Samhällsviktig infrastruktur blir starkare i västra Östergötland


2021-04-26

Vadstena kommun, Mjölby kommun och MSE (Mjölby-Svartådalen Energi) tar nästa steg och fördjupar det gemensamma arbetet kring fjärrvärme och dricksvatten. Arbetet som startades upp i höstas handlar om att samarbeta för att stärka samhällsviktig infrastruktur i regionen.

I slutet av september skrevs den första avsiktsförklaringen på och sedan dess har möjligheterna kring ett framtida fjärrvärmesamarbete konkretiserats. Det har också utretts vidare hur Vättern kan fungera som försörjning för både Mjölbys och Vadstenas dricksvatten.

– Vi tar nu ett kommunalt ansvar för fjärrvärmen vilket kommer att ge lägre och stabilare priser för Vadstenaborna över tid. Samtidigt öppnar det regionala samarbetet upp för nya möjliga satsningar inom en rad områden för viktig infrastruktur, säger Peter Karlsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Vadstena kommun.

– Vi ser stora möjligheter med Vättern som en gemensam råvattentäkt för Vadstena och Mjölby. En lämplig plats för detta kan vara vid Nässja och det skulle säkerställa tillgången till färskvatten lång tid framöver, säger Cecilia Burenby (S), kommunstyrelsens ordförande i Mjölby kommun. 

Mjölbys biobränsleeldade kraftvärmeverk producerar både värme och el, vilket är ett effektivt sätt att ta vara på resurserna jämfört med att bara producera värme. Genom att bygga samman Vadstenas nät med det regionala fjärrvärmenätet i västra Östergötland, genom en ledning mellan Vadstena och Skänninge, kan man räkna med stora effektiviseringsvinster.

– Vadstena har idag en av Sveriges högsta fjärrvärmetaxor, och vi bedömer att vi redan vid ett övertagande kommer kunna erbjuda fjärrvärme till ett lägre pris än vad som sker idag i kommunen. Vi ser också att prissänkningar kommer kunna möjliggöras i framtiden när infrastrukturen är utbyggd, säger Fredrik Remneblad, vd för MSE.


Källa: Tekniska verken