 12 maj återstartade flygbolaget BRA efter 13 månader utan reguljärtrafik. Att...

Läs mer
Zugol 550


Finnair utökar tillgängligheten till USA med ytterligare interkontinentaltrafik från Arlanda

Det finska flygbolaget Finnair utökar tillgängligheten till Nordamerika inför...

Läs mer


Emirates lanserar första VR-appen för flygresenärer

Emirates har tagit nästa steg för att engagera och nå ut till sina kunder....

Läs mer

Saab leder projekt för fossilfritt flyg

Ann-Kristin Adolfsson<span>, </span><span><span><span>strategichef på Saabs affärsområde Aeronautics,</span></span></span> och Christopher Jouannet<span><span><span>, Saabingenjör och </span></span></span><span><span>projektledare för projektet.</span></span>

Saab ska tillsammans med partner inom svensk flygindustri och universitet leda ett projekt för...

Läs mer


LFV har fått i uppdrag att genomföra en översyn av det undre luftrummet

LFV har fått regeringens uppdrag att föreslå hur luftrummet under 2900 meters...

Läs mer

BRA satsar på net-zero och anställer ny hållbarhetschef

Maria Fiskerud, ny hållbarhetschef på BRA.

BRAs mål är att ta täten i arbetet mot ett fossilfritt inrikesflyg år 2030...

Läs mer
Schweiziska Ischgl går snart att nå via Göteborg.

Lion Alpin lanserar direktflyg från Göteborg Landvetter till Sankt Gallen i vinter

I januari börjar researrangören Lion Alpin att flyga direkt från Landvetter till...

Läs mer


Mest lästa


Zugol 550HBM
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)infrasverige.se
Annonsering
annons(at)infrasverige.se