Forskare som renar biogas bland Sveriges mest innovativa entreprenörer


2015-11-18

Efter att ha disputerat i material- och miljökemi vid Stockholms universitet startade Petr Vasiliev företaget NeoZeo vars affärsidé är att rena biogas så att det kan användas som klimatvänligt fordonsbränsle. Nu har Petr Vasiliev utsetts till en av Sveriges 10 mest innovativa entreprenörer och fick nyligen ta emot ÅForsks entreprenörsstipendium på 200 000 kronor.

Det som från början var ett patent på en ny kemisk process har successivt utvecklats till en säljbar produkt, en mobil reningsanläggning för mindre biogasproducenter. I första hand vill Petr Vasiliev sälja sin reningsanläggning till svenska bönder och kommuner men han blickar också mot marknader i övriga Skandinavien och Indien.

Anders Snell från ÅForsk säger att de med stipendiet vill ”stimulera ambitiösa entreprenörer som verkar inom landets innovativa ekosystem till att realisera och driva igenom sina idéer så marknaden nås av nya produkter och lösningar”.

Stiftelsen ÅForsk som bildades 1985 har till ändamål att verka för forskning och utveckling i första hand inom: Energi, Miljö, Säkerhet & Hållbarhet, Infrastruktur, Materialteknik, Processer och produkter från förnyelsebara råvaror.

Petr Vasiliev har redan från starten fått stöd av SU inkubator vid Stockholms universitet, som utvecklar innovativa affärsidéer från universitetet.

Källa: Stockholms universitet