Lorents Burman vald till ny ordförande för Norrbotniabanegruppen


2014-08-18

Lorents Burman
Lorents Burman

Norrbotniabanegruppen har vid sitt huvudmannagruppsmöte i Piteå valt Lorents Burman till ny ordförande. Vid mötet valdes Peter Roslund, tidigare ordförande, till vice ordförandeposten.

Lorents Burman är kommunalråd i Skellefteå sedan ett år och har tidigare varit ordförande för byggnadsnämnden i Skellefteå kommun. Lorents Burman är bosatt i Lillkågeträsk norr om Skellefteå. Förordnandet gäller ett år

– Det känns fantastiskt att få förtroende som ordförande i Norrbotniabanegruppen, säger Lorents Burman. Det känns spännande att få vara med och medverka till Norrbotniabanans byggstart, som nu är ett måste.

– Med endast sju tåglägen kvar räknat i båda riktningarna, dvs. när ett tåg kan köra från Boden till Vännäs utan att behöva stanna, måste ett dubbelspår byggas, säger Burman. Vidare, fortsätter Burman, måste planeringen fortsätta snarast genom tätorterna för att få bort den våta filt som ligger och blockerar både näringslivs- och samhällsutvecklingen längs kusten.

Peter Roslund har varit Norrbotniabanegruppens ordförande sedan starten 1999. – Jag ska inte sticka under stolen med att det funnits stunder i början av projektet då Norrbotniabanan häcklades, men vi har stått pall, säger Roslund. Idag har vi ett erkännande till och med från EU som ser nyttorna av Norrbotniabanan. Vårt arbete har med andra ord varit väldigt lyckosamt, säger Roslund. Det känns naturligt att lämna över stafettpinnen nu när vi närmar oss en byggstart från Umeå med riktning mot Skellefteå, avslutar Roslund.

Norrbotniabanegruppens nuvarande projektperiod avslutas den sista september, men kommunerna har gått in med en bryggfinansiering i väntan på ett beslut om att ansöka om ännu en programperiod.

– Det är många frågor som kommer att besvaras efter valet och därför är vi fortsatt positiva till att driva intresseföreningens arbete vidare. säger Burman. Samarbetet med Norrbotniabanan AB är fortsatt mycket viktigt. Nu ser vi med tillförsikt framemot en byggstart från Umeå i höst och kanske ännu viktigare att regeringen efter valet stöttar en ansökan om medfinansiering från EU där vi har möjlighet att få upp till 50 % av kostnaden för planeringsarbetet, avslutar Burman. 

Källa: Norrbotniabanan