Ny produktserie med proffsmaskiner från STIHL – för effektiv och bekväm park- och grönyteskötsel


2021-03-12

FSA 135 från STIHL.
Bild: STIHL
FSA 135 från STIHL.

HLA 135 från STIHL.
Bild: STIHL
HLA 135 från STIHL.

KMA 135 från STIHL.
Bild: STIHL
KMA 135 från STIHL.

Batteridrivna grästrimmare, KombiMaskin, stamkvistare och stånghäcksaxar är alla populära maskiner från STIHL som nu kommer med ännu mer kraft och ergonomisk utformning. Gemensamt för maskinerna i den nya serien är den låga ljudnivån och motorhuset med plats för batteri från det kraftfulla AP-systemet, speciellt utvecklat för stora ytor och proffsanvändare.

Med den nya 135-serien vänder sig STIHL främst till professionella användare inom grönyteskötsel så som kyrkogårdsförvaltningar, kommuner och fastighetsskötare. Alla maskiner drivs med AP-batteri som har fått en placering i motorhuset och på så sätt ger bra viktbalans. Ett stort luftintag med rostfritt filter ger effektiv kylning av motor och batteri.

Den största och första nyheten i serien är grästrimmern FSA 135 som kommer i två utföranden: FSA 135 R, utrustad med loophandtag för extra precision, och FSA 135, med tvåhandsstyre och medföljande röjsele för de mer krävande uppdragen. Båda modellerna har en effektstark borstlös EC-motor och väger endast från 4,3 kg.

– Båda modellerna är kraftfulla och effektiva maskiner som är smidiga och ergonomiska att använda. Med det lösa batteriet i motorhuset slipper användarna externt batteri och anslutningskabel, säger Mats Gustafsson, Nordisk produktchef på STIHL.

Grästrimmrarna är välbalanserade och har ergonomiskt handtag med LED-display. Varvtal regleras enkelt i tre steg, beroende på arbetsuppgift och för att optimera drifttiden.

Båda modellerna levereras med trimmerhuvud men kan även användas med gräsklinga och slyklinga. Med trimmertråd har FSA 135 och FSA 135 R en klippdiameter på 420 mm.


KombiMaskin, stamkvistare och stånghäcksax
I den nya 135-serien ingår även den mångsidiga KombiMaskinen KMA 135 R som kan användas tillsammans med en rad tillbehör, exempelvis sopvals, trimmer och kantskärare. På så sätt kan KombiMaskinen ersätta många kompletta maskiner. KMA 135 R är utrustad med ergonomiskt loophandtag med säkerhetsbygel och bekvämt reglage med LED-display. Varvtal kontrolleras i tre steg och den lätta välbalanserade maskinen väger endast 3,4 kg exklusive batteri.

Även bolagets omtyckta stamkvistare kommer i ny tappning och blir den mest kraftfulla stamkvistaren i AP-serien. HTA 135 har ett teleskopiskt skaft med en maximal räckvidd på 405 cm – perfekt för sågning, beskärning och trädvård. Stamkvistaren har ett nytt, lätt och robust växelhus i magnesium. HTA 135 är utrustad med ett 30cm långt svärd med sågkedjan 1/4"P. Stamkvistaren väger endast 6,8 kg och är utrustad med ett extrahandtag med fot samt integrerad kraftig grenhake för att få loss avsågade grenar som fastnat.

I 135-serien ingår också stånghäcksaxarna HLA 135 och HLA 135 K. Med en totallängd på 249 cm respektive 219 cm och vinkelbar knivbalk är höga, breda liksom lågväxande häckar ingen match. Den 50 cm långa knivbalken går att vinkla i fem lägen, upp till 145 grader och underlättar en bra arbetsställning oavsett vinkel på klippyta. HLA 135 är utrustad med loophandtag och HLA 135 K med gummerat riggrör. Båda modellerna har ergonomiskt reglage samt justerbar hastighet och trepunktsfattning för säker start. 


Bättre koll på maskinparken
Samtliga maskiner i 135-serien är förberedda för STIHL Smart Connector 2 A vilket innebär att de har ett specifikt fack och placering för connectorn direkt i maskinen. Med detta smarta digitala tillbehör får användare full kontroll över sin batteridrivna maskinpark och kan enkelt se hur länge de använts, när det är dags för underhåll, service med mera. STIHL Smart Connector 2 A lanseras i Norden under 2021.

Den nya 135-serien lanseras i Sverige löpande under 2021 med start i april.


Källa: STIHL